Housuihinsa kakkivat ja muut vitipäät esseistit

pitsiviikko 2011 022Syvällinen ajattelija ja luova taiteilija keskityy olennaiseen. – Taideteos Rauman Pitsiviikolta 2011, esillä Rauman Taidemuseon pihagalleriassa.

*

Intelligentsia asuu nykyään ihmisen kummassakin päässä.  Alapään intelligentsiaa ovat äskettäin tuloksellisesti haistattaneet kanssamatkustajilleen Ylioppilaslehden toimittajatytöt, jotka paskoivat  housuihinsa linja-autossa. He pääsivätkin tuossa tuokiossa televisioon ja kansakuntamme intelligenttien eturiviin. Nyt olen saanut tuntumaa myös hauskasti hurahtaneisiin esseisteihin.

Paska on perinteisesti kuulunut suomalaiseen korkeampaa taiteeseen sukuelinten lisäksi. 1980-luvulla Jumalan teatterin intelligentit ajattelijat heittelivät ulostekikkaroita katsojien päälle. Nyttemmin tyydytään salapaskantamiseen. Tästäkin jotkut vähemmän taidetta ja taideproosaa ymmärtävät saattavat suivaantua. Kaiken kukkuraksi kapitalistinen riistoyhteiskuntamme  linja-autoyrittäjä lähettää kaiken paskansa antaneille laskun. Pahvilaatikoista sommiteltu vagina on tämän rinnalla aika yksinkertaista käsitetaidetta. Raumalla tosin on nähty Pitsiviikon aikana nyplättyjä pitsipeniksiä ihan raameissa taidemuseon pihagalleriassa. Nämä on vahojen nyplääjättärien toimesta otettu kiitollisuudella vastaan.

Aivan yllättävää on havaita, että luovuudessakin sentään edistytään. Luovan kirjoittamisen kurssilla Turun  yliopistossa luovin osa kuuluukin nykyään  esseekirjoittamisen perinteisesti halveksittuun ja kuivakkaaseen alueeseen. Ensituntuman sain viime torstaina, kun varsin pörröpäinen ja muutenkin hellunen turkulainen esseisti Sami Liuhto kertoi yliopiston luennolla oman esseistiikkansa painopistealueista.

Keskeistä on väärässä olemisen ihanuus. Ihailkaamme  Rousseau`ta, rönsyilkäämme, suorastaan sekoilkaamme. Ja tämähän meitä käy:  omat tunteet – oman ajattelun tai ajattelemattuuden pitää näkyä tekstissä. Tätähän vaati jo Nummisuutarin Esko, kun  vaati nimeään naimakirjaansa. Ei siis ollenkaan sitä, mitä olemme kuivia tieteen opinnäytteitä tuskalla vääntäessämme saanet kokea. Pois siis inho esseistiikkaa kohtaan! Mieli saa vapaasti nyt vaellella. Ja sehän vaeltelee…

Essee on hieno kirjoittamisen muoto, epäilemättä. Jopa sen tunnusmerkkejä on vaikea määritellä. Mitähän se oma ajattelukin sitten mahtaa olla? Tuntuu hiukan siltä, että huumori ainakin on hiukan epäilyttävää.  Sen sijaan esseisti  voi ivailla muita esseistejä. Ja ihailla  itseään . Lohdullista on myös se, että mikä tahansa kirjoituksen tynkä  voi olla essee. Ivailu lasketaan yleensä esseessä ironiaksi. Tästä sitten voi väitellä ja tämäpä vasta onkin esseistin mielestä hauskaa. Tumpeloille ei esseistiikka sovi ollenkaan. Katsokoot rauhassa Sydämen asialla -sarjaa televisiosta.

Nyt on syntynyt vallan uusi esseistipolvi. Mutta vanhana luupäänä  kunnioitan vanhaa: todellinen huippuunsa kehitetyn ajattelun ja olennaisen hahmottamisen mestari oli kyllä aikoinaan kriitikkojemme kruunaamaton kuningas Seppo   Heikinheimo. Hänen yksi  todella olennaiseen keskittyvä musiikkiesseensä kuului: “Rouva S piti ensikonsertin eilen. Miksi?”

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, Mediamaailma, mynämäki, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Housuihinsa kakkivat ja muut vitipäät esseistit

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Eipä taida nykyään enää uusia heikinheimoja syntyjä, mutta näitä kakkapäitä syntyy uusia joka päivä…;/ Nykyään kelpaa mikä vain..:)

  • ilmeisesti pelkällä röyhkeydellä voi saavuttaa mitä tahansa taiteen ja kirjouttamisenkin alalla. ilman kaikenlaista temppuilua jää jalkoihin, pelkkä taito ja tieto ei riitä. ja sitäpaitsi meitä ihmisiä on niin helppo hämätä, kukaan ei uskalla sanoa, että keisarillahan ei ole vaatteita ollenkaan. – Luin muuten äsken roman schatzin kolumnista miehen oivallisen ja ironisen huomion paavista. roman kirjoittaa, että tottahan noin vanhan miehen pitää jo päästä viettämään laatuaikaa perheensä kanssa. Ironia on tosi hieno laji taitajan kynästä putkataessaan.

 2. Tuosta kakka-aiheesta pääsemme hienosti persreikään ja vessapaperimainontaan. Vaan eihän nykyään saa sanoa perse, se on epähienoa. Aikuiset saavat kyllä kakkia bussissa pöksyihinsä. Meidät etäännytetään luonnollisista toiminnoista. Onkohan näillä nykyajan vaipoilla jotain tekemistä asian kanssa? Nuoret eivät ole ehkä koskaan tunteneet pyllyään märäksi tai kakintahrimaksi, kun on näitä ihania, pehvan kuivina pitäviä vaippoja?
  Ihosi ansaitsee pehmeää kosketusta, sanovat vessapaperin markkinoijat. Sanottaisiin suoraan, että sun ainutkertainen persreikä, joka kasvaa ja kulkee sun mukana, on tärkeä kapistus ja siksi se ansaitsee vähän silkkistä sivelyä käydessäsi kakilla.
  Mutta ei, kun nykyään ei saa edes sanoa, että mä meen vessaan, pissalle tai kakalle. Ja miksi se muuten pitäisi aina kaikille ilmoittaa? Iloitkaa ja riemuitkaa, mun suoli toimii!
  Vessapaperin valmistajat ovat trendipellejä ja hoksanneet ystävänpäivän. Kaikkien tulee nyt lukea rakkausrunoja vessapaperista. Ja kun olet lukenut kaikki runot ja hylsy jää käteen, huuhtelet vielä vessanpöntöstä sen pötkylän alas. Ettei vaan kukaan tiedä, että olet käynyt paskalla.
  – Ehei, kävin vain runomatineassa, sanot, kun tulet huussista ulos ja olet vähän ruiskauttanut ruusuista Airdeoa päällesi.
  Eläkeläinenkin voisi pohtia vessassa, mitä yhteistä on työnteolla ja huussissakäynnillä?
  – Työnteko on ihan samanlaista kuin vessassakäynti, ei tuu valmista ennen paperitöitä.

  Kuten rakas hymyilevä eläkeläinen huomaat, Sami Liuhto vapautti myös minut. Pidetää hauska kevät:D

  • loistavaa, loistavaa. tätä me juuri kaipaamme, vapautumista. samin luento oli vallan muuta kuin tylsä, ehkä myös sisälsi asiaa. olen vallan tosissani siinä, että tässä nyt oli ensimmäinen luovan kirjoittamisen opettaja, joka ymmärsi luovuuden päälle, oli persoonallinen ja luulunpa että jopa aito. erehtyminen on hienoa, väärässä oleminen ei ole mikään virhe ihmisenä ololle.

 3. Marko Vuorinen sanoo:

  Kerrot minulle ironiasta innosta täristen ja
  tunnen henkisen ikäni painavan minut lattialle,

  uneen.

  Kerron herättyäni tehneeni ironiaa.

  Nyt olen osa ryhmää eikä valheeni eroa totuudesta.

  Näppärää!

  Lapsi minussa oksentaa.

  • tuli tässä mieleeni, että voisikohan essee tosiaankin olla runomuotoinen. osoitat, että voisi. nyt panee lukijan pohtimaan sanomaasi, ja jokainen voi lukea sen omalla tavallaan. runo on mitä hienointa esseistiikkaa. olemme kaikki lapsia. pelätä ei saa.

 4. "Saarelta tullut" sanoo:

  Hyvä Hymyilevä, kirjoitit varsin osuvia otoksia! Heikinheimo oli yksi ylemmä muita ja essee voidaan alentaa olemaan ihan mitä vaan. Mitä tulee suomalaiseen vessakulttuuriin: ravintolassa nousemme pöydästä ja ilmoitamme menevämme vessaan, kun englantilainen sanoo menevänsä soittamaan äidille tai jotain vastaavaa. Me olemme siis vapautuneita tai metsään jääneitä, ihan kuinka vaan.

  • Saarelta tullukin on vihdoin ja viimein löytänyt perille.Tuo minuakin viehättää, että essee on aina se jota esseeksi sanomme. Se pörröpääesseisti oli hurmaava, hurmaava siinäkin, että totesi väärässä olemisen ihanuuden, se ikään kuin vapautti minut olemaan ihanasti vaikka aina hakoteillä mutta sama oikeus on kaikilla. Ikään kuin säästyy turhilta riidoilta. Kyllä minustakin esseessä joku tolkku voisi olla.

   • "Saarelta tullut" sanoo:

    Saarilta kestää tulla.. Kiitos kauniista kuvakkeesta. Olikohan se ”esseisti” luennoitsija vähän hörhö pikemmin kuin ihan järjissään.

 5. luulisin, että järjissään oleminen ei ole nykyisin esseistien paras avu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s