Japanilaista nykyrunoa turkulaisessa Kirjakahvilassa

sadetta ja japania 014Shuri Kido

*

Shuri Kido, Harhakuvien äiti
Palladium kirjat 2013

*

Kuljen täältä pitkin joenvartta
kohti yläjuoksua
nähdäkseni alun
on kuin olisin elämän puolivälin ohitettuani eksynyt syvälle
metsään
enkä ole saanut
joen alkulähdettä mielestäni
vakaana kuljen sitä kohti
vapaana kuin lintu

Japanilainen Shuri Kido lukee runoaan Turun pikkuruisessa Kirjakahvilassa. Japanin kieli on kuin jonkun oudon linnun ääntelyä. Kido hymyilee, kumartaa. Mies on Japanin johtavia nykyrunoilijoita, julkaissut yhdeksän runokokoelmaa. Hän on vanhaa samuraisukua, opettaa kirjallisuutta kolmessa japanilaisessa yliopistossa. Kido on pukeutunut siistiin tummaan pukuun. Tiedetään hänen  perehtyneen syvällisesti vanhaan japanilaiseen teeseremoniaan ja buddhalaisuuteen. Nyt Kirjakahvilassa runojaan lukeva mies  on kotoisin Fukushiman alueelta, sieltä, joka sai kokea tuhoisan ydinvoimalaonnettomuuden muutamia vuosia sitten.

Kido on kulkenut omin jaloin sen matkan, josta hänen runoteoksensa Harhakuvien äiti kertoo. Kyseessä on  runomuotoinen matkakertomus,  ihmisen matka kotijokea ylös pohjoiseen – elämä.  Kidon runoissa on paljon intertekstuaalisuutta mutta myös perinteistä japanilaista kuvakieltä ja ajattelua,  huolta maailman muuttumisesta ja vanhojen uskomusten kuolemisesta. Joki on  elämän ja ajan vertauskuva. Kuinka sydämettömästi aika virtaa ihmisen ohi!

Kerrotaan Kungfutsen seisoneen joen rannalla ja lausuneen: “Kaikki on kuin tämä virta, liikkeessä päivin ja öin.” Kido  on lapsuutensa Kitakami- jokea seuratessaan kokenut unenomaisen matkan, josta syntyi runopäiväkirja. Runoilija näki ja koki oman elämänsä joen alkulähteen. “Elämän ja ajan metaforat eivät riitä kuvaamaan tuota kokemusta“, sanoo Shuri Kido.

Utuisia rintoja muistuttavat vuoret
uppoavat hämärinä ilmakehään
kun vuoret näyttävät näin matalilta
pilvet roikkuvat kuin koiran kieli
ja koska taivaskin on liian alhaalla
joki jäätyy lopulta
——-
Harhakuvat kulkevat ohitseni joka yö
muuttolintu katselee parvensa jälkeen
ja huutaa surullisesti
sen ääni kutsuu pilviä
joten huomenna sataa lunta

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): ihmiset, kirjat, mynämäki, runoilijat Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Japanilaista nykyrunoa turkulaisessa Kirjakahvilassa

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Loppupäässä alku tulee väistämättä mieleen (vaikka runoilija ei ihan ’lopussa’ olekaan)♥
  Kaunista ja runollista viikonloppua, Tuula♥

  • Näinhän se on, että kun vanhuus koittaa alkaa yhä enemmän ja ennän muistella sitä elämänsä alkupäätä. Kaikki me kuljemme elämän virtaa ylöspaäin hakien alkulähettä; tekee useinkin mieli käydä lapsuutensa maisemissa…
   Hyvää ja runollista viikonloppua!

 2. Turkulaine sanoo:

  Ainakin minulle tuntematon, mutta kaukaisessa Japanissa tunnetuin nykyrunoilija lukee runojaan pienessä kirjakahvilassa Turussa. Se on ihmeellistä. Japanin kieli hitaasti lausuttuna on kuin runoa sinänsä.Pakinassa mainitaan myös Kungfutse, ei niin hyvin tunnettu filosofi meillä länsimaissa, mutta varmasti Platonin veroinen. Samoin kuin Kungfutse., myös Shuro Kido vertaa elämää virtaan. Elämämme on kuin hitaasti soljuva virta.Minä en ainakaan kaipaa siihen mitään kuohuvia koskia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s