Nallen pää ei ole partaveitsi – Donnerkin ihmeissään ja Kirsi ihan pihalla

saaren kartano ja avoimet ovet 097Kulttuuritammella on kokoa ja näköä sekä vahva juuristo Saaren kartanon pihassa Mynämäessä. ”Ennen suo sulaa kuin kulttuuri kuolee”, sanoo vanha sananlasku.

*

Lauantaina alkoi TV2:ssa hauska stand up -koomikkojen kisa. Mukaan pitäisi nyt saada kiireimmän kaupalla tämän lajin estraditaiteen supersankari, lempinimeltään Nalle.  Nimittäin  palkinto lohkeaisi jo yhdellä viimeaikaisella löyhäpäisellä lausunnolla, jonka rahamaailman huipulla tuulessa istuva Björn-Nalle on antanut Konstsamfundetin vuosijulkaisussa. Mies joka ei ole aikaisemminkaan erikoisemmin loistanut älyllään, kirjoittaa – tosin ruotsiksi – näin: “Kulttuurilla ei ole sinänsä itseisarvoa,”

Monelta kulttuuri-ihmiseltä meni  aamukahvi väärään kurkkuun sen jälkeen, kun oli kouluruotsillaan tavannut ja suurin piirtein ymmärtänyt Nallen ajatelman. Selvästi nykysuomennettunahan se kuuluisi:  kulttuuri on perseestä.

Hyvin nopeasti nousi tämän  ajatuskuvatuksen puolustajaksi kapitalismin ydinkysymyksiin perehtynyt yrittäjäkissanainen Kirsi Piha. Hän tietää, mikä taivaallinen voima on rahalla ja omistamisella. Kirsi  silitteleekin Ilta-Sanomissa (8.6.) pakinantygässään Nallen takapuolta ja etupuolta kauaskatseisen viisaasti.

Kovan aivotyön tuloksena Kirsi on saanut  Nallen lausuntopahasesta sen käsityksen, että Nalle haluaa keskustelua.  Ja  näin sanoessaan hän  yhtyy taiteenharrastaja Johanna Oraksen ajatukseen Nallen tokaisusta.

Sen sijaan varsin rumaa kieltä käyttää vanha kulttuurikonkari, härskinä  taideihmisenä tunnettu ja naistenmiehenä arvostettu Jörn Donner, joka kommentoi Nallen väitettä seuraavin sanoin: “Niin paska väite kuin olla voi, täysin kakkaa.”  Kulttuuripiireissä asiaa tuskin voidaan selvemmin ilmaista.

Kirsi-täti leperöitsee leikkien viestinnän ammattilaista, kirjoittelee niitä näitä keskustelun aloittamisesta Nallen lausahduksesta, johon ei edes Pekka Himanen osaisi  muuta kuin toistaa Donnerin sanat: “Niin paskaa kuin olla voi“.  Kirsi-täti haluaa, että Nallen kanssa vastakkaista mieltä olevat kasvaisivat aikuisiksi. Nalle sen sijan saakin olla naiivi, sillä Nallella on rahaa ja vaikutusvaltaa leperteli se kuinka vauvamaisesti tahansa. Aina joku kiltti täti on kehumassa ja silittämässä,  vaikka näissä kulttuuriasioissa miehessä ei ole päätä eikä häntää.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Nallen pää ei ole partaveitsi – Donnerkin ihmeissään ja Kirsi ihan pihalla

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Uskallanpa olla täysin päinvastaista mieltä Nallen ja KIrsi Pihan kanssa!
  Minulle kulttuuri on ollut yhtä tärkeää kuin elämä itse♥
  Hyvää ja antoisaa viikkoa sinulle, Tuula☺

  • Luulepa, että hyvinkin monet ajattelevat ihmiset ovat eri mieltä Nallen kanssa! Onneksi.Tuo Nalle ajatus on niin lapsellinen, että siitä ei jaksa edes suuttua. Mutta vitsiksikään se ei oikein kelpaa.Jos Nallen ajatelma olisi painettu paperille, sillä vosi pyyhkiä takapuoltaan.

 2. Nalle on kyllä aika möläyttelijä, sai ruotsin valtionvarainministerin kehoittamaan että tavalliset ihmiset vaihtaisivat pankkia (Pois Nordeasta)vaikka ruotsin valtio on Nordean suurin osakkeenomistaja.

 3. Turkulaine sanoo:

  Tämä kuva on kuin islamin paratiisista, jossa neitsyet odottavat sankareita. Mutta oikeasti kuvassa on maisema Saaren kartanosta ja siellä kasvavasta kultturitammesta. Kulttuuri on vaikea käsite, mutta parhaiten sitä voi kuvata vahvana ja voimakkaana tammena. Kreikka on länsimaisen kulttuurin kehto. Siellä syntyi kirjallisuus, teatteri ja musiikki. Ja myöskin tiede. Sieltä se sitten levisi Roomaan ja koko Eurooppaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s