Kirjastot – maaseudun kulttuurin hengenpelastajat

koirankuvia kirjastossa 009Kas, Chaplinhan se siinä! – Munämäen kirjastossa on parhaillaan esillä Synnöve Sevónin töitä.

*

Maaseutu on perinteisesti vähän yksitoikkoista mutta kaunista peltoa ja metsää.  Kuten Mynämäki. On tietysti keskustaajama, joka on   tylyn kaupunkimainen kerrostaloineen ja marketteineen. On  terveyskeskus,  apteekki ja koulu, lukiokin siinä huutohollin päässä. Ja  linja-autoasema todisteena siitä, että ei ihan umpiossa eletä. Kirkkokin on, vaikka eihän siellä juuri ihmisiä käy, paitsi jouluna, koska maaseudulla jouluna kuuluu käydä kirkossa. Joskus joku laulukuoro sentään konsertoi.  Kulttuurilaitoksia on yksi ja ainoa: kirjasto.

Se riittää. Vai riittääkö?

Eipä riitäkään, jos kirjastoa ei kehitetä. Tämmöistä kehitystä on hiukkasen jo näkyvissä Mynämäessä. Kirjat eivät yksin enää riitä, pitää olla muutakin toimintaa kuten kaikissa kirjastoissa nykyään. Mynämäessäkin on  huomattu, että muukin taide kuin sanataide  soveltuu vallan mainiosta kirjaston yhteyteen. Usein vain tiloista on sen verran puutetta, että kovin laajoja taidenäyttelyitä ei voi järjestää. Mynämäen kirjasto on kuitenkin varsin moderni, sitä ei edes huomaa entiseksi pankkirakennukseksi.

Oikeaan osunut on sekin kehitys Mynämäessä, että paikalliset harrastajataiteilijat saavat helposti  näyttelytilaa kirjastostaan. Mynämäessä onkin nähty monia pienimuotoisia näyttelyitä.  Harrastajataiteilijoiden töiden  lisäksi on esitelty käsitöitä, lasten tekemää taidetta, on ihailtu kukkopillikokoelmaa ja muita vahoja esineitä.  Erityisesti paikallisten taiteilijoiden töitä kaipaisi useamminkin esille, mutta Mynämäessä ovat ammattitaiteilijat  vähissä. Ei hätää: oma hohtonsa onkin juuri näissä harrastajissa!

Parhaillaan kirjastossa esillä oleva mynämäkeläisen Synnöve Sevónin  töiden näyttely Maailmaa koiran silmin herättää oitis helliä tunteita koiria kohtaan niin lapsissa kuin aikuisissa. Koirat nauravat ja ovat uskollisia, muistuttavat ihmisiä monin tavoin. Mukana on koiraherra Chaplin ja  koiraherra Churchill,  säälin ja hymynsekaisin tuntein katselee kahta kulkukoiraa: toinen makaa humalassa penkillä, toinen penkin alla.

Maaseutu ei välttämättä tarvitse Guggenheimin museota, mutta se tarvitsee hyvän kirjaston, joka pystyy esittelemään sellaista mikä ei ehkä Guggenheimille kelpaisi. Maaseudun voima on sen elävässä kulttuurissa, tekijöissä ja kokijoissa.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): sano suoraan Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Kirjastot – maaseudun kulttuurin hengenpelastajat

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Ihan totta puhut, Tuula!
  Meidänkin kirjastomme pitää jatkuvasti näiden taiteenharrastajien näyttelyitä esillä, ihan hyvä minusta;)) Ainakin jotkut katsovat esille tuotuja töitä…

  • Kirjaston näyttelyt kannustavat varmasti monia taiteen pariin. Kirjasto on ainoita paikkoja, joissa harrastajat saavat töitään esille. Ei taide niin kuolemanvakavaa ole, nauraakin saa.

 2. mm sanoo:

  Justiinsa näin. Kirjasto on paikka, joka pitää voida kokea kaikin aistein ja kaikin tuntein. Jo pelkkä sana kirjasto kihelmöittää mieltä ja tuo mieleen kaikkien kotipaikkakuntieni kirjastot, koululuokan takaosan avatut kirjastokaapit ja siihen liittyvän uunilämmityksen hehkun, puiston käytävillä kahisevat vaahteranlehdet, joiden avulla voi tunnistaa poikkikadut, jotta voi nostaa silmänsä kirjastosta lainatusta kirjasta kotimatkalla, Bangkokin liikenneruuhkan äänet kirjaston avoimesta ikkunasta, vaihtuvat näyttelyt, käsityöt, tietoiskut, kilpailut… Aah, mitä toitkaan mieleen :)))

  • Oooh, hurmaavia kirjastokokemuksia! Kaikenlaiset tiet aukeavat sille, joka astuu kirjaston ovesta sisään oli kirjasto Mynämäessä tai vaikka Pariisissa. Kirjat sinässä jo puhuvat vaikka olisivat kiinankielisiä, panevat mielikuvituksen liikkeelle.
   Meillä Suomessa on varmasti maailman paras kirjastolaistos, kirjojen lainaaminenkin on ilmaista.Lisäksi kirjastosta saa monenmoista palvelua. Onkohan niitä kirjastoautoja vielä liikenteessä?

 3. Iines sanoo:

  Vaan valitettavaa on se suunta, että pienten maalaispitäjien kirjastoja lakkautellaan. Täällä kesäpaikallani, Uudenkaupungin – Rauman välissä lakkautettiin hyvänlainen kirjasto kunnan keskustaajamasta, kun kirjastonhoitaja eläköityi. Kirjastossa oli kylän ainut yleinen tietokone, joka oli ahkerassa käytössä, ja valistunut kirjastonhoitaja piti hyvää uutta kirjavalikoimaa esillä. Sieltä sai aina lomansa aluksi mittavan saaliin uusia teoksia. Lautakunta, joka päättää kirjastoasioista, koostuu isäntämiehistä, jotka eivät arvosta eivätkä ymmärrä tällaista kulttuuripalvelua ollenkaan. Vaikka kirjasto toimi vanhassa kyläkoulussa, joka oli hyväkuntoinen mutta ahdas, sen ylläpito oli kuulemma turhaa.

  • Tämähän se tuntuu olevan valiettavasti suuntaus kaikissa pienissä ja köyhissä kunnissa. Päättäjät eivät tajua, että päätöksellään ajavat viimeisetkin asukkaan huutsin nevadaan kunnastaan. Ainoa virkistystä ja vaihtelua, elämänuskoa ja hyvää mieltä antava paikka ja sekin lakkautetaan. Itse asiassa ei ole edes suurista rahoista kysymys. Hävetkää kunnalliset päätöksentekijät!

 4. Turkulaine sanoo:

  Eivät ne osaa hävetä, joiden mielestä kirjasto on tarpeeton. Minun lapsuuden kirjasto oli Turun vanha, arvokas ja upea kaupunginkirjasto. Siellä oli lasten osasto, jossa sai katsella kauniita satukirjoja. Oli ilon päivä kun pääsin sitten aikuisten puolelle. Alussa ajattelin, että saanko todella tulla sinne lukemaan ja lainaamaan. Mutta totta se oli.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s