Paula Risikko ei ymmärrä köyhän elämästä tuon taivaallista

paula risikko 007

– Hei hulinaa, sanoi entinen piika kun kirnuun kusi.
Samansorttinen meininki on nyt  sosiaali- ja terveysministerillämme Paula Risikolla.
Ministeri ehdottaa, että jokainen sosiaaliturvan varassa elävä pantaisiin töihin, ainakin näyttelemään työnteko. Työtä tarjoaisivat kunnat ja valtio sekä yksityiset. Riemumielin!

Siinä tuli nyt  ehdotettua jotain sellaista, josta voisi todeta: “Moni kakku päältä kaunis, vaan on silkkoa sisällä”.

Kun kokoomuslainen hyväntahtoisen täti ratkoo ihmisten elämää ja toimeentuloa koskevia pulmia, on ainakin köyhällä, sairaalla tai työttömällä kansalaisella vitsit vähissä.  Ymmärrys on lujilla  mutta ilmeisesti ministerillämmekin on äly ollut  nyt niin sanotusti ämpärissä esitystä tehdessään. Nenäänsä pitemmälle ministeri ei ole nähnyt. Onko hän esimerkiksi joskus nähnyt köyhän?

Jotain saamansuuntaista iloista pakkopuuhastelua on kyllä jo vuosia sitten yritetty. Silloin kunnissa liikkui  velvoitetyöllistettyjä lähinnä ihmettelemässä: ei löytynyt mielekästä työtä. Ehkä ministerimme kannattaisi nytkin harkita, mitkä mahdollisuudet ammattitaidottomilla on sijoittua. Ainakin sen  ministerirouva tietää, että terveysalalla on jonkinlaiset kvalifikaatiovaatimukset sairaanhoitajan työssä, onhan hän tehnyt oikein tohtorinväitöskirjan asiasta. Sitä ammattitaitoa tarvitaan kyllä nykyään kaikilla  aloilla.

Jotkut työnantajat sen sijaan olisivat kiitollisia. Eipä tarvitsisi enää riidellä palkkojen alentamisestakaan,  nyt saisi työntekijän vallan ilmaiseksi. Olisi kovasti osoittamassa palkkakehityksen mallia kaikille aloille.  Tällä Risikko-mallilla  vapaat työpaikat tuskin lisääntyisivät, päinvastoin. Meillä on jo nyt melkoinen työttömien armeija, jota tuskin kannattaa lisätä!

Pakollisesta puuhastelusta tulisi  selvää orjatyötä. Kyseistä malliahan toteutetaan nyt jo Pohjois-Koreassa.  Siellä työtä löytyy: esimerkiksi suurten johtajien hehtaarihautausmaitten nurmikot hoidetaan kuntoon kynsisaksilla. Toki meilläkin kunnista löytyisi urheilukenttiä hoidettaviksi!  Ja rakkaasta Amerikasta – historiasta ja nykyisyydestä – saamme  oivan esimerkin orjatyövoimasta.  Se vasta halvaksi tuli, kun kenenkään ei tarvinnut maksaa  mitään! Siellähän ollaan jo palaamassa tähän historialliseen käytäntöön. Ja entäpä itäinen naapurimaamme iloisine kolhoosityöntekijöineen…

Risikon mallia voisimme näillä näkymin kutsua myös riistokapitalismin hajuherneeksi.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eduskunta, eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

15 vastausta artikkeliin: Paula Risikko ei ymmärrä köyhän elämästä tuon taivaallista

 1. Hirlii sanoo:

  ”Velvoitetyöllistettyjä lähinnä ihmettelemässä: ei löytynyt mielekästä työtä. Ehkä ministerimme kannattaisi nytkin harkita, mitkä mahdollisuudet ammattitaidottomilla on sijoittua.”

  Hieman korjaan tuota. Velvoitetyöllistetty on mm 57-59 –vuotias, ja hän voi olla vaikka tohtorin väitäkirjan tehnyt. Suomalaiset ovat melko koulutettua väkeä.

  Reilu miljoona suomalaista elää jo määräaikais-silpputöissä, kun muuta vaihtoehtoa ei juurikaan ole. Se on myös miljoona äänestäjää, se kannattaisi Risikonkin ymmärtää. Työttömilläkin on äänioikeus. Ja niillä suomalaisilla, jotka ovat irtisanoutuneet ylläpitämästä talousrikollisten markkinaliberalistien hallitsemaa yhteiskuntaa. Voi tulla monelle varakkaalle vielä iso itku silmään kun suomalaisten enemmistö, tusein pienipalkkainen (tai kohtuupalkkainen) keskiluokka haistattaa pitkät tälle touhulle. Kuka hullu tekee paljon töitä ja maksaa veroja jotka menevät EU:n talousrikollisten taskuihin? Tai suomalaisten talousrikollisten tukemiseksi.

  Joku tämän oli selvittänytkin, joku toimittaja se oli koska se oli lehdessä, että noin 30 000 suomalaista aikuista, koulutettua ihmistä, on vetäytynyt pois omasta tahdostaan työmarkkinoilta (=tarkoittaa sitä etteivät saa työttömyystukia tai muitakaan sosiaalietuuksia). Millä he tulevat toimeen? No, sitä voi vain arvailla.

  Tuomas Enbuske oli hoksaavinaan sen: hän haluaisi panna verolle ihan normaalielämään kuuluvan naapuriavun jossa palveluita vaihdetaan ilman rahaa. Tuomas on yksinäinen ja katkera, jo noin nuorena, koska hänellä ei ole yhtään niin hyvää naapuria tai ystävää, että ne auttaisivat hänet pyörätuoliin sitten kun hän vanha mies. Hän joutuu maksamaan siitä nostosta ja pyllyn pyyhkimisestä, ja tosi paljon.

  • Kiitos Hirlii! Ehkä Risikonkin kannattasi ajaa yksinkertaisesti työllisyysasiaa: työpaikkoa on saatava lisää!!! Ammattitaitoisia työntekijöitä riittää ja heille on maksettava kunnon palkka. Mitää työpaikkaseisoskelijoita ei tavita, vaan sellaista työtä on saatava, jota koulutetut osaavat. Ja työttämyyskorvaus on maksettava kaikille, jos oikeaa ja sopivaa työtä ei ole. Tämänhän luulisi nyt kenen tahansa ihmisen järjen sanovan. Ei ihmisiä saa suorastaan nöyryyttää, mitä tuo Risikon ehdotus kyllä tarkoittaisi: jo bussimatkoihinhan se korvaus kuluisi ja lasten päivähoitomaksuihin viimeistään.

   Monet koulutetut ovat jo nyt katkeria, ja tämä yks tohelo haluaisi, että niitä katkeroituneita tulisi vain lisää. Ihmisellä on ihmisarvo. Jos joku pinnari tai tuen ”väärinkäyttäjä” löytyisikin, niin pientä se on isojen poikien väärinkäytösten rinnalla. Viittaan tässä nyt ensimmäsenä mieleen tulevaan eli Jorma Ollilaan, siihen Jumalasta seuraavaan bisneneroon, Suomen kansan pelastajaan, jonka rinnalla Mannerheimikni putoaa hevosensa selästä. Mikäs mies se nyt sitten loppujen lopuksi onkaan? Samaa omaan pussiin kahmivaa joukkoa kuin kaverinsakin, etulijan miehiä suuren rahan sokaisemassa bisnesmiesarmeijassa.

   • Hirlii sanoo:

    Jokaisessa työpaikassa on joko käynnissä tai tulossa YT-neuvottelut tai lomautukset tai irtisanomisia (Metso nyt viimeisenä: noin 800 ihmistä pihalle…).Risikko voi sitten mennä kertomaan esim nyt Metsosta poispotkituille minne he menevät töihin kun kerran tietää, että työpaikkoja on jossain…niin tosiaan: metsässä on marjoja niitä voi poimia…

    Työttömyyttähän ei olisi jos olisi riittävästi työpaikkoja.

   • Hyvin kiteytetty: työttömyyttä ei olisi, jos olisi riittävästi työpaikkoja. Hirveä näkymä totisesti on taas silmiemme edessä tämän Metson myöstä. . Ja tämä Risikko höpisee jostain piuuhastelusta jollakin työpaikalla olemattomalla korvauksella ja itku simässä, kun ei ole sellaista autuutta kuin oikeaa työpaikka.
    Nuo ministeritkin tuntuvat olevan sellaisi puuhastelijoita.

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Kivasti kirjoitettu, Tuula!
  Hauskoja nämä kokoomuksen ministerit, ei ole heille paljon annettu, mutta silti tietävät kaiken:)

 3. Karjalaispoika sanoo:

  Olin työkkärissä töissä Tukholmassa viimeiset 10v ennen eläköitymistäni.Tehtäväni oli ”pakottaa”psyykisesti sairaita+muita työharjoitteluun jne..Tietenkin ilmaiseksi työnantajalle.Se aiheuttaa sen että nuoriso ei saa palkallisia kesätyöpaikkoja kuin aniharvoissa tapauksissa.No tämä Risikon ehdotus on tyypillinen suomalaiselle politiikolle katsotaan vain mitä Ruotsissa on tehty ja ehdotellaan samaa.

 4. Turkulaine sanoo:

  Eräs lehti otsikoi kirjoituksensa näin. Vapaus rikkaille, pakkoa köyhille. Siinä on Risikon malli pähkinänkuoressa. Nimimerkki ”Hirliin” kommentti oli hyvä.

 5. Paulina sanoo:

  Minuakin kauhistutti, kun kuulin tuosta Paula Risikon ideasta. Kerronpa miksi! Minusta tuollaiset velvoitetyöt – ihan kuten monet ”harjoitteluohjelmatkin” – ovat monesti jo masennetun työttömän itsetunnon kannalta tuhoisia. Se, ettet koskaan saa TYÖTÄ, TYÖsopimusta, on henkisesti aika raskasta tässä maassa, jossa monin paikoin ihmisen ihmisarvo mitataan materiaalisilla mittareilla. Moni moittii työtöntä, joka ei ole halukas ”harjoitteluun”. Miksi pitäisi olla, kun rahallisesti siitä ei ole mitään hyötyä? Tekisivätkö arvostelijat itse ilmaista työtä? Varsinkin kun tällaiset ”työllistämiset” aniharvoin johtavat todelliseen työllistymiseen?

  Sitten toinen juttu. Minusta TYÖLLÄ pitäisi pystyä myös elämään, ihan oikeasti! Sama muuten pätee työttömyyskorvaukseen. Ei tuollainen velvoitetyöllistäminen _sinänsä_ mitään haittaakaan, _jos_ on raha-asiat kunnossa (omia säästöjä, puoliso tai varakkaat vanhemmat tukevat siinä sivussa), mutta ajatellaanpa hetki heitä, joilla tällaista tukea ei ole takana. Kuinka sellainen ihminen pärjää?

  Itse olen kuullut monen työpaikan käyttävän jo nyt härskisti hyväkseen kaikkia harjoittelijoita yms.. Eli pidetään yksi ilmainen työntekijä töissä, ja sitten harjoitteluajan jälkeen hommataan TE-toimiston kautta uusi.. ja lisäksi työpaikka voi hyötyä tästä rahallisesti!

  Suomesta on tullut kummallinen maa, kun pitäisi ilmaiseksi töitä tehdä, ja vielä olla siitä kiitollinen. En kuitenkaan usko menon tästä parantuvan, vaan päinvastoin siinä käy. Tulee tiukat ajat eteen. Väestö sen kun ikääntyy, eikä nuorille ole uusia työpaikkoja.. Ei ole, eikä tule! Taidetaan joutua kiristämään vyötä joka iikka. :(

 6. Jurre sanoo:

  Jos joidenkin poliitikkojen nykypuheet pitäisivät paikkansa, olisimme olleet hirveässä tilanteessa sosiaaliturvan ”passivoivan” vaikutuksen takia jo vuosikymmenet sitten. Taitaa kyse olla enemmän siitä, että täytyy saada lisää rahaa omaan lompsaan ja kavereille, niinkuin heillä on ennenkin ollut tapana.

  http://vallanvahdit.weebly.com/villen-tarina.html

  http://jyrkikatainenvalhe.blogspot.fi/2012/03/onko-jyrki-katainen-rehellinen.html

  • Ei tätä maata suosta nosteta sillä, että köyhät ihmiset joutuisivat vaivaisen työttömyysavaustuksensa tai muun sosiaaliavustuksen vastikkeeksi oleskelemaan jossain työpaikalla lähinna katselemassa sitä ammatti-ihmisten työntekoa ja tuntemaan itsensä joka päivä näitten oikeasti työtä tekevien rinnaalla toisenluokan kansalaisiksi. Tosiaankin: jo vuosikymmeniä sitten olisi päättäjien pitänyt huomata, että oikeaa tyätä ja työpaikkoja ihmisille tarvitaan-

 7. Karjalaispoika sanoo:

  Työttömyys lisääntyy koko Euroopassa ja USA:ssa meidän aikamme on ohi.Olemme takapihalla ja siellä pysymme.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s