Nuoret hurjina – kuuluuko avunhuuto?

tukholma 010
(Ylen uutiskuva)

*

Pohjanmaalla 1800-luvulla riehuneita nuoria miehiä kauhisteltiin ja pelättiin näiden riehuessa puukkoineen ja puntareineen. Näistä isojen talojen pojista mutta pikkurikollisista – Härmän häjyistä eli puukkojunkkareista – syntyi kuitenkin loppujen lopuksi jonkinlainen sankarimyytti. Vaikka puukoin riehuneet nuoret panikin järjestykseen Kauhavan ruma vallesmanni, niin erityisesti Isontalon Antista tehtiin väärinymmärretty sankari. Mitä tehdä nykyajan nuorten riehujien kanssa? Rautoihin ja Siperiaanko nämäkin? Vai auttavaa kättä, luovaa toimintaa ja runonlausuntaa?

Ruotsista emme ainakaan saa ottaa esimerkkiä. Suu ammollaan nyt katsellaan Suomessa, kun nuoret ovat viime päivinä riehuneet Tukholman lähiössä. Autot palavat ja huppupäät juoksentelevat yhä yöllä Husbyn esikaupungissa.

Ruotsissa on paikoin lempeästi yritetty tulla vastaan lähiöiden nuoria. Ei tunnu auttavan. Tukholman Husbyssä on yritetty maahanmuuttajanuoria avittaa monenlaisin ratkaisuin: on vanhempainverkostot, läksyapu, orkesterikoulu, vapaaehtoinen katupartiointi, on tarjottu kesätöitä kaikille nuorille. Vaan eipä soma yhteisöllisyys toimikaan muuta kuin paperilla. Naapurilähiössä Rinkebyssä ongelmat ovat jo aikoja sitten kärjistyneet. Vuosi sitten nuoret polttivat oman koulunsa, kivittivät poliisiautoja ja sytyttivät palokunnan kiusaksi roskakoripaloja. (TS, pääkirjoitus 23.5.)

Oppia riehuntaan tulee suuresta maailmasta. Tämä viimeisin Husbyn riehunta on malliltaan samaa kuin Pariisin lähiöissä nuorten riehuminen vuonna 2005. Mutta mitä ihmeen vihaa kytee Tukholman lähiöissä, vihaa, joka sitten yhtäkkiä purkautuu järjettömänä riehumisena? Mellakan laukaisijana oli tällä kertaa poliisin toiminta, joka provosoi väkivaltaisuuksiin.

Husbyn rauhattomuuden yhtenä syynä on selvätikin maahanmuuttajien asuttaminen yksille ja samoille omille alueilleen ikään kuin eristyksiin. Meillä täällä lintukodossa on näkyvissä samat ongelmat ja lisää varmasti tulee.

Erityisesti kaupunkien lähiöissä juuri nuorten syrjäytyminen on yhä kasvava ongelma. Nyt olisi kiire. Kuuluisa nuorisotakuu ei toimi vielä mitenkään. Surin syy nuorten rauhattomuuteen Suomessa on selvästikin työttömyys. Työttömyyttä seuraa toivottomuus ja toivottomuutta rauhattomuus. Silloin millään ei ole mitään väliä. Vieraan uskonnon mukanaan tuomat ongelmat ovat meillä vielä melko pieniä, mutta nekin ovat kasvamassa.

PS:
Toisaalta Suomessa olisi Amnesty Internationalin äskettäin antamien tietojen mukaan korjattavaa jo heti ensitapaamisella eli turvapaikanhakijoiden kohtelussa. Kritiikkiä annetaan myös poliisin voimankäytöstä.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, ihmiset, mynämäki, nuoret, politiikka, sano suoraan, Väkivalta, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

14 vastausta artikkeliin: Nuoret hurjina – kuuluuko avunhuuto?

  1. Aili Nupponen sanoo:

    Suuresta maailmasta siirtyvät kotiovellemme asti suurten kaupunkien ongelmat. Sieltä ne ovat tulleet Ruotsiinkin, ja siitä sitten meille. Ei tule kaupunkilaisia mitenkään kateeksi, miksi meidät maalaistollukat halutaan siirtää kaupunkislummeihin asumaan? Minä en yksinkertaisesti kaupungissa viihdy, kiireellä lähden takaisin kotiin…

    Ja sitten se, että kymmenistä kulttuureista tulee vieri viereen asumaan ihmisiä, jotka jo pelkäävät ja vihaavat toisiaan, ja ehkä myös entisiä asukkaita…

    Meillä on helpompaa, meidän tulee ’sietää’ vain venäläisiä!

    • Kyllä varmasti vielä Helsingissäkin hulinoidaan. Maaseudulla onneksi on rauhallista.On päivänselvää, että kun rakennetaan tuommoisia lähiöitä, joihin tungetaan näitä maahanmuuttajia, syntyy riitoja ja jopa tuommoisia mellakoita. Niitä on aina paha tyrehdyttää ja niillä on tapana uusia.

  2. Turkulaine sanoo:

    Miksi meidän tulee sietää venäläisiä. Onko venäläisissä jotakin pahaa ja huonoa, mutta siitä huolimatta meidän tulee sietää heitä. Minusta venäläiset ovat siivistyneitä ja hyviä ihmisiä siinä missä esim. ruotsalaisetkin.

    • Kun kerran on muutamia kertoja tapeltu venäläisiä vastaa ei se kauna tahdo millään laantua.Kyllähän me suomaliset karsastamme perinteisesti kaikkia ulkomaalaisia, mikä tietenkään ei ole paras mahdollinen tapa tutustua ja elää rauhallista rinnakkaiseloa.

  3. Turkulaine sanoo:

    Kun erot ihmisryhmien välillä kasvavat ja etenkin varallisuudessa, niin köyhien mielissa alkaa kytemään viha. He tuntevat olevansa ”alempaa kastia” ja heidät myös asutetaan omille alueilleen.
    Ja sitten kun sattuu jotakin, kuten nyt tämä ampumistapaus, niin viha purkautuu tällaiseen väkivaltaan. Pariisissa oli myös tällaisia väkivallantekoja ja siellä syntyi jengenä, jota johtivat toimintaa. Pariisissa on vieläkin alueita, joihin poliisi ei uskalla mennä. Venäjästä vielä se, että siellä ensimmäinen vallankumouksellinen oli Stenka Razin ja vuosi oli 1670.

  4. Hirlii sanoo:

    Nuoriso on kapinoinut aina. Mutta silkka ilkivalta tai väkivalta ei ole erityisen rakentavaa toimintaa.

    Husbyn tilanne on sellainen etten sitä ihan ymmärrä, kuinka kukaan täältä asti voisikaan, mutta vain osa nuorisosta vaikuttaisi aloittaneen sodan ”koko maailmaa” vastaan.
    Jos nuori ihminen jää toimettomaksi ja ”turhakkeeksi” se on aina tuhoisaa, kaikkien kannalta. Nuoret ovat tulevaisuutta, kaikkien yhteisöjen voimavara, isomminkin: koko yhteiskunnan toivo.

    Olen nuorten ihmisten puolella ja oletan, tai tiedänkin, että Ruotsissa on ammattiväkeä, ja muitakin kuin poliiseja, jotka voivat ryhtyä purkamaan tuota tilannetta. Rinkebyssä olen käynyt, opintomatkalla aikoinani ja siellä olivat aikuiset (useista ammattikunnista) tehneet hartiavoimin töitä, että koulut ja koko lähiön tilanne oli saatu rauhoittumaan. Käsittääkseni siellä on yhä hyvää toimintaa ja yhteishenkeä olemassa.

    • Toivoisi nyt hartaasti, että Suomessa osattaisiin hoitaa nuorten tilanne paremmin kuin Ruotsissa ja vältyä tällaiselta nuorten kapinalta. Nuorissa todellakin on koko yhteiskunnan tulevaisuus ja toivo. Eikä toivoa saisi menettää.
      Surullista, kovin surullista.

    • Suurin syy näihin tapahtumiin on suuri työttömyys,erikoisesti nuorisotyöttömyys.Nyt tilanne jossa poliisi ampui 69 v veistä heiluttaneen miehen laukaisi tämän tilanteen tälläiseksi.Monet nuoret joilla ei ole koulutusta tuntevat tilanteensa toivottomaksi.Pelkään että vastaavanlaista tulee esiintymään muuallakin Euroopassa,meidän aikamme malli maanosana on ohi.Suomessa on köyhät laitettu niin kyykkyyn että eivät tule kapinoimaan seisovat nöyrinä leipäjonossa.Kun tulin 1964 ruotsiin ei kysytty osaako lukea tai kirjoittaa teollisuusrobotiksi kelpasi heti.Nyt on toiset ajat ja toiset vaatimukset.

      • Työttömyys tuli taas esille: eli nuorille on saatava työtä, muuten tilaan ejatkuu ja mellakt lisääntyvät ja raaistuvat. samaa saamme khta tuntea täällä SUomessa, jos töitä ei nuorille löydy. Tietysti nuorten joukossa on myös selviä pikkurikollisia, mutta uskoisin että se joukko on helposti saatettavaissa vastuuseen toiminnastaan. Toivotomuuteen nuoria ei saa jättää.

  5. Tuossa ylempänä joku kirjoitti ettäTukholmassa on nuorille tarjottu töitä, olin työnvälittäjänä siellä 10v jäin eläkkeelle noin 5v sitten. Osaan hieman niitä hommia olen katsellut kesätöitä lapsen lapsilleni.18v ja 16v.mitään ei ole tarjolla.Kaupunki arpoo 1kk töitä 16-18v.Joka neljäs voi saada pestin.Yli 18v saavat itse hommata kesätyöt yksityiset jotka tarjoavat kesätyötä haluavat että hakijalla on ajokortti vähintään kahden vuoden korkeakouluopinnot takana.Työnvälitys järjestää yksityisille työnantajille aikuisia työttömiä ilmaisiksi harjoittelijoiksi. Olin itse aikoinani ilmaisia harjoittelijoita tarjoamassa työnantajille.

  6. Hirlii sanoo:

    Elina Grundström kirjoittaa hyvin tämän päivän HS:ssä (28.5): Miten pullamössöpuhe vaihtui väkivaltafantasioihin?

    ”Nyt kun aikuiset ovat aiheuttaneet finanssikriisin, nuoriin kohdistuu uusi moraalinen paniikki. Julkisuudessa on alettu kovaan ääneen väittää, että he ovat kuritusta kaipaavia häiriköitä.”, hän kirjoittaa. Grundströmin kolumnissa on paljon minkä voin allekirjoittaa. Aikuisten ihmisten toivottomuus ja kyynisyys (johon itsekin välillä syyllistyn) on vain merkki siitä, että kun elämässä on enemmän takana kuin edessä, saattaa herkästi synnyttää pessimististä kuvaa maailmasta.

    Tämän voisi jokainen aikuinen leikata seinälleen ja varoa omia puheitaan: ”Nuoret eivät ole aikuisten vihollisia vaan aikuisten lapsia. He ovat enimmäkseen fiksuja, järkeviä ja valtavan suuri ilo kaikille lähipiiriinsä kuuluville aikuisille.” – Elina Grundström

    • Tuosta ajatuksesta, että ”nuoret eivät ole aikuisten vihollisia vaan aikuisten lapsia” pitäisi lähteä liikkeelle, kun halutaan nyt korjat tilannetta — vai halutaanko edes?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s