Erilaisuus hämmentää yhä. Arkkipiispa ei puollakaan tasa-arvoista avioliittoa

turun linna 123Arkkipiispan ainoa oikea malli avioliitosta.

*

Moni ymmärsi tiistaina, että arkkipiispa Kari Mäkinen MTV:n aamulähetyksessä puolsi tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä eli  siis sitä,  että tasa-arvo ja ihmisoikeudet kuuluvat kaikille! Kansanedustaja Jani Toivola ehti jo blogissaan onnitella Mäkistä myönteisestä suhtautumisesta. Nyt Mäkinen sitten vetää kirkolliseen perinnetapaan sanojaan takasin (IS 27.3.). Kirkko siis jatkaa diplomaattisen liirumlaarumin jakamista, oikeita tekoja ei haluta.

Erilaisuuden hyväksyminen ei ole  suomalaisten juttuja. Jo peruskoulussa lapset oppivat, että ei saa olla ainakaan liian lihava eikä liian viisas. Joukosta ei saa erottua. Vaikka homokammosta aletaan jo päästä, avioliiton salliminen kahden samaa sukupuolta olevan ihmisen kesken kangertelee.  Lakialoitetta tasa-arvoisesta avioliitosta ei otettu viime kuussa eduskunnassa käsittelyyn. Asia on nyt  palaamassa eduskuntaan kansalaisaloitteena.

Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista oli kerännyt  tiistaihin mennessä yli  138 500 allekirjoitusta. Eduskuntakäsittelyyn  tarvitaan 50 00 allekirjoitusta, jotka saatiin heti ensimmäisenä allekirjoituspäivänä viime viikolla.

Kirkolliset piirit ovat suurin tulppa tälle uudistukselle. Suurin tulppa  maailmanlaajuisesti tällaisen uuden avioliiton hyväksynnälle on tietysti kaiken vanhoillisuuden tukipylväs eli paavi, jonka keskiaikaan pysähtyneisiin oppeihin maailmassa uskoo yli miljardi ihmistä. Helpotusta tuskin tuo uusi Franciskus-paavikaan.

*

Pikkusieluisuus ja uuden torjunta näkyy meillä selvästi toki kaikkialla. Päätä lyödään jatkuvasti mäntyyn. Räikeimpiä piirteitä on saanut maahanmuuttajiin suhtautuminen, parhaillaan vastustetaan topakasti kuntauudistusta, mutta esimerkiksi kulttuurin saralla vastustus ja vanhassa pitäytyminen on uskomatonta. Maaseudulla kesäteattereissa näytellään vuodesta toiseen komedioita, joiden huippukohtia on se, kun rengiltä putoaa housut tai  miehissä juodaan viinaa ja kaatuillaan. Meillä vaikuttaa kaikkialla sellainen räsäsläinen karjalanpiirakoiden oikein rypyttämisen puhdashenkisyys. Yksisilmäisyys.

Muutosta tapahtuu mutta hitaasti. Siviilipalvelusmiehiäkin osoitetaan jo järkeviin töihin kuten kirjastoihin tai kouluihin avustajiksi. Kulttuurilaitoksille siviilipalvelusmiehet ovat nykyään arvokasta työvoimaa. Muutos näkyy myös palveluajassa. Siviilipalvelus kesti aluksi 480 vuorokautta eli kaksi kertaa enemmän kuin aseellinen palvelus.
Erilaisuuden kammo ulottuu jopa  vammaisiin.  Asenteet  näkyvät selvinä nykyisissä sikiöseulonnoissa, joissa esim. Down-lapset seulotaan. Joka toinen havaittu tapaus abortoidaan.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eduskunta, eläkeläiset, ihmiset, kirkko, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

22 vastausta artikkeliin: Erilaisuus hämmentää yhä. Arkkipiispa ei puollakaan tasa-arvoista avioliittoa

 1. Karjalaispoika sanoo:

  Kyllä me suomalaiset olemme vanhanaikaisesti ajattelevia,minullekin otti 30v ennenkuin pääsin irti homofobiasta.Vaikka olen asunut täällä suvaitsevaisessa Ruotsissa melkein 50v. Tuo yllämainittu
  maahanmuuttajiin suhtautuminen on se joka todella pistää silmään suomessa.Mutta jos katsomme suomen teollistumisen historiaa niin melkein kaikkien ”firmojen” perustajat on tulleet ulkomailta.

  • Hienoa, että pystyt myöntämään tuon homofobiasi ja vielä hienompaa, että olet siitä päässyt eroon! Kai me suomalaiset olemme sellaisia metsäläisiä, itsepäisiä otuksia.Ja sellainen herranpelkohan meiihin on istutettu jo muinaisina aikoina, kuten sanoit teollisuuspamput tulivat ulkomailta.
   Mutta vähitellen varmasti opimme ymmärtämään erilaisuutta, tulemaan toimeen erilaisten tapojen ja erilaisten ihmisten kanssa.

 2. Paulina sanoo:

  Minusta kyllä suomalaiset saattavat olla mainettaan parempia. Katselin tänään ”Sinkkulaivaa” (= tyhmä tositeevee-juttu, jossa sinkut menevät Ruotsinlaivalle sitä oikeaa etsimään) ja siinä oli homomies. Ihan hetskumiehetkin tulivat häntä kättelemään ja aika letkeältä vaikutti meno, vitsailtiin jne. Mitään vieroksumista en ainakaan itse huomannut. Ihmiset suhtautuivat ihan positiivisesti.

  Taitaa suurin osa niistä jyrkistä suomalaisista olla jyrkkiä esim. maahanmuuttajia kohtaan vain humalassa! Silloin sitten uskaltaudutaan. Ei normaalissa arkielämässä kai oikein hakeuduta konfliktiin toisten ihmisten kanssa, tai näin olen ainakin itse ollut huomaavinani.

  Fransiskus-paavi muuten aikoo jäädä asumaan vaatimattomaan kahden huoneen asuntoonsa, vaikka paavina voisi oikeasti pistää ranttaliksi ja asustaa palazzossa! On se jotenkin erilaista.

  • Kyllä minäkin uskon, että asenteet pikkuhiljaa muuttuvat ja ovat jo paljon muuttuneetkin. Mutta tuosta mainitsemastasi televisiojutusta ei nyt kannata tehdä mitään johtopääätöksiä: ei kai kukaan sentään niin pöljä ole, että alkaa televisioon menevässä ohjelmassa mollata jotain homomiestä!
   Humalassa tietysti ihminen on helposti rasisti ja homovastainen. Tuommoista oikeaa pöljöpäärasismia näkeer ja kuulee kyllä Turussa, esim siinä torinlaidassa linja-autoa odotellessa. Vaikka siistiähän suomlaisten käyttäytyminen yleisesti on, se pöljyys ilmenee silloin kun aletaan puhua maahanmuuttajista tai homoista vaikka jossain blogissa tai lehtien keskustelupalstoilla, niissä on helppo piiloutua nimimerkin suojaa ja voi muka sitten laukoa ihan mitä vaan.
   Luterilainen kirkko ei muutu, jos ei sen pää eli arkkipiispa ja kaikki jotenkin järjissään olevat papit näytä esimerkkiä. Ja se paavin köyhää näytteleminen on oikeastaan suuri farssi, sellaista köyhän kansan halpahintaista nuoleskelua.

 3. eMMä sanoo:

  Kiirastorstaiaamua.
  Ajankohdan huomioon ottaen tuli mieleen Pietari tuosta Mäkisen kieltämisestä
  Uskoisin suurimman osan kirkon työntekijöistä olevan suvaitsevaisia, mutta pelkäävän reaktioita.

  Pelko saa vastustamaan homoliittoja. Uskovaisuudella ei ole sen kanssa välttämättä mitään tekemistä. Adoptio-oikeus tuntuu olevan suurin peikko. Homosekasuaalisuus mielletään ehkä tuon nimityksenkin vuoksi pelkäksi seksiksi ja kahden ihmisen välinen rakkaus ja kiintymys unohtuu. Toivotaan, että rakkaus voittaa pelon myös valtasuomalaisten keskuudessa.

  Hyvää pääsiäistä.

  • Osut naulan kantaan! Tosiaankin: kyllä varmasti kirkon työntekijöista suuri osa on suvaitsevaisia, mutta pelkäävät raukat ehkä työpaikkansa puolesta.

   Hyvä kannanotto kerta kaikkiaan!

   Hyvää pääsiäistä!

 4. Karjalaispoika sanoo:

  Kirjoitit Paulina että suomalaiset SAATTAVAT olla mainettaan parempia.Ainakin tänne Ruotsiin 60-luvulla muuttaneet ovat mielestäni melko rasistisia,vaikka luulis että ovat erilaisiin kansallisuuksiin tottuneet täällä. Mutta kyllähän ruosut on jämähtäneet 60 luvulle ajatusmaailmassaan muutenkin.Arkkipiispa Mäkinen on sopimaton tehtäväänsä.

  • Kaipa ne Ruotsiin 60-luvulla muuttaneet ovat todellakin jämähtäneet sinne 60-luvulle. ja ehkä on jotenkin mukavaa olla vähän muka parempi kuin joku afrikkalinen tai kiinalainen. Ja kyllähän arkkipiispalta odottaisi jämäköitä otteita.

  • Paulina sanoo:

   Outoa jos ruotsinsuomalaiset ovat rasistisia, vaikka he itsehän ovat myös maahanmuuttajia Ruotsissa! Tuntuu hiukan epäjohdonmukaiselta. En oikein tunne sikäläisiä ihmisiä, siinä mielessä olen jäävi puhumaan.. -Minusta nykyiset nuoret suomalaiset ovat kyllä hyvin avarakatseisia, matkustelevat paljon ja ovat kansainvälisiä. Tosin on kai siinäkin vaihtelua: koulutus- ja kotitausta vaikuttavat, yms..

   Kerran eräs somalinainen kertoi haastattelussa, että hänen Turkuun tultuaan oli joku vanha (!) suomalaismummo sylkenyt häntä kadulla vasten kasvoja ihan noin vain, ilman mitään näkyvää syytä. Se pysäytti. Näin ei saisi tapahtua KOSKAAN eikä kenellekään. Voihan tosin olla, että kyseinen vanha ihminen oli dementikko, muuten ei oikein tuota voi käsittää. :(

 5. Karjalaispoika sanoo:

  Se että luullaan että ollaan vähän parempia on KAIKKIEN myös suomessa asuvien harhaluulo.
  Emme ole huonompia (vaikka itsetunto on huono) mutta emme parempiakaan.
  Suomalaiset miehet ovat kateellisia Tummille miehille miksiköhän ??.

  • No, näinhän se on: kaikkia haluaisivat olla hyviä. Aina pitää verrata johonkin ja ainahan sitä löytää jonkun huonommankuin itse – ja myös paremman.
   Asia on ihan selvä: suomalaiset miehet ovat yleensä vaaleita ja nainen näkee tummassa miehessä jotain vallan eksoottista – kyllä siinä mies kuin mies tulee kateelliseksi.

 6. Turkulaine sanoo:

  Suomen ev.luterilainen kirkko on järjestö eli organisaatio, jolla on omat sääntönsä. Se ei esimerkiksi hyväksy tasa-arvoista avioliittoa. Sen, joka kuuluu tähän järjestöön, tulee noudattaa sen sääntöjä. Mutta tämä järjestö ei voi vaatia muita noudattamaan sen sääntöjä. Luterilainen kirkko on tähän asti tottunut käyttämään sitä hallinto- ja kurinpitovaltaa, joka kuuluu valtiolle. Näin ei voi jatkua. Niinpä tasa-arvoisen lain säätämisestä päättää Eduskunta.
  Keskustelu tasa-arvoisesta avioliitosta repii ilmeisesti luterilaista kirkkoa. Osa työntekijöistä ilmeisesti kannattaa lain säätämistä, mutta ei uskalla tuoda esiin mielititeitään. Piispat pelkäävät, että kirkko hajoaa tämän asian johdosta, kuten on jo käynyt Englannin anglikaaniselle kirkolle.
  Kirkko menettää myös koko ajan jäseniään. Viime vuonna kastettiin Helsingissä ainoastaan 49.5% kaikista syntyneistä lapsista ja vain 59% asukkaista kuului kirkkoon.

  • Ja varmaa on, että sellainen tasa-arvoinen avioliittolaki vielä eduskunnassa hyväksytään. Sittenpä kirkko joutuukin kovan paikan eteen! Hyvä ratkaisu mielestäni olisi valtion ja kirkon erottaminen kokonaan ja selvästi: virallisen kahden ihmisen avoliitto solmittaisiin aina tuomarin edessä jossain maistraatissa. Sieltä saatu paperi olisi aino virallinen paperi, joinka mukaan toimittaisiin. Kirkko saisi suoritta omat rituaalinsa mutta niillä ei olisi mitään lainvoimaa.

 7. Aili Nupponen sanoo:

  Ihmettelin minäkin sitä uutista, että arkkipiispa hyväksyy homoparit avioliittoon, se olisi ollut edistyksellistä. Mutta rohkeus ei kai pitänyt piispalla, tunnen jollakin tavoin nämä kirkolliset piirit.

  Nämä asiat vie kauan, se ei tapahdu yhdessä sukupolvessa, mutta uskon että muutaman kymmenen vuoden kuluttua tapahtuu…

  Hyvää Pääsiäistä, Tuula.<333333

 8. Turkulaine sanoo:

  Hyvää Pääsiäistä kaikille, myös Aili Nupposelle <33333355

 9. Karjalaispoika sanoo:

  Kyllä on Suomi vanhanaikainen siinä että maassa on vieläkin Valtion kirkko,mutta niinhän on muslimimaissakin?Mutta melkein kaikissa asioissa Suomi kulkee jälkijunassa.Tuo Paulinan kirjoitus että mummo oli sylkäissyt somalinaista ei ole mikään yllätys,kun puhun suomessa ihmisten kanssa niin somalit ovat yleinen pilkan aihe.Maahanmuuttajia me ruotsissa olemme(talouspoliittisia pakolaisia)mutta suomessa kasvaneita ja aivopesty että olemme sotasankareita,ahkeria ja rehellisiä.Jos huomauttaa että me suomalaiset olemme useammin kuin muut pyykkisesti sairaita, alkoholisteja (lääkitään viinalla)ja väkivaltaisia niin on isänmaanpetturi.
  Hauskaa Pääsiäistä.

  • Hyvin tunnet suomalaiset ja uskallat tunnustaa heikkoutemmekin. Se isänmaa on jotenkin kokenut inflaation ja saakin kokea se sellainen turha ylpeily. Jotenkin huomaa kyllä myös tasapainoista ja rehellistä suhtautumista suomalaisuuteen: emme paljoakaan poikkea näistä muista pohjoimaalaisista, ihmisiä ihmisten joukossa.

 10. Karjalaispoika sanoo:

  ”Ketä rakastaa sitä kurittaa” Sanoo ruotsalainen sananlasku.

  • ”Joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee”, sanovat vanhat suomalaiset. Nykyään taitaa olla tuokin sananalasku jo olla vanhentunut. Ja kuritta ovat kyllä kasvaneet monet poliitikkommekin, kunnia on mennyt jo paljon ennen kuolemaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s