Rakkautta silmä mustana

kanerva 001Rauha Mäkilä, Baby, Baby, I´ve Got a Lot of Love to Give, 2009.

*

Suurin kaikista on rakkaus?
Wäinö Aaltosen museo 8.9. saakka

Rakkauden nimissä koottu näyttely Suurin kaikista on rakkaus? kertoo paremminkin rakkauden kääntöpuolesta eli mustista silmistä  ja eron surkeudesta kuin rakkaudesta. Kovin hohdottomaksi jää koko näyttely. Vika ei ole taiteilijoiden, vika on siinä, että näyttelyyn on koottu vähän sitä ja vähän tätä, vähän sieltä ja vähän täältä. Välillä on unohtunut,   että teemana oli rakkaus, ei viha.  Tämä rakkauden nurja puoli ei korvaa itse rakkautta.

Esimerkiksi Anna Nykyrin elokuvallisesta videosta sanotaan näyttelyesitteessä näin: “Anna Nykyrin elokuvallinen video osallistuu keskusteluun naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Teos käsittelee kiintymyksen ja kunnioituksen puutetta sekä sitä raastavaa tilannetta, jossa kahden ihmisen välinen rakkaus on muuttunut vihaksi.” Näitä vihaksi muuttuneita tunteita on näyttelyssä  rasittavuuteen asti. Katsoja jää kaipaamaan  rakkautta.

Rakkautta toki löytyy, mutta tipottain: Rauha Mäkilän maalaukset uhkuvat nuorta energiaa, nuorta rakastumista ja  rakastamista. Mutta useimmat taiteilijat tuovat rakkauden rinnalle  pettymyksen tai parisuhdeväkivalan. Näin käy Tiina Heiskan maalauksissa, joissa näyttelyesitteen mukaan “tunnelma muistuttaa vanhojen rakkauselokuvien salattuja kohtaamisia, mutta intohimon on teoksissa syrjäyttänyt pettymys ja yksinäisyys“.

Näyttely koostuu nuorten tekijöiden töistä. He elävät nykymaailmassa, jossa ylenpaltisesti puhutaan rakkaudesta. Usein se loppuu lyhyeen kuin kanan lento ja muuttuu väkivallaksi. Silloin  sanoja tai nyrkkiä ei säästellä. Kovin pienestä reiästä nuoret siis rakkautta kurkistelevat. Päällimmäiseksi tunteeksi jää se, että nyt tarjotaan katsojalle lämmitettyä kalasoppaa.

Nykyisessä maailmassa rakkauden  kestävyyttä tai toivoa ei juuri ole. Ja tekijät ovat aikamme lapsia. Toivoa  löytyy kuitenkin Pasi Tammen maalauksista, joissa esitteen mukaan “sitoutuminen sallii myös epävarmuuden ja anteeksiannon“ .Ehkä myös Henna Ahon ja Ville Laaksosen yhdessä maalaamissa töissä on  “luottamusta yhteiseen jaettuun todellisuuteen“. Katsojan vain on sitä vaikea tavoittaa.

Kahdentoista taiteilijan näyttelystä katsojan ei ole helppo hahmottaa pohdintoja rakkaudesta.Kysymysmerkki nimessä on siis paikallaan. Aidosti mielenkiintoinen  ja ajatuksia herättävä on  Markus Kåhren installaatio. Siinä arvostetut  tutkijat keskustelevat niin inhimillisyydestä ja ystävyydestä kuin itsekkyydestä ja rakkauden harhakuvista.

Maarit Hohteri, Jaana Kirjonen, Kaija Papu, Miikka Kiminki ja Milja Laurila ovat myös töillään mukana näyttelyssä.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): ihmissuhteet, kritiikki, mynämäki, taide, yhteiskunta Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Rakkautta silmä mustana

  1. Aili Nupponen sanoo:

    Joillekin voi ’rakkaus’ merkitä itserakkautta;)
    Leppoisaa sunnuntaita, Tuula!

  2. Turkulaine sanoo:

    Mitä on rakkaus? Ingmar Bergmanin mukaan rakkaus on mm himoa,hellyyttä,intohimoa,valkeita, synnytyksiä,järjettömyyttä,vilpillisyyttä, koomisuutta, salamansikuja, kuutamoita,kyyneleitä, erotiikkaa, mustasukkaisuutta, isoja sänkyjä, kapeita sänkyjä,tappeluita, ahdistusta, munasolija, siittiöitä,pikkuhousuja, riettautta,kuolemaa, unettomia öitä,koruja, kosketusta, suudelmia,olkapäitä, valkeita lanteita ym ym loputtomiin. Näin siis mies, joka oli viidesti naimisissakin.

    • Bergman näkee koko elämän pelkkänä erotiikkana. Siksi kai miehestä ja hänen elokuvistaan pidetään, mutta samasta syystä myös tiukkapipoisimmat häntä aikoinaan .- ehkä vieläkin -. inhoavat. Joka tapauksessa mies, joka rakasti elämää ja ihmisiä, näki ihmisen sisimpään, osasi uneksia, vihata ja rakastaa. Elämää ja erotiikkaa, rakkautta ja vihaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s