Markkinaperformanssia Mynämäessä A.D. 2013

laurin markkinat 2013 037Mies uppoutuneena moottoripyöräperformanssiin Mynämäen Laurin markkinoilla.

*

Mitä eroa on performanssilla ja markkinoilla?
Tuo kysymys putkahti mieleeni, kun Mynämäessä vietettiin 10.8. perinteisiä Laurin markkinoita ja samaan aikaan paikallisen Wirmo-seuran makasiinilla oli esillä performanssitaidetta. Ensihätään ajatellen markkinoita ei ehkä lasketa taiteeksi. Jostain kevyemmän luokan maailman hahmotuksesta kummassakin on kuitenkin kyse.

Wirmo-seuran kivimakasiinilla olevista installaatioista ja performansseita kerrotaan paikallisessa lehdessä, että vanhalle ja käytetylle etsitään uusi merkitys, teokset ottavat kantaa ekologiseen kuluttamiseen, tasa-arvoon, oikeudenmukaisuuteen, huomioidaan ympäristö, ihminen ja talous.
Mahtaako markkinat ollenkaan pystyä tuohon, tai pystyykö siihen edes taiteeksi luonnehdittu performanssi?

laurin markkinat 2013 025Leena Kela muuttaa ruukun muotoa paiskaamalla sen maahan.

*

Kivimakasiinissa performanssitaiteilija Leena Kela luo teostaan Merkitysten kierrätyspiste. Siinä esineiden ja asioiden pitäisi kuulemma saada uusi merkitys. Taiteilija pudottaa posliiniruukussa olevan posliinikasvin lattialle. Ruukku särkyy, hän kiinnittää sarven nenäänsä, hän pyörii ympäri otsa jääkiekkomailassa ja sitten horjahtelee… vanhaa romua seinustalla riittää.

Mitäpä vastaavaa löytyy Laurin markkinoilta?  Eipä taida löytyä mitään ekologista, paisi hunajaa. Tavaraa on kyllä kojut täynnä: muoviautoja, vaatteita, käsilaukkuja, kiuluja, purkkeja ja purnukoita, paistettuja muikkuja… ei taida löytyä kannanottoa oikeudenmukaisuuteen. Vaan hankalasti se oli löydettävissä makasiiniltakin. Ehkä Pia Patschin vanhojen lamppujen uudistaminen kertoi jotain ekologisesta kuluttamisesta.

laurin markkinat 2013 005Tämä installaatio kertoo sukuhistoriaa ja ammentaa ihmisen muistivarastosta.

*

Makasiinin yläkerrasta löytyy  Katja Juholan installaatio Moving Roots. Pyykkejä narulla. Lakanoihin, pyyheliinoihin, vauvojen potkuhousuihin ja nenäliinoihin on painettu kuvia. Siinä ne kuivuvat ja siis kertovat käyttäjänsä elämästä.
Markkinoilla noita pyykkejä selvästikin vastaavat esillä olevat villatakit, puserot, housut ja hameet. Niitä riittää.  Nyt löytyi siis jotain samaa:  vaateinstallaatioita.

laurin markkinat 2013 031Pappa-mopot syynissä.

*

Makasiinin pimeässä kopissa on ikivanha ruostunut polkupyörä. Tässä suoritetaan Heini Ahon ja Sebastian Zieglerin performanssi “visuaalinen akupunktio”. Toinen polkee ja toinen istuu edessä, lappu syttyy, kun vauhtia on tarpeeksi. Hih-hei!
Markkinoilla tämä härveli jää auttamatta toiseksi, kun näkee moottoriajoneuvojen performanssin. Sen ehdoton ykkönen on ikivana Harley Davidson, jonka mies saa  jopa käyntiin. Lisukkeena muutama ikivana pappamopo ja puuvanteinen polkupyörä. Waude! Ekologisesta kestävyydestä tai taloudellisen kehityksen sopusoinnusta viis. Aho-Ziegler jää auttamatta toiseksi!

laurin markkinat 2013 041Onni suosii rohkeaa!

*

Markkinoilla tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta puhuvat oikein ammattilaiset eli poliitikot. Taloudellisen kehityksen sopusoinnusta puhui SDP:n  Varsinais-Suomen Naispiirin puheenjohtaja Nelli Baran koko olemuksellaan!

laurin markkinat 2013 029Tulevaisuus on nuorten!

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, mynämäki, yhteiskunta Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Markkinaperformanssia Mynämäessä A.D. 2013

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Toivottavasti on!
  Hyvää ja mukavaa viikonloppua sinulle, Tuula!

 2. lepis sanoo:

  Tuo pyykkihässäkkä on oikein mielenkiintoinen!

  • Joo, selaista kivaa kevyttä vakavuutta. Uskomatonta, että sellaista edes täällä maaseudulla näkee. Mutta meillä on tuossa Mietoisissa sellainen toimiva taiteilijaresidenssi, joka näin näkyy täälläkin.

 3. Turkulaine sanoo:

  Olen myöhässä. koska on taas uusi kirjoitus, mutta yritän kirjoittaa jotakin. Laurin markkinat on hyvin vanha perinne Mynämäessä. Mynämäen kirkon suojeluspyhimykset ovat pyhä Laurentius ja pyhä Erik. Markkinat pidettiin aikoinaan 10.elokuuta, siis Laurin päivänä. Ja tänä vuonna se sattui olemaan lauantai. Siinä yhteydessä on viime aikoina valittu myös vuoden Lauri, joka voi yhtä hyvin olla nainenkin. Maapallo kulkee näinä päivinä Persidien tähtikuvion läpi ja sen seurauksena viime yönä ja myös ensi yönä näkyy paljon tähdenlentoja. Tätä ilmiötä on aikoinaan
  kutsuttu pyhän Laurin tuleksi tai pyhän Laurentiuksen kyyneleiksi. Tämä ilmiö tapahtuu joka vuosi.

  • Et ole ollenkaan myöhässä, näitä markkinoitahan mynämäkekäiset muistelkevat koko vuoden. Mutta harvapa tietää tuota, mitä kerroit Laurin päivästä. Kiitos tiedoista!
   Mutta kukahan mahdettin valita vuoden Lauriksi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s