Taideasiantuntemus Turussa ontuu: primitiivistä räpellystä pidetään mestariteoksena

kesän korvalla 027Selvästi venäläistä avantgardea!

*

Nykytaidetta on vaikea ymmärtää.  Aasin hännän huiskaisua ei juurikaan erota  ihan oikean  taitelijan siveltimen huiskaisusta. Ei ainakaan Turussa. Asiantuntijat ovat lapaset suorina kaiken nykytaidetta muistuttavankin  edessä. Väärennös menee täydestä.  Näinhän kävi Turussa vuonna 2009, kun arvostetun Wäinö Aaltosen venäläistä avantgardea esittelevän näyttelyn työt osoittautuivatkin väärennöksiksi.

Nyt käydään sitten oikeutta. Näin siinä kävi: suomalais-venäläinen pariskunta möi turkulaiselle taidekerääjälle  200 väärennettyä taulua. Keräilijä puolestaan huijasi Wäinö Aaltosen museon asiantuntijoita sopien  väärennettyjen teosten näyttelystä. Turkulaisten asiantuntijoiden ilmekään ei värähtänyt,  aidoista kävivät, venäläisen “asiantuntijan” vakuuttelut upposivat turkulaisiin asiantuntijoihin.

Ilmeisesti suurin konnuus oli pariskunnan keksintöä:  jo ostaessaan taulut pariskunta tiesi ne väärennetyiksi. Seuraava vaihe oli taulujen myynti turkulaiselle taidekeräilijälle 192 000 euron hinnasta. Taidekeräilijä siis näytti tekevän mitä edullisimmat kaupat, sillä  jos tunnetun venäläisen avantgardetaiteilijan Vladimir Tatlinin työt olisivat olleet aitoja, niiden hinta olisi liikkunut miljoonissa euroissa.

Ulkopuolista naurattaa  Wäinö Aaltosen museon asiantuntijoiden asiantuntemattomuus. Nyt todistajaksi kutsuttu taideasiantuntija Jyrki Siukonen sanoo, että työt ovat selvästi ammattitaidottomia tekeleitä, lapsellisen kömpelöitä. Pääosa töistä on törkeitä väärennöksiä, osa on kopioita, joiden esikuva löytyy jostain päin maailmaa museon seinältä. Osa on oikeiden taiteilijoiden töitä mutta signeerattu tunnetun taiteilijan nimellä. (TS 8.5.)

Taide on  siis  asiantuntijoillekin kova pala.  Ei ihme, että nykytaiteelle usein nauretaankin. Siitä voi helposti kirjoittaa  vaikka satiirin kuten on tehnyt muutamia vuosia sitten Harri Manner kirjoittamalla kirjan Suuri performanssi.

“Se mikä on teos, on se miltä se näyttää. Se mikä ei ole teos, on  se missä ei voi nähdä ilmenevän muuta sisältöä kuin avantgardistiselta, rajoja rikkovalta nykytaiteelta näyttämisen eleen, vai onko niin, että teoksena pelkkä teokselta näyttämisen ele on vähemmän teos kuin oikea teos? Mutta eikö teoksen teoksellisuus ilmene juuri teoksen teokselta näyttämisenä?” (s.178)

“Taide on apteekkitavaraa idiooteille”, sanoi  puolestaan aikoinaan  dadaistisen taiteen edustaja Francis Picabia.

Ota tästä sitten selvää!

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): ihmiset, mynämäki, sano suoraan, taide Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Taideasiantuntemus Turussa ontuu: primitiivistä räpellystä pidetään mestariteoksena

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Yhdyn tuohon Francis Picabian ajatukseen..:))

 2. Turkulaine sanoo:

  Kommenttini häipyi taivaan tuuliin. Tyydyn nyt vaan toteamaan: Vladimir Tatlin, Francis Picabia
  ja Pablo Picasso, siinä kubismin, surrealismin ja realismin kolme kovaa nimeä.

  • Ja tuhma on mennä näiden setien töitä jäljentämää, Luulisi, että asiantuntija kyllä erottaisi oikein väärennksestä. Turussa ei ainakaan onnistunut tuon Tatlinin kohdalla. Mitenkähän siinä oikeudenkäynnissä mahtaa käydä?

 3. runopasanen sanoo:

  Pitäis järjestää aidon ja väärennetyn taiteen yteisnäyttely; yleisö sais sitten veikata kumpi on aito ja kumpi väärennös. Aidoksi julistettaisiin se kumpi saa enempi ääniä :-)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s