Työntekijän selkänahka on kovilla

pilapiirroksia 008Työtekijä ja työnantaja  sopivat yhteisistä työehdosta.

*

Turun Yliopistossa professorin viran täytteenä oleva Matti Viren  ihmetteli joitakin aikoja sitten TS:n mielipidesivulla, miksi ihmeessä työnantaja ei voisi alentaa työntekijöiden palkkoja. Täydellisen tietämättömyytensä tavallisten ihmisten tavallisesta elämästä hän paljasti kirjoittaessaan, että työntekijällä on täysi valinnanvapaus: “Huonosti maksavasta yrityksestähän voi kävellä ulos.  Ei yrityksissä ketään vankina pidetä!”

Hetkinen, pitäisikö tässä nyt itkeä vai nauraa?

Herra professori ei ilmeisesti ole kuullut, että sillä pienellä palkalla monen ihmisen on tultava toimeen, ns. elettävä! Jos palkkaa vielä alennetaan, kuolo korjaa. Sitä paitsi sadat ja tuhannet ihmiset kävelisivät kitufirmasta ulos, jos olisi pienikin mahdollisuus näinä ankeina aikoina saada uusi työpaikka. Pienipalkkaisilla on useilla myös perhe elätettävänä.

Professorimies ei ymmärrä kaikkein alkeellisinta juttua: on olemassa köyhiä ihmisiä. Ja köyhiä käytetään hyväksi maksamalla alipalkkoja. Ne alipalkatut eivät ole ainoastaan Kiinassa, niitä on tämän päivän Suomessa tuhansia ja taas tuhansia. Ja lisää tulee, jos työntekijöillä ei olisi turvana ammattiyhdistysliikettä.
Vain hyvän lukupään omannut, siistissä sisätyössä puuhasteleva voi olla niin sinisilmäinen, että uskoo työnantajan neuvottelevan työntekijöittensä kanssa katsomatta ennen kaikkea ja ainoastaan omaan pussiinsa. Työntekijä on harmillinen kuluerä.

SAK:n edunvalvoja Nikolas Elomaa on täysin oikeassa sanoessaan: “Alipalkkauksen kriminalisointi on ainoa keino puuttua tähän alipakkauksen epäkohtaan.”
Jutta Urpilainen: “Jos työntekijä varastaa, voidaan siitä rangaista. Sama pitäisi koskea työnantajaa: Työturvallisuus, työajat ja työsyrjintä on rikoslaissa rangaistavia. Tähän pitäisi lisätä nyt palkkarikos.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventausta avasi myös jokunen aika sitten leveän kitansa. Hän puolestaan  vaati työntekijöiltä lomarahoja  pois. Perusteli sitä sillä, että kilpailukyvyn nimissä halutaan tuotantokustannuksia alas ja työpanosta ylös. Niinpä, työtekijä on pelkkä menoerä! Ei kai toimitusjohtajien bonuksiin sentään koskettaisi?

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): ihmiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, Voittaminen, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s