Lakko-oikeus on koskematon!

kukkia ja laivoja 108Pojat on pannu haalarit naulaan!

*

Aloin tässä oikein tarkastella allakasta , että mitä vuotta ja mitä vuosisataa tässä nyt oikein eletään. Luin näet teollisuusneuvoksen ja taloustieteen kunniatohtorin Ari Elon artikkelia aamun  (6.2.) Turun Sanomista. Jo otsikko “Lakkoaseen käyttöä voisi arvioida uudelleen”, enteili pahaa. Artikkelissa mies kiukuttelee muinaisen isomahaisen kartanonherran kolkkoon tyyliin  ammattiyhdistysliikkeelle, näkee sen pahimmanlaatuisena uhkana Suomen taloudelle.

Tuli lukiessa elävästi mieleen televisiossa vastikään nähty Täällä Pohjantähden alla – elokuva  kansalaissotineen, torpparit päivätöineen ja häädöt, sisällissota ja sodan jälkeiset laittomat teloitukset ja vankileireillä olleiden kansalaisluottamuksen menetykset,  suojeluskuntien uho ja yltiöisänmaallisuus, viattomien ihmisten hakkaamiset, kyyditykset, lain ottaminen omiin käsiin muka isänmaan pelastamiseksi. Tuommoisia aikojako tässä nyt joku neuvosmies haikailee?

Mies kirjoittaa ilmeisen vakavissaan: “Tullakseen uudelleen valituksi tai säilyttääkseen paikkansa …(ammatti) yhdistysten ja liittojen johtajat ylläpitävät väritettyjä uhkakuvia työnantajan oletetusta epäinhimillisyydestä ja vanhanaikaisesta sortopolitiikasta.”
Taitaa ne uhkakuvat olla teollisuusneuvoksen omassa päässä  Tai sitten ne eivät ole uhkakuvia ollenkaan , epäinhimillisyys ja sortopolitiikka ovatkin täyttä totta?

Mies jatkaa:
“Pääsääntöisesti johtajat ovat johtamiseen koulutettuja ammattilaisia, joille henkilöstön hyvinvointi on itsestäänselvyys. Siihen ymmärretään kuuluvaksi myös kannustava ja palkitseva palkkaus.”
Sievästi kirjoitettu. Johtajathan ovat oman palkkauksensa ammattilaisia, se on kyllä totta.
Tuosta muusta itsestäänselvyydestä en olisi niinkään varma.

Kukaan ei vieläkään uskalla puuttua ammattiyhdistysliikkeen vaikutusvaltaan. Kansalaiset nielevät hämmästyttävän nöyrästi jopa syyttömiin ulkopuolisiin  kohdistuvan vahingonteon silloin, kun pieni  avainryhmä ns. “taistelee” jonkin mitättömältä tuntuvan etunsa puolesta. Lakko-oikeus on sellainen pyhä lehmä, että vahinkoa kärsineet eivät lähde  vahingonkorvauksia hakemaan. “ Kirjoittajan mukaan jopa joukko englantilaisia turisteja on joskus jokun lakon vuoksi joutunut yöpymää Rovaniemellä ilman talvivaatteita. Ilmeisesti kuitenkin sisätiloissa. Mahtoi olla epäkorrektia esiintyä hotellin baarissa ilman uuden uutukaista afterski -asua! Perkeleen lakkoilijat!

Tappelussa on aina kaksi osapuolta. Sitäpaitsi lakko-oikeus on sen verran pyhä lehmä, että sen pyhyyttä puollettakoon ammattiyhdistyksissä  viimeiseen hengenvetoon asti. Työantajapuoli ei ole mikään  enkelimäinen hyväntekijä. Työntekijä on sille pelkkä menoeränä. Tuotantovoittokäyrien nostamiseksi tätä työntekijämariaalia voi  irtisanoa satamäärin ilman omantunnon kolotuksia, siihen on yritysjohtajat koulutettu .

Hurskastellen mies kysyy: “Eikö lakkoase ala olla jo vanhanaikainen, pienen väestöryhmän yksinoikeus?”
Mies ei huomaa, että kysymys ei ole pienestä väestöryhmästä vaan niistä sadoistatuhansista työllään elävistä ihmisistä, jotka ovat luulleet torpparajan olevan jo ohi ja elettävän laillisia aikoja. Työnantajapuoli pitäköön näppinsä erossa siitä ainoasta, mikä työntekijällä on turvanaan:  ammatiiyhdistysliike ja sen “pyhä lehmä” eli lakko-oikeus!

Kas kun mies ei vaadi, että kaikista lakoista päättäisivätkin työantajat. Silloin olisimme ottaneet jo aimo askeleen kohti lakkoilematonta Pohjois-Koreaa.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eduskunta, ihmiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Lakko-oikeus on koskematon!

 1. Karjalaispoika sanoo:

  Lakko-oikeus !!! Työsulkua työnantaja käyttää myös viimeeksi muutama vuosi sitten että pani paperimiehet polvilleen.Mutta suurin osa suomen kansasta silloinkin luuli että työläiset oli lakossa.
  Pitäis hieman valistaa kansaa kun duunareita aina syytetään lakkoilusta.

  • Hyvä! Tosiaankin, työnantaja käyttää itse työssulkua, joka sekoitaa jokapäiväistä elämää siinä missä lakkokin. Eipä Turun Sanomiin lakoista uhonnut Ari Elo maininnut sanallakaan työsukua! Jos tuo lakko-oikeus menetetään, on vuosien työ työläisten aseman parantamiseen mennyt hukkaan, työläiset vaipuvat torpparin asemaan. Köyhän
   täytyy olla nöyrä mutta ei köyhän orja tarvitse olla.

 2. Karjalaispoika sanoo:

  Tietysti työnantaja käyttää parasta asettaan TYÖSULKUA pakottaa Ammattiliiton sillätavalla maksamaan avustuksia jäsenilleen,niin heikennetään ammattiliittoja. Työnantajaltahan säästyy silloin myös palkkakulut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s