Amerikan malliin mennään – ja naurismäen aitaa kaatuu

rauma 2013 037Taiteilija Kerttu Horilan keramiikkaveistokset nauravat sumeilematta, jos naurunaihetta on.

*

Kun joku sanoo jotain oikein hullua, ei voi olla nauramatta. Ennenvanhaan nauroivat naurismäen aidatkin, nykyään  on yritettävä naama peruslukemilla kuunnella mitä tahansa typeryyttä.

Kyseinen aitaviritelmä voitaisiin nykyaikana kyllä helposti korvat vaikka nauravien keramiikkaveistosten rivistöllä. Se nauraa äänettömästi mutta tehokkaasti. Kokeilin äskettäin  taiteilija Kerttu Horilan luoman veistosrivistön äänettömän naurun tehokkuutta Rauman taidemuseossa: Nauroivat minulle päin naamaa. Hyväntahtoisesti.

Rivistöllä olisi käyttöä etenkin uutisten katselussa. Sieltä ne varsinaiset naurunaiheet löytyvät. Pieni esimerkki:  Äskettäin nuori nainen  totesi  uutisoitaessa jatko-opiskelua, että hän ei näe mitään huonoa siinä, että Suomeen tulisi enemmänkin maksullisia korkeakouluja.  Itse hän ei ollut päässyt yliopistoon mutta hakeutunut sitten 6500 euron lukukausimaksua perivään Suomessa toimivaan bisneskouluun.
– Näitähän on paljon Amerikassa, miksei siis meillä? kyselin neitokainen.
–  Koska isällä on rahaa, hän rahoittaa opiskeluni. Ja minä ehkä sitten myöhemmin maksan  opiskelun hinnan hänelle.

Hei, mitä se sanoi…?

Aluksi naurajien veistosrivistökään ei reagoisi varmaan mitenkään. Yksikään hahmoista ei usko korviaan. Sitten aletaan hihitellä:
– Juu, juu, tämä on vapaa maa, jossa rahalla saa ja hevosella pääsee melkein jo Amerikan malliin. Hah-hah!
– Ei tässä mitään kolhoosityöläisiä olla! Hah-hih!
–  Vasemmistokin on alamäessä ja Eu jyllää.  Köyhät kyykkyyn, jokainen on oman onnensa seppä! Hihheijaa!
– Eihän se ole keneltäkään pois jos minä rikastun, on Sarasvuokin sanonut. Köyhät aina voivottelee. Sosiaaliturvan varassa elävät pois laiskottelemasta! Raha ei haise! Hah-hi!

Ei ollut tyttöpolo koskaan kuullut tasa-arvosta ja demokratiasta, ihmisoikeuksista puhumattakaan. Hävettää tässä olla suomalainen, jos jälkikasvu ei näe nenäänsä pitemmälle. Viimeiseen asti kuitenkin puollan koulutusjärjestelmäämme, joka takaa yhtäläisen koulutuksen kaikille varallisuudesta riippumatta.

Amerikanpellejä on toki isoissakin miehissä, esimerkkinä tämä Alexander Stubb, joka jossain lipsautti, että Amerikka ja Suomi ponnistavat saamalta arvopohjalta. Milloinkas me niin alas on vaivuttu?

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, koulu, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Amerikan malliin mennään – ja naurismäen aitaa kaatuu

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Tuo Stubin lausahdus saattaa sopia etenkin Kokoomukseen ja sen kannattajiin, mutta on Amerikan mallia kannattanut mm. keskustalainen Esko Aho, mies jota häpeän. Mitäs mikään niille haittaa, joilla on seteleitä pussit ja pankit pullollaan, mutta toista se on vähätuloisen elämä:/

  Toisekseen mitäs köyhistä tarvitsee välittää, kunhan rikkaat porskuttavat, ajattelevat hallitusherrat ja rouvat. Heillähän on millä mällätä. No, saamme kohta nähdä, miksi tämä kaatuu kunhan lainojen korot nousevat ja luottoluokitus laskee…

  • Tuntuu niin turhauttavalta, kun tavallinen ihminen ei pysty muuta kuin mäkättämään. Mutta onhan sekin tärkeää, sillä kun tarpeeksi kauan ja tarpeeeksi moni mäkättäää, saatta joku kallistaa korvaansa. Onhan ilmiselvää, että tällainen holtiton meno on loputtava. Kaikilla ihmisillä on oikeus hyvään elämään, ei vain hyväosaisilla.

 2. Hirlii sanoo:

  Sidon itseni rautaketjuilla maksuttomiin (ei siis ilmaisiin, kuten jotkut luulevat) kouluihin ja kirjastoihin kiinni, tulkoon sitten vaikka ampumaan minut siihen. Maksan veroni niin kauan kun yhteisiä varoja ohjataan mm niihin.

  Hyvä, että kokoomuslaiset mokailevat julkisesti. Risikko mokasi puhumalla vastikkeettomista etuuksista ja Jutta korjasi komeasti: työttömyysetuudet ovat jo osin vastikeellisia etuuksia. Piste. Yhdysvalloissa keskiluokka on laitettu tosi ahtaalle, pudotettu kelkasta. Vain todella rikas vähemmistöeliitti porskuttaa siellä. No, meillähän tätä halutaan myös. Mutta hyvä, että kokoomuslaiset näyttävät keitä oikeastaan ovat ja mitä tahtovat, luotan nimittäin siihen että suomalaisten enemmistö ei halua senkaltaista yhteiskuntaa. Kannatuskäyrät ovat kokoomuksella hyvin. Laskusuunnassa.

  • Hienointa mitä tämä yhteiskunta vielä tänä päivänäkin tarjoaa on tuo maksutun peruskoulu ja senkin jälkeinen koulutus. Sitä tosiaankaan ei saa purkka, koulutukseen pitää jatkuvsti panostaa. Kukaan ei kiellä ketään hakeutumasta vaikka ulkomaille koulutukseen, mutta ysityiskoulujen ihannointi on naurettavaa.
   Kyllä minäkin uskon, että suurin osa suomalaisista on täysin selvillä amerikkalisen yhteiskunna mädännäisyydestä, ja kun hiukan aikaa vielä kuluu politiiikassa tapahtuu raju muutos. Eihän ihmiset tyhmiä ole, hiukan vain arkoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s