Tyhjästä – voiko siitä nyhjästä?

hautausmaa ym 012
Vehmaalaisen Jarkko Rothin veistämässä patsaassa Mynämäen kirkon liepeillä on olennaisena osana tyhjä tila. Vai onko se tyhjä?
*

Tyhjyys koetaan yleensä negatiiviseksi: Tyhjät tynnyrit kolisevat eniten, Jumalan luoma maailmakin oli aluksia autio ja tyhjä, tyhjän saa kuulemma pyytämättäkin. Viisaitten miestenkin puheet ovat joskus tyhjä jauhamista. Moni tietää mitä on tyhjän paperin kammo.

Tyhjyydessä on jotain outoa ja pelättävääkin. Ainakin nykyaikana ihmiset kammoavat tyhjää tilaa, aina pitää olla paljon ihmisiä, räiskettä ja räminää ja samalla tyhjän puhumista. Jonkun ihmisen pää on ihan tyhjä, joku toinen juo sitten päänsä täyteen. Tavaraa pitää olla huoneet täynnä, lisää vielä vintillä. Jotenkin niitä tyhjiä pullojakin kertyy, ihminen pelkää yksinäisyyttäkin, koska kokee olonsa tyhjäksi…

Tuota tyhjäpuhetta riittäisi loputtomiin. Mutta taidehan nyt ainakaan ei ole tyhjää? Väärin. Kukapa ei olisi kuullut näyttämöltä tyhjää pölinää tai musiikkipuolella todennut koko suurenluokan musiikkitapahtuman olevan tyhjää täynnä kuten äskettäin nähdyt euroviisut, runoudessa on jo saavutettu tyhjän sivun kauneus.

Kuvataiteilijat tosin ovat perinteisesti ymmärtäneet myös tyhjän tilan merkityksen. Osaamme katsoa Henry Mooren lepääviä hahmoja, ymmärtää niiden aukot ja reiät eli tyhjän tilan merkityksen. Silti ensin saattaa hiukan hämmästyä, kun lukee (HS 19.5.) taiteilija Marja Kanervon Kiasman näyttelystä, jossa keskeistä on tyhjä tila. Kiasman sali on tosiaan tyhjä. Taiteilija on jopa pessyt seiniltä viidentoista vuoden maalit. Siinä se sitten on, teos. Teoksen nimi on Enemmän/vähemmän ja se rakentuu pestystä seinäpinnasta ja lattialle tipahdelleesta purkujätteestä.

Kriitikko Veikko Halmetoja kirjoittaa teoksesta: “Kanervon vaikuttava kokemuksellinen teos korostaa arkkitehtuurin ongelmia tyylikkään eleettömästi.” Tyylikkäästi sanottu, mutta hetken henkeä haukottuaan pelkästä hämmästyksestä tavallinen arki-ihminenkin alkaa tajuta jotain hyvin oleellista: kaiken rihkaman ja vanhan roinan voi pestä pois ja tulla asian ytimeen.

Tyhjä tila on myös rajattu tila kuten Kiasman upea näyttelytila. Liian vähän me ihmiset tunnemme ja katsomme arkkitehtuurin kauneutta, koska olemme lopen uupuneita elementtitalojen asumisneliöihin. Kauneus voi tosiaankin olla tyhjää tilaa!

Jos et usko tähän, mieti onko pääsi nyt tyhjä – vai onko kallosi tyhjä tila täynnä ajatuksia, mielikuvia, liikettä, myrskyä ja tyyntä rauhaa. Tyhjä se vasta onkin kaunista!

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, sano suoraan, taide, yhteiskunta Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

12 vastausta artikkeliin: Tyhjästä – voiko siitä nyhjästä?

 1. mm sanoo:

  Äidinkielen taitaja näköjään pystyy nyhjäisemään tyhjästä vaikka mitä.
  Eräs nuori blogituttavani filosofoi kerran näin: ”Tyhjyys on jo kauan aikaa katsonut minua takaisin.” Mietin, tuleekohan tuossa Kiasman huoneessa tuo sama tunne. Puhuuko tyhjyys vai vaikeneeko se?

 2. Turkulaine sanoo:

  Tyhjyys, hiljaisuus. Näitä nykyajan ihminen karttaa. Pitää aina olla rähinää ja räiskettä. Ja juuri tällaisten ihmisten elämä on tyhjää. Mitä on tyhjyys. Kysymys on oikeastaan filosofinen ja kenties Platon on antanut siihen vastauksen. Minusta tyhjyys voi olla jotakin hyvin kaunista, intiimiä ja omakohtaista.

 3. Aili Nupponen sanoo:

  Hiljaisuus puhuu minulle, mutta miehelleni on oltava aina jotakin meteliä; siksi hänellä on aina radio auki..;/ Tyhjyys voi olla viihtyisää tai sitten ei.O_O

 4. runopasanen sanoo:

  Mainiosti pakinoitu!

 5. Hirlii sanoo:

  Tyhjässä on ideaa!

  Onko lasi puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä? Se on ihan miten sitä katsoo. Samoin lienee tyhjän mielen kanssa. Tynnyri voi olla täynnä roinaa ja pelkkää ajatusjätettä, ajatukset voivat eltaantua ja alkaa haista pahalle. Yäk. Tynnyri tyhjäksi ja taas mahtuu kirkkaita ajatuksia.

  Vain tyhjään mahtuu. Kun ajatukset kulkevat vapaasti ja avarasti, mieli on tyhjä. Siellä on tilaa.

  Tyhjä tila on mielenkiintoinen, koska se täytyy koko ajan, mutta pysyy tyhjänä.

  • Hyviä huomioita kuten tuokin, että vain tyhjään mahtuu. Tyhjä se vasta mielenkiintoinen on!
   Oikein pitää lähteä Kiasmaan katsomaan Kiasman tyhjää tilaa; jännittää, että mahtaako täyttyä ajatuksistani.

   • Hirlii sanoo:

    Älä sitten unohda niitä sinne, tai ties vaikka saisit uusiakin…;)

   • On se sen verran suuri tila, että meikälaisen ajatukset sinne hyvinkin mahtuvat. Ja jos joku uusia ajatuksentynkä putkahtaa, niin varjelen sitä ja tuon sen kotiin saakka.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s