Vapaaehtoiset poliisijoukot

002Päivän kuva Turun Sanomissa 9.1.2013.

(Pakina 9.1.2013)
*
Uusimpien tutkimusten mukaan hölmöläiset vasta viisaita olivat. Meillä Suomessa on aivan älyttömästi ja turhaan vuosikymmeniä naurettu hölmöläisille, jotka valmistaessaan esimerkiksi liian lyhyen täkin osasivat heti korjata virheensä: leikkasivat yläpäästä kaitaleen ja ompelivat sen alapäähän. Turha nauraa, asialla on puolensa, se on nyt todistettu.

Viimeinkin on hoksattu tempun käyttökelpoisuus poliisitoiminnassa. Poliisiylijohtaja Mikko Paatero on ratkaisut poliisitoiminnan säästöt manioilla tavalla: kun pannaan poliiseja kortistoon ja säästöä syntyy, niin puuttuvat poliisit voi korvata vapaaehtoisvoimin ja ilman kuluja. Kaupunkeihin katupartiot ja maaseudulle kylävahdit.

Kuka tahansa innokas isäntämies tai uhoava nuorukainen saa itselleen  rattoisaa komentelevan  päällysmiehen  hommaa. Myös uhomieliset saavat kykyjään vastaavaa työtä, koska järjestyksenpito vaatii aina myös voimakeinoja kuten uhomiehet ovat saaneet itse katkerasti  kokea. Mukana yksi jos toinenki hoksaa pitää  puukkojunkkareiden tapaan puukkoa, nyrkkirautoja tai jopa kirvestä. Ja voi valvontakierrokselle lähtiessä sujauttaa luvattoman käsiaseenkin takataskuunsa. Tulee tosi miesmäinen olo.

Toiminta yhdistää miehiä isänmaallisessa hengessä vallan hienosti. Perustetaan mieskuoroja ja harjoitellaan laulamaan moniäänisesti  vanhoja kansanlauluja kuten Siniristi lippumme.  Perinteen vaalimiseksi kaivetaan esille mahdollisesti ullakoilla säilyneet suojeluskuntapuvut  ja vaimoihmiset ompelevat uusia. Nostatetaan muutenkin suojeluaatetta ampuma- ja nyrkkeilyharrastuksin.  Opetellaan tervehtimään kodinturvajoukkojen johtohahmoja kolauttamalla huolella kiillotettujen saappaiden kantapäät yhteen ja nostamalla käsi tervehdykseen. Joukko-osaston lippuun ommellaan joku perinteinen huusinhakakuvio.

Näin silmänä ja korvana poliisivoimille toimivat kodinturvajoukkiot takaavat, että poliisien työ helpottuu eikä rikollisuutta pienilläkään paikkakunnilla enää tunneta.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, Väkivalta, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

15 vastausta artikkeliin: Vapaaehtoiset poliisijoukot

 1. Hirlii sanoo:

  Siis ITE-kodinturvakoukot!
  Ihmiset jo tekevät ite-uutisia ja ite-kirjoja ja ite-taidetta – säästöä syntyy ja paljon, ei enää tarvitse edes kouluttaa taiteilijoita tai toimittajia.

  Paaterismia voisi kokeilla myös muissa asioissa.

  Ite-lääkäreitä on jo ollutkin, niitä tosin on kutsuttu valelääkäreiksi. Oma apu paras apu! Ennen vanhaan luettiin lääkärikirjasta, että vaatiko vaivan hoito lääkärissä käyntiä. Enää sitä ei tarvitse miettiä. Katsoo vaan netistä. Sieltähän kaikki löytyy, diagnoostit ja lääkkeiden nimet. Sitten piipahtamaan lääkärin luona esitäytetyn reseptin kanssa ja apteekkiin. Ihan ite.
  Ite-opiskelua on jo ollut, mutta lapset pitäisi totuttaa siihen ekaluokasta lähtien. Kouluissa lapset voisi jätettää oman onnensa nojaan tekemään itsenäisesti tehtäviä. Jos jotain hässäkkää syntyy, voi hakea vahtimestarin paikalle joka sijaistaa sinä päivänä koulun rehtoria.

  Lumisina talvina voisi aura-autot jättää seisomaan (ei synny edes pakokaasuja) ja jakaa kaupunkilaisille lumilapioita. Ihan ite voisi luoda sen polkunsa bussipysäkille ja odottaa siellä lumisateessa josko sieltä tulisi bussi. Jos ite-kuski on ajanut ihan väärään suuntaan, voi sitten joko kävellä kotiinsa takaisin tai sinne minne nyt onkaan menossa. Ihan ite.

  • Loistavaa, loistavaa! Mikä loistava yhteisöllisyys, ite tehdään kaikki. Erityisesti tuo lumilapioden jakaminen ihmisille minua viehättää. Paitsi että lumi tulee luoduksi prosessi samalla symbolisoi omien polkujen luomista koko elämässä. Omat polut, joita kukin ihan ite luo ja kulkee!

   Suomi nousuun, me teemme sen ihan ite!

   • Hirlii sanoo:

    ITE-yhteisöllisyydestä kertoo myös ”itse” -sanan runsas käyttö. Itse join aamulla kahvin, itse luen lehtiä, itse tunnen, itse olen sitä mieltä, itse ajattelen että…

    Minä taas ajattelen, että ”itse” tarkoittaa muuta kuin ”minä”. Vai onko kielioppikin muuttunut ite-kieliopiksi?

   • Niinpä, ja itsekäs-sana on johdettu tuosta itse-sanasta!
    Itse ei ilmeisestikään ole sama kuin minä-sana, sillä voidaanhan sanoa myös: hän itse, sinä itse jne.

 2. Karjalaispoika sanoo:

  Eikös Suojeluskunnat jo kerran ole lakkautettu???

  • On, on, mutta samanlainen järjestelmä varmaankin syntyisi, jos vappaehtoiset lähtisivät pitämän järjestystä yllä. Koulutetuille poliiseillehan tämmöiset asiat kuuluu.

   • Karjalaispoika sanoo:

    Olet älykäs hymyilevä,halusin juuri ottaa esiin tuon ,Järjestyskaarteja perustettiin ennen sisällissotaa niin vasemmalla kuin oikealla tuloksen kaikki tiedämme.Paras kun Poliisi hoitaa hommat.

   • Niinpä, ja pahaa jälkeä tuli!

 3. runopasanen sanoo:

  Mainioita vapaaehtoisia olisivat varmaan myös kortistossa oleskelevat työttömät poliisit. Alan koulutus ja mahdollisuus ammattitaidon ylläpitämiseen, voisiko paremmin natsata!

 4. Turkulaine sanoo:

  Mikko Paatero ehdottaa, että tavalliset kansalaiset alkaisivat tarkkailla naapureitaan sillä silmällä, että naapuri voisi puuhata jotakin rikollista. Asun omakotialueella, joten minun kahdallani ehdotus merkitsisi sitä, että alkaisin tarkkailla naapurieni elämää. Ja he puolestaan sitä, mitä minä puuhaan. Paateron ehdotus on mieletön ja sitäpaitsi se on vastoin lakia. Kiinassa toimii edelleen tällainen valvontasysteemi. Siellä vapaaehtoiset valvovat naapureita ja paljastavat mahdolliset petturit eli toisinajattelijat komitealle. He valvovat myös sitä, että Kiinan yhdenlapsen määräyksestä ei poiketa.
  Meillä on hyvin toimiva poliisi. Valitettavasti heitä on vaan liian vähän. Tälläkin hetkellä on yli sata vapaana olevaa poliisinvirkaa täyttämättä. Lopuksi totean, että julkista valtaa voi käyttää ainoastaan viranomainen. Näin säätää Perustuslain 124.pykälä.

  • Kuinka joku voi (ja kyllä voi!) ehdottaa, että ihmiset vaipuisivat noin alas, että ryhtyisivät kyttäämään toisiaan vanhojen akkojen tapaan.Onneksi ei asuta vielä Kiinassa.

   Väärästä kohtaa on säästetty, kun on ammattitaitoisille poliiseille annettu lopputili.
   Pitääpä pistää mieleen tuo perustuslain 124.pykälä.

 5. Turkulaine sanoo:

  Jatkan vielä väähän kun mieleeni tuli vanha Niskavuori-filmi. Siinä kylän kouluun tuli uusi opettaja, nuori ja kaunis. Naapurissa oli puhelinkeskus ja talossa asui kaksi naista. He seurasivat verhojen raosta mitä kylällä tapahtui. Ja kas vain, eräänä yönä joku mies meni kouluun ja tästä alkoivat juorut leviämään. Naiset joutuivat koulun johtokunnassa kuultaviksi ja kertomaan kuka tuo mies oli.
  Puhetta johti tietenkin pappi, kukas muu. Tällaista systeemiä tämä Paatero ilmeisesti haluaa jälleen tähän yhteiskuntaan. Suomi on muuten ainoa länsimaa, jossa yhden ja saman ministerin toimivaltaan kuuluu poliisi- ja kirkolliset asiat!! Kuten Pakistanissa ja Iranissa. Olemme todella hyvässä seurassa.

 6. Karjalaispoika sanoo:

  Turkulaiselle,,,,,oikeassa, olet kyllä on Suomi hyvässä seurassa.Ja vastaava ministeri on ”lahkolainen”.Kyllä niitä Niskavuoren isäntiä on ollut paljon aikoinaan ja monet miesopettajatkin
  tunsivat synnin himon polttavan suonissaan kun nuori naisopettaja muutti koululle.Ja kylllä siinä vahtimista oli koko kylälle kuulemma.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s