Aavisteleva turkulaisten Picasso

kolehmainen 001Pertti Kolehmainen, Madonna 1973.

*

Aavisteleva taiteilija on mainio luonnehdinta turkulaisesta taiteilijasta Pertti Kolehmaisesta (1944-1993). Häntä on luonnehdittu myös turkulaisten Picassoksi   Aavistuksia on nimeltään myös Kolehmaisen töistä koottu pienimuotoinen näyttely, joka avataan tänään torstaina Turussa Läntisellä Rantakadulla sijaitsevassa Cafe Artissa.

Esillä on 31 maalausta, piirustusta ja grafiikkaa vuosialta 1963-1983.  Kolehmainen tuli jo eläessään tutuksi monille turkulaisille, häntä pidettiin erityisesti viivan mestarina, turkulaisena Picassona. Pertti Kolehmaisen käden jäljen kyllä tunnistaa, työt ovat herkkiä ja ne panevat joka katsomalla miettimään, niistä voi tosiaankin aavistella elämän monia merkityksiä, löytää tuskaa ja rakkautta.

Kolehmainen antaa töissään  katsojalle oivalliset vihjeet mihin suuntaan katsoja voisi omine mietteineen tai aavistuksineen edetä.  Töissä on aina sanomaa, aiheiksi valikoituvat usein vähäosaiset tai kärsivä ihminen, mutta myös Sexus ja Eros.  Kolehmaista on pidetty sekä naivistina että surrealistina – ehkä varmimmin voisi luonnehtia Kolehmaisen Pertiksi. Eikä se turkulaisten Picassokaan ole olenkaan hassumpi määritelmä.

Taatusti hyvin monesta turkulaiskodista löytyy seinältä Pertti Kolehmaisen grafiikkaa. Cafe Artin näyttely onkin koottu yksityishenkilöiltä. Näyttely on Galleria Maaret Finnbergin järjestämä ja se on auki Cafe Artissa 14.4. asti.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, mynämäki, taide Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Aavisteleva turkulaisten Picasso

  1. Aili Nupponen sanoo:

    Jo vain tuossa Kolehmaisen työssä on vaikutteita Picassosta..;))
    Sanoisin tätä taulua enemmän suurrealistiseksi kuin naivistiseksi työksi.
    Kiitos postauksesta, Tuula, mukavaa viikonloppua sinulle.<33333

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s