Ruokopilli soi, vedenalainen tanssi alkaa! Sekä muita ihmeitä Saaren kartanossa

saaren kartano ja avoimet ovet 010 ITE-taiteilija Minna Hokka puhaltaa isoon torveen, ilmassa räpyttelee törähdysten parvi, mutta pian hän tarttuu hoikkaan ruokopilliin…

Mynämäessä Saaren kartanon avoimien
ovien päivässä 25.5. koettua

Ensin nainen töräyttää isoa tuohitorvea, sitten puhaltaa jotain käyrää torvea: selvääkin selvempää lehmän ammuntaa, oikea kutsuhuuto. Kamalaa törinää. Mutta pajupilli soi kauniisti. Lehmätörähdykset lentävät taivaan tuuliin. Sitten Minna Hokka nostaa huulilleen hoikan ruokopillin.  Salaperäinen satusävel alkaa kieppua ilmassa.
saaren kartano ja avoimet ovet 120Mitä ihmettä?

Kun kääntää päänsä näkee kuinka seinälle ripustettujen käsilaukkujen lukot aukeavat ja laukkuissa alkaa kasvaa kukkia, valo leikkii perhosena vanhan punaisen rakennuksen seinällä, keltaisen  kartanorakennuksen harmaa kellarinovi avautuu…

saaren kartano ja avoimet ovet 063Astu sisään…

Pimeydessä loistaa heikko valo. Kun silmäsi tottuvat pimeyteen, näet katosta kasvavan ruokometsän. Kosketat kevyttä ruokoa, metsä heilahtaa. Joku seisoo metsä keskellä ja kehottaa astumaan peremmälle.

saaren kartano ja avoimet ovet 045Se joku on kuvataiteilija Heli Konttinen, joka yhdessä yhteisötaiteilija Pia Bartschin kanssa on luonut tämän  ihmeen Underwater Ball Room.

Ruokometsä heilahtelee ja tuntuu kevyeltä poskeasi vasten, kun astelet sen läpi, katsot uteliaana seuraavaan huoneeseen.

saaren kartano ja avoimet ovet 048Mykistyt!

Näet ensin heikosti mutta sitten selvemmin ja selvemmin ihmeellisen vedenalaisen maiseman, tunnet ihollasi satumaisen hiljaisuuden, irtaudut maasta ja alat tanssia. Mielesi tanssii, olet Vedenalaisissa tanssiaisissa.  Ymmärrät, sinäkin maan matonen, sen verran että tässä satumaassa kasvit voivat kasvaa alaspäin, voit niiden kanssa uida painottomassa tilassa, hengittää hiljaista maailmaa, voit uskoa mahdottoman mahdolliseksi. Olet hetken  irtautuneena pahasta maailmasta, huolista ja murheista. Olet onnellinen. Hymyilet.
saaren kartano ja avoimet ovet 058Voit lentää myös raketin lailla…
Kuulet taas ulkona ruokopillin lumoavan äänen. Näet kuinka lammen pinta alkaa väreillä, näet kai näkyjä: kummallisesti pukeutuneita ihmisiä, naisia pitkissä hameissa, miehiä polvihousuissa ja peruukki päässä. jotain ne tuolla toiselle rannalla touhuavat.

saaren kartano ja avoimet ovet 102Lammen vedestä nousee outoja olentoja…

saaren kartano ja avoimet ovet 111Kokoontuvat sitten kuin ryhmäkuvaan, taiteilija alkaa maalata..

Hieraiset vielä silmiäsi ja jäät tuijottamaan komeaa miestä puun varjossa. Mikä ryhti, mikä ylimyksen katse!

saaren kartano ja avoimet ovet 134Mies perhoen korvassa, lampaanvillainen peruukki päässä…

Mies unelmoi, katsoo kai tulevaisuuteen, ehkä jo haaveilee tietokoneista  tai kännykästä, näkee valon leikin perunakellarin punaisessa seinässä.

saaren kartano ja avoimet ovet 094Valoperhoset kisailevat perunakellarin punaisessa seinässä...

Kun käännyt toisen kerran katsomaan, mies on hävinnyt. Lammen rannalla vain kaksi luonnonsuojelijaa.

saaren kartano ja avoimet ovet 035

Terhi Linjos ja Antti Haarto tutustuvat  levää kasvavan veden ikiaikaiseen eliöstöön.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, Luonnonsuojelu, mynämäki, taide Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Ruokopilli soi, vedenalainen tanssi alkaa! Sekä muita ihmeitä Saaren kartanossa

 1. Turkulaine sanoo:

  Saaren kartanossa oli siis avoimien ovien päivä. Oli varmaan elämys päästä sinne ja saamaan monenlaisia vaikutteita. Se on nykyisin taiteelle omistettu paikka, joka tarjoaa tilat luoda ja samalla opiskella. Siellä taiteilijat myös tapaavat toisiaan.
  Saaren kartanossa on kokeiltu riisin viljelyä. Siellä kehitettiin perunan viljelyä ja sinne tuotiin aikoinaan Venäjältä Suomenn ensimmäiset sireenipensaat, jotka taitavat olla vieläkin elossa.
  Todella hieno paikka!!

  • Saaren kartano toimii tosiaankin nykyisin taiteilijaresidensssinä. Siellä työskentelee taiteilijoita sekä kotimaasta että ulkomailta. Tämmöinen avoimien ovien päivä on mainio idea. Kartanoa on kunnostettu mutta ei siinä hötäkässä suinkaan pilattu.

 2. Ja rabarberi levisi sieltä kaikkiin torppiin.Suomenlinnan (Sveaborg) rakentaja oli todella hyödyllinen virkatalon haltija.

  • Mynämäkeläiset saisivat olla ylpeitö tuosta kartanosta sen nykyisyydestä ja hoistoriasta. Paljon vaikuttavampi tsä saaren kartano on ollu kuin mynämen pappisporukka. jota on tavattu muistella.

 3. Turkulaine sanoo:

  Se oli kai se Augustin Ehrensvärd, joka oli kova maanviljelijä ja kokeili kaikenlaista. Hän oli Carl von Linnén ystävä ja Linné innosti häntä kokeilemaan mm riisin viljelyäkin.
  Minusta Saaren kartano on nyt kaikkein hienoimmassa käytössä. Kiitos siitä Koneen säätiölle.

 4. Upeaa historiaa ja nykyisyyttä!

 5. Aili Nupponen sanoo:

  Varmasti mielenkiintoinen ja hieno näyttely ja esitys, kiitos Tuula, että sain olla mukana.<33333

  • Tämän nykyajan markkinahumus ja melskaamisen keskellä on hienoa kokea joskus jotain tämän Saaren kartanon kaltaista rauhaa ja taidetta, joka puhuttelee hymyillen. Vanhaa ja uutta käsi kädessä kuten vaikkapa nuo vanhalla seinällä kukkivat käsilaukut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s