Ottaako päähän? Että oikein pistää vihaksi?

ei rasismia 002Vihapuhe on selvää rasismia. Sitä ei voi hyväksyä!

*

Näin joitakin aikoja sitten kovasti ihailemani naisen Johanna Korhosen television aamuohjelmassa esittelemässä saamiaan kirjeitä, jotka sisälsivät kaikenlaista törkytekstiä. Ja sairasta vihapuhetta. Tappouhkauksia.
Selväsanaisena ja selväjärkisenä naisena Johanna Korhonen sanoi kestävänsä monenmoiset törkeydet, mutta jos henkeä uhataan, ovat vitsit vähissä.

On hyvä, että keskustellaan siitä, mitä esimerkiksi netissä voi kirjoittaa, mitä erilaisilla keskustelupalstoilla voi sanoa. Moni asia herättää ihmisessä intohimoja – samalla herää myös pieni piru, joka kehottaa piruilemaan. Eri mieltä olevat alkavat kiihtyessään kirjoittaa solvauksia, heittää lokaa. Vihaisena tulee kirjoiteltua mitä tahansa ja nimettömänä sen uskaltaa arkajalkakin panna näkyville. Näinhän siinä käy.

Mutta vihapuheessa ei ole kyse pelkästä vihaisuudesta ja eri mieltä olevan haukkumisesta. Siinä on kyse selvästä uhkauksesta. Kuka takaa, etteikö uhkaus muuttuisi todellisuudeksi: tulen ja tapan! Selvään vihapuheeseen pitäisi voida puuttua heti. Jokainen tapaus olisi tutkimisen arvoinen, jokaisessa tapauksessa ihmisen henki on  uhattuna!

Tuskin kannattaa olla niin mahdottoman huolissaan siitä, että ihmiset kirjoittelevat  poliitikkojen tekoja rajustikin arvostelevia juttuja, nimitellään puupäiksi eri mieltä olevia, takerrutaan ulkonäköön, tekoihin ja tekemättä jättämisiin, väärinkäytöksiin. Tai yritetään saada naurunalaiskesi  ihmisen pyhimmät arvot. Sanasotaahan se vain on: ei haukku haavaa tee. Jos oikein hienopieruksi ja varovaiseksi sanojen suhteen pitäisi ruveta, ensimmäisenä pitäisi kieltää pakinointi. Sitten kolumnit olisivat vaaravyöhykkeessä, kantaaottava pääkirjotuskin pitäisi sensuroida. Loppujen lopuksi jäisi väin Raamatun teksti – silloin pahimmat änkyrät,  kristilliset piiritkin olisivat tyytyväisiä.

Ulkonäkö tietysti on  kaikille arka paikka, mutta poliitikon on kärsittävä kaikenlaiset kankikaikkoseksi nimittelyt puhumattakaan irvailua  suoranaisista väärinköytöksistä tai lahjuksista, tietämättömyydestä. Tietysti loukattu voi nostaa kunnianloukkaussyytteen. Mutta mielellään  pikkusakot maksaa syytettykin, saihan sanottua. Tarpeeksi tunnettua voi hyvin  arvostella sydämensä pohjasta. Mannerheimkin on jo kaluttu jalustaltaan tavallisen kuolevaisen tasolle.

Nirppanokkaiset hyvien tapojen esitaistelijat ovat aina keskuudessamme. Vuosia sitten, kun Veikko Huovinen kirjoitti Veitikka-teoksessaan ivailevia sanoja Hitleristä, niin joku tosissaan kirjoitti yleisönosastossa, että on rumaa puhua kuolleista pahaa. Urho Kekkonen sen sijaan osasi suhtautua kovaankin kritiikkiin. Jossain Kainuun korvissa vierailulla erään maalaistalon kahvipöydässä sattui niin, että Kekkonen tönäisi kahvikupin nurin. Emäntä vain hymyili.  Sitten sama vahinko tapahtui isännälle. Emäntä tokaisi: “Siinä mulla toinen tohelo!”. Ohoh! Sitten tuli jouluksi paketti. Siinä oli pellavaliina ja Kekkosen kirjoittama viesti: “Tämä on siltä toiselta tohelolta.”
Vihapuheet ovat  hengenvaarallisia, mutta kaikkea arvostelua , ei  edes ivailua saa laskea vihapuheeksi. Reipas kieli, reipas mieli!

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, kritiikki, Mediamaailma, mynämäki, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Ottaako päähän? Että oikein pistää vihaksi?

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Lehtien keskustelupalstoilla ja varmaan muuallakin, kommentit helposti muuttuvat vihapuheiksi. Siksipä en enää viitsi moista harrastaa. Muistanpa senkin, kun jo(t)ku(t) on saaneet itseni lähelle hiiltymispistettä. Minusta on parempi katsella kohteliaasti ja huumorilla keskustelun kohteena olevia asioita. Silloin ei tarvitse ruveta laukomaan haukkumasanoja ja tappouhkauksia…

  • Tuo on hyvä asenne, mutta mukavan on mennä mukaankin, kunhan vain muistaisi, että itse ei hiilly. Kiivas keskustelu on kyllä virkistävää ja ainakin jälkeenpäin sille voi naureskella. Sitä jopa oppii vähitellen olemaan hiiltymättä – ainakin hiukan osaa hillitä. En ole kyllä yhtään tappouhkausta saanut, vaikka monta kiukkuista kommentoijaakin olen tavannut.

 2. Karjalaispoika sanoo:

  Kyllä suomessa ”herroja” (ja heidän vaimojaan)kohdellaan hyvin hienovaraisesti,kun näkee kuinka Ruotsissa ja Englannissa esim.Kuninkaallisia pilkataan.Muutenkin tutkiva journalismi on lapsenkengissä Isänmaassamme.

 3. Kyllä täälläkin jo osataan: ainoa joka on tutkinut noita hiihtäjien ja muiden urheilijoiden kiellettyjen aineiden käyttöä, on lehdistö, samoin tutkiva journalismi on tuonut esille valelääkäreirtä ja pitänyt ääntä veroparatiiseista, herkästi on puututtu kansanedustajien naisseikkailuihin ja todellisiin rötöksiinkin. Lehdistö on uskaltanut hutkia niin Talvivaaraa kuin STX-telakkatukea ja viimeksi tätä Alppilan koulun opettajan erottamista ym. ym.

  Niita kuninkaallisia onkin syytä hiukan pöllyttää – vaikka enemmänkin. Väittäsin, että kyllä Suomessa narrrien lisäksi pöllytetään jo herrojakin: jopa rahareipas Wahlroos on saanut kuulla kunniansa sillointällöin. Ja Euro-Stubbkin on vallan alamäessä. Kun joku vielä rökittäsi sitä koohoa Juhana Vartiaista sen superpölvästisine ajatuksineen, että työpaikat muka lisääntyisivät, jos maahan tuotettaisiin 200 000 maahanmuuttajaa tekemään töitä alipalkattuina. Selvää rasismia!

 4. Karjalaispoika sanoo:

  Kyllä varsinkin Nalle Wahlroos möläyttelee sellaisia että meikäläisen korvat todella höristyvät.No avustuksista hänkin nauttii EU-tukea (varsinkin kansallista) saa melkoisesti että saa leikkiä Kartanonherraa.Mutta ei vaan kelpaa Ruotsalaisten tosi siniveristen joukkoon siinä ei edes raha auta.Ei kuulemma Kalle Kustaa käynyt hänen 60 v ? päivillä vai kävikö?

 5. Turkulaine sanoo:

  Kalle Kustaa kävi pari vuotta sitten siellä ampumassa fasaaneja, joita Nalle oli kasvattanut. Muusta en tiedä.

 6. Turkulaine sanoo:

  Lasten piiskaaminen, naisten hakkaaminen ja kuolemanrangaistus. Tässä pahuuden kominaisuus.
  Tämä kolminaisuus hallitsee vielä monessa maassa, mm Yhdysvalloissa.

  • Ihmisen hengellä ei saa leikkiä eikä käyttää hengenviemistä rangaistuksena. Tappamisella ei saa sanallisesti edes uhkailla. Kaikenlainen muu rääväsuisuus on rumaa mutta joskus ihan paikalleen osuvaa. ”Ei haukku haavaa tee!”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s