Älä lyö lasta, lyö mummoja! Näinkö on?

pääsiäinen 003”Virvon varvon tuoreeks terveeks!”  Näin palmusunnuntaina virvotaan kiltit ja tuhmat lapset sekä  aikuiset.

*

Mummoja on totuttu pitämään hyvinä lapsenkasvattajina. Perinteisesti mummo on paistanut voissa lihapullia ja  jälkiruuaksi lettuja, joita lapsi on syönyt makeaakin  makeamman mansikkahillon kanssa. Mummo on antanut lapsen touhuta omia touhujaan ja lukenut kiikkustuolissa sanomalehteä tai kutonut villasukkia, jotka sitten on antanut lapselle joululahjaksi. Mummo ei häiritse lapsen touhuja naurettavilla ns. virikkeilla ja lapsi on onnellinen.  Vaikka villasukat kutittavatkin.

Mummo on kyllä tarvittaessa jakanut oikeutta perinteisin menoin: kopsauttanut luunapin lapsen  päähän, jos kielto ei tehoa. Parkuminen ei ole auttanut, mutta  ei ole pahantekokaan jatkunut.  Mummon ja lapsen rakkaus on rajaton, mutta  rajat on pantava lapsen “luovalle” toiminnallekin.  Sen tietävät mummot tasan tarkkaan. Mutta evät  ole luvallisia nämä vanhat konstit enää. Harmi.

Nykyisten   kasvatusgurujen mukaan mummo teki kerrassaan julman tempun. Saisi sakot, jos joku olisi nähnyt. Jotkut naistenlehdistä nykyisiä kasvatusohjeita lukeneet vanhemmat ovat jopa ymmärtäneet, että lasta ei saa edes sanallisesti kovalla äänellä kieltää. Onko siis ihme, että kouluissa ollaan ihmeissään koulutulokkaista, jotka juoksevat ympäri luokkaa, ovat nyrkit pystyssä ja lyömässä opettajaa, joka kieltää lattialle sylkemisen.

– Et sää mulle mitään voi ! sanoo napero. Siinä on koulupsykologille loputon työmaa.

Näitä nyrkit pystyssä rääkyviä luovia neronalkuja näkee useinkin tavaratalojen kassoilla.  Paras on ulkopuolisen kuitenkin sulkea silmänsä ja korvansa ilmaisi pieni villi-ihminen itseään millä tavalla tahansa. Huonosti siinä voi käydä.

Huonosti kävi sillekin naiselle, joka kielsi keskenkasvuista huljuttelemasta kättään kaupan avonaisessa kurkkusammiossa.  HS:n 23.3. uutisen mukaan:

“Ruokakaupassa vierasta lasta nuhdellut nainen sai lapsen äidin raivostumaan Espoon Kivelahdessa torstaina iltapäivällä. Vihanpurkaus ei jäänyt sanalliseksi vaan äiti tarttui huomauttajaa hiuksista ja raapi tätä.
   Väkikohtaus sai alkunsa, kun asiakkaana ollut nainen huomautti toisen asiakkaan lasta huonosta käytöksestä. Lapsi oli esimerkiksi työntänyt kätensä kurkkusammioon.’
    Lapsen äiti alkoi haukkua naista ja sylkeä tämän päälle. Äiti myös uhkasi hakata huomauttajan kaupan ulkopuolella. Raivostunut äiti poistui kaupasta mutta palasi takaisin kassojen luo repimään hiuksista vierasta naista. Uhri kaatui repimisen seurauksena maahan. Pahoinpitelijä raapaisi vielä hänen poskeaan.”

Virvon varvon tuoreeks, terveeks!

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, sano suoraan, Väkivalta Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

18 vastausta artikkeliin: Älä lyö lasta, lyö mummoja! Näinkö on?

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Tuossa olikin varsinainen virvontaloitsu eli tapahtuma!O_O
  Miellyttävää virpojaisjuhlaa TUula.<33333

 2. Karjalaispoika sanoo:

  Kyllä mummot ovat ihania”Huolehtivat ”että 60 v Peräkammaripojat saavat kahdesti päivässä lämmintä ruokaa, saavat sitten pojut lipittää keskaria kylän baarissa ja morkata entistä vaimoaan joka tämän kaiken on aiheuttanut.

 3. Karjalaispoika sanoo:

  Niinhän se on, eihän Äidin pikku Kulta-pojissa koskaan vikaa ole.

 4. Careliana sanoo:

  Itse olen melkoinen nihilisti, mitä tulee lapsrakkaani käyttäytymiseen yleisillä paikoilla (noh, kotonakin kyllä); epäröimättä kyllä ojennan häntä asiattomista elkeistä hyvinkin napakasti. Ja olenpa huomannut, että useammin niitä karjakkokatseita luodaan minuun sen komentamisen takia eikä suinkaan apinoivaan lapseen. No saa mulkoilla, en silti aio antaa jälkikasvuni häiritä käytöksellään yhtään ketään yhtään missään!

  • Hyvä! Kyllä se vanha sanonta, että ”joka kuritta kasvaa se kunniatta kuolee” pitää paikkansa tänäkin päivänä. Onhan varsin outoa, että vanhemmat pitävät lapsiaan ikään kuin pumpulissa: kaikessa annetaan periksi, lapsi ei saisi muka kokea mitään pettymmystä tai negatiivista. Saattaa olla niinkin, että vanhemmat tuolla lälläröinnillä yrittvät korjata enemmänki omaa huonoa omaatuntoaan siitä esim. että panostavat mahdottomasti omaan uraansa tai kaikenlaisten tavaroiden hankintaan kuin siihen, että olisivat enemmän lapsen kanssa ja viettäisivät ihan rauhallista ja tavallista perhe-elämää,

   • Totta haastelet hymyilevä mummo!
    Olet sanan taitaja, jospa avaisit sanaa ’kuri’. Julkisessa keskustelussa ammattilaisetkin unohtavat, mitä esim. ’koulukuri’ pitää sisällään, harmittaa. Täälläkin näkyy suppeaa katsantoa, kuria tulkitaan varsin kurittomasti. Oleelliset asiat peittyvät kuri-sanan tummuneeseen varjoon.
    Siis: Mitä se on?

   • Kurilla tarkoitetaan lähinnä järjestysta ja sen ylläpitoa, sitä ettei kaikki oli viksin vonkis ja sekaisin. Kuri tarkoittaa myös keinoa / Millä kurin siitä selvisit? Tarkoittaa myös leikkisyyttä/kurillan hän sen telki(leikillään). Lehmätkin olivat ennen vanhaan kurissa, kun ne astelivat aidattua kujaa myöten esim. laitumelle tai sieltä pois. Kurilla ei takoiteta siis hakkaamista tai muutaväkivaltaa. Varmaankin esimerkiksi sotilaallinen järjestys eli kuri on voinut entisaikoina mennä liiallisuuksiin ja siitä tuo tumma varjo on tullut ihan hyvän sanan ylle.

 5. Karjalaispoika sanoo:

  Kyllä kuri pitää saada aikaiseksi ilman fyysistä ”väkivaltaa” hakatut lapset kasvavat hakkaaviksi aikuisiksi ja kierre on valmis.

 6. Turkulaine sanoo:

  Yhdyn täysin Karjalaispojan ajatuksiin. Lapsena hakattu hakkaa aikuisena. Olen työssäni joutunut lukemaan tuhansien väkivaltaan syyllistyneiden henkilöiden elämäkertoja ja voin sanoa, että he vasta olivat kasvaneet kurissa.
  Mutta hyvää pääsiäistä keikille, jotka näitä kirjoituksia lukevat. Rauhoittukaamme edes hetkeksi.

 7. Karjalaispoika sanoo:

  Mut myö karjalaiset virvottii palmusunnuntain,se se vast ol soma enne lapseen ku sai virpomapalkkaa.

 8. landisbeaty sanoo:

  Hyvää Pääsiäistä Hymyilijälle! Ja hyvillä mielin olen kun muistin ostaa suklaamunia virpojille, Meilläpäin tämä perrinne on ihan vielä elävänä…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s