Marimekon menetetty maine

marimekko isola 005*

Hermes-jumala suojeli varkaita ja kauppiaita antiikin Kreikassa. Suojelee tänä päivänäkin suomalaisia  kaupanteon niksit taitavia kauppiaita ynnä varkaita. Esimerkkinä Marimekko, design-tuotteiden kauppapuoti, jos hinnat huimaavat päätä ja suunnittelijakin saa  kohtuullista isomman korvauksen – mutta sortuu varastamaan, kun Hermes hetkeksi nukahtaa.

Mikä lie sitten sekoittanut talossa vuosia työskennelleen suunnittelijan Kristina Isolan pään, kun hän  varasti, hienommin sanottuna kopioi, ukrainalaisen taiteilijan Maria Primatshenkon työstä Metsänväki-kuvion Marimekon kankaalle vuonna 2008. Täysin naurettavalta tuntuu selitys, että ukrainalaistaiteilija työ olisi ollut vain inspiroivana tekijänä ja taiteilija olisi tehnyt Primatshenkon työstä vain toisinnon.

Harmin paikka: sattuu nyt tämä toisinto oleman suora kopio. Kaiken lisäksi tuli ilmi myös toinen kopiointiepäily, joissa Isola olisi kopioinut muotoilija Maria Jauhiaisen korusarjasta Ginkgo-kuosinsa.  Tästä mahdollisesti vielä riidellään, mutta Metsänmväki-varkaus on päivänselvä.

Harmillista paitsi Marimekolle myös Finnairille, joka joutuu putsaamaan tämän Metsänväki- kopiokuosin Aasian ja Newyorkin reiteillä liikennöivän lentokoneensa kyljestä. Saattaa tulla isokin pesulalasku. Tosin Kristiina Isolalla on ollut niin mahtavat tulot, vuosina 2007-2011 Isola tienasi 2,2  miljoona euroa (IS 30.5.), että vaikka työpaikkakin menisi ja korvauksia joutuisi maksamaan, niin puille paljaille taiteilija ei joudu.

Ironista on se, että Kristiina Isolan äiti on suunnitellut Marimekolle sen kuuluisan Unikko-kuosin, josta Marimekko kävi kiistaa väittäen italialaisen  muotitalo Doloree&Gabbon samansorttista unikkoa kopioksi.

Tiedon tultua julki kalpeni varmasti ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbkin, joka on uupumatta markkinoinut Marimekkoa Amerikassa kaulassaan kauppapuodin värikäs kravatti, nimeltä Alex. Kolmen kovan, Nokia-Angry Birds-Marimekko, joukosta putoaa nyt ehkä yksi pois.
Stubb ilmeisesti on niin yllättynyt, että ei osaa sanoa juuta eikä jaata tiedotusvälineille.

Kristiina Isola on suunnitellut Marimekolle kankaita vuodesta 1964. Ehkä takki on vuosien myötä tyhjentynyt ja nyt eläkeiässä on pakko ollut tarttua  epärehellisiin keinoihin. Harmillista, sillä kun taiteilija sortuu varkauteen, se merkitsee, että oma luova voima on kadonnut, hävinnyt kuin tuhka tuuleen.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, muoti, mynämäki, sano suoraan, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

16 vastausta artikkeliin: Marimekon menetetty maine

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Onhan se rumaa plagioiminen / kopioiminen / varastaminen. Ihminen käy yhä ahneemmaksi. Naisella on miljoonatulot omista ja äitinsä töistä, kun vain ei mikään riitä!
  Mutta tätä tapahtuu myös muilla aloilla!
  Kaunista viikonloppua, Tuula.<33333

  • Totisesti sikamaista, en paremmin sano. Ja nainen sitten selittelemään vesissä silmin. Röyhkeydellä ei ole mitään rajojan. Toisen housuilla tuleen! Vanha sanonta pitää paikkansa tänäkin päiväänä. Varastamalla rikastuu helpommin kuin rehellistä työtä tehden. Kyynärpäät vielä avuksi niin johan olet jotavassa asemassa ja kunnioitettu kansalainen.

   Taiteen alueella luulisi olevan pelkästään rehellisiä ihmisiä, kaikkensa likoon laittavia. Mutta kattia kanssa! Mikään ei riitä!

   • Sami Liuhto sanoo:

    Eivät taiteen alan ihmiset ole hymyileviä eläkeläisiä, vaan valittavia varkaita. Tästä syystä olenkin mieluummin eläkeläisten parissa.

   • Mutta sinut Sami olen nähnyt ja kuullutkin sinua, et ole ollenkaan valittava nuori vaan ihana ilmiö ihmiskunnassa.

 2. Jonka nuorena varastaa,sen vanhana omistaa. Sanoo sananlasku.
  Ja sehän on pätenyt aina,ja tulee pätemään tulevaisuudessakin.

 3. Turkulaine sanoo:

  Kristina Isola ajatteli kai, että ei jonkun vanhan maalaismummon taidetta kukaan enää tunnista ja siksi sitä voi surutta plagioida. Merkitsihän se paljon rahaa. Onneksi meillä on tutkivaa journalismia ja se tämänkin rikoksen paljasti. Nyt on mielenkiintoista nähdä mitä seuraavaksi tapahtuu. Vaatiiko Marimekko Isolalta korvauksia, vai painetaanko juttu villaisella eli onko tässäkin hyvä-veli, tai hyvä-sisko-systeemi. Uskon, että ainakin Finnair tulee vaatimaan korvauksia.

  • Kyllä tuossa on nyt taiteilijan maine mennyt. ja vaarassa on mennä Marimekonkin maine. Nolo juttu kertakaikkiaan. Aikoinaan Marimekko taisteli Italiassa Unikko-mallinsa puolesta ja voitti jutun ja sai korvauksia. Jos Marimekko ei pyydä Isolalta korvausta, sehän syyllistyy tuohon samaan paligointiin Isolan kaverina. Korvausvaatimuksen voisi kai esittää tämän ukrainalaisen taiteilijan perikunta. Entäs jos Finnair ei esitä mitään korvausvaatimusta, onko sekin silloin ikään kuin sotkeutunut tähän plagiointiin?

 4. Sokea kana sanoo:

  Surullista – ja noloa. Jos ns. luomisvoima ehtyy, se voi olla kova paikka kunnianhimoiselle ihmiselle. Tässä ei voi puhua pelkästään vaikutteista, mutta nekin liikkuvat. Vanhan perinneryijyni kukatkin esimerkiksi ovat näyttäneet Marimekon kuuluisien unikoiden aihioilta: http://skana.vuodatus.net/lue/2012/11/kanan-silmalaseja-ja-muita-haalistuneita-muistoja

 5. Perinneryijyn kukat tosiaan muistuttavat kovasti Marimekon Unikko-kuosia. Voivathan nuo unikot jopa olla niitä, jotka ovat inspiroineet Unikko-mallin teijää… Tuo ryijy on kuitenkin niin vanha eikä sen tekijää edes tiedetä, että se on vapaasti köytettävissä mallina. Sitäpaitsi nämö ryijythän ovat käsityötä josta mallikuvio toistuu samanlaisena ja ryijyn voi valmistaa kuka tahansa, Kun puhutaan taideteoksesta asia on toinen: Se on uniikki kappale, eikäs sitä saa varastaa ja sanoa omaksi työkseen. Ja kuten sanoit,vaikutteita voi saada, mutta tässä Metsänväki-tapauksessa siis on kyse selvästä plagiaatista, varkaudesta.

  Upea muuten se sinun vanha perinneryijysi! Ja vanha mutta hyvin säilynyt.

 6. Zepa sanoo:

  Finnair ei lennä kopiokoneella.

  • Hyvä että huomasivat ajoissa kopiokoneen ja lentokonen eron.Miksei se Isola muuten pyytänyt anteeksi siltä ukrainalaisen taiteilijan perikunnalta? Ehkä ajatteli, että jos pyytää niin perikunta saattaa pyytä myös Marimekolta tai joipa Isolalta itseltään korvausta varastetusta tavarasta. Vaan on tuo tieto tullut varmasti jo Ukrainaankin saakka. Janilaiset ainakin ovat lukeneet innolla HS:n netissä oleva englanninkielistä uutista.

 7. Turkulaine sanoo:

  Plagiointi taitaa olla aika yleistä. Turussa on parhaillaan oikeudenkäynti jutussa, jossa oli väärennetty monta Vladimir Tatlinin työtä. Ja ne alkuperäiset maksavat miljoonia euroja.

  • Ne veäläisten maalarien työt eivät olleet kopioita elo plagiaatteja vaan suoria väärennöksiä, sellaisia kyseiset henkilöt eivät olleet koskaan maalanneetkaan. Ja ne oli signeerattu kyseisten maalarien nimillä.

 8. Aili Nupponen sanoo:

  Taiteessa varastaminen on sääntö, ei poikkeus:/

  • Noin se taitaa olla! Mutta nyt ainakin tuntuu pahalta tässäs Metsänväki -varkaudessa se, että kaupallisen yrityksen taiteilija varastaa joltain kuolleelta taiteilijalta ennen kaikke oman rahapussinsa täytteeksi. Kerrassaan raakaa peliä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s