Kylämatkan pyörteissä – Mynämäessä aika kultasi pula-ajankin

kylämätka 2013 009Kansanhuollon tarkastaja lukee kyläläisille lakia ja järjetystä.

*

Mainio idea tämmöinen Kylämatka, joka nähtiin tiistaina Mynämäen  keskustassa nyt jo puretun Iskun pihassa. Kerrankin jotain ehtaa harrastajien työtä, itse tehtyä omin resurssein. Nyt kerrotaan kotoisesti oman  kylän historiaa. Tarinat on koottu vanhoilta mynämäkeläisiltä ja niistä muokattu lyhyitä kohtauksia.

Perusidea lienee kuitenkin Kylämatkan käsikirjoittajilta Emma Puikkoselta, Pertti Salolta ja Suvi Valtaselta, kirjallisena lähteenä on ollut Veikko Kaitasen ja Vesa Veikkolan Myllytarinoita Raukkaalta, “Ensimmäissi mones mieles”. Kylämatkoja tehdään Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 jatkona useillakin paikkakunnilla, Mynämäessäkin monessa kylässä. Viimeinen vielä 7.9. Aseman laavulla.

Nyt kuullaan ja nähdään tapahtumia sodan jälkeiseltä pula-ajalta. Tuolloin vielä Mynämäessä toimi useita myllyjä, jotka olivat melkoisessa  kansanhuollon syynissä sodan jälkeen. Kaikki ruokatavarat olivat säännöstelyssä. Myllyissä kuitenkin jauhettiin salaa enemmän kuin laki salli.  Yleisesti harjoitettiin muutakin mustanpörssiin kauppaa.

Mynämäen Kylämatka koostuu lyhyistä tapahtumista. Keskeisenä  tapahtumapaikkana on  yksi Mynämäen myllyistä. Melkoista hässäkkää syntyy valtion valvontavirkamiehen kanssa. Mylläristäkin liikkuu kaikenmoisia tarinoita, myllytupa on myös virkistyspaikka, siellä kerrottiin uskallettujakin tarinoita.

Kylämatka ei pyrikään olemaan korkeatasoista teatteritaidetta. Siinä näytellään reippaasti yli ja vaikka ali tarpeen tullen. Mukana on lapsia ja melko vanhojakin mynämäkeläisiä, jotka kaikki eläytyvät  sydämensä pohjasta. Ja Penan pojat laulavat, haitaria soittaa Jorma Seikas.

Erityisesti ihastelin tuossa musiikkipuolessa  hurmaavaa poikanallikkaa Samu Valtasta: kuulen korvissani kuinka tulevaisuudessa  tuttu ääni  laulaa  Tosca-oopperassa Cavaradossin kuuluisaa aariaa E lucevan le stelle…

Ja toinen ennustus: tämä nuorukainen Eero Puustinen, joka eläytyy nihkeän ja nipottavan kansanhuollon tarkastajan rooliin intohimolla mutta huumorilla. Ties minne nuoren miehen tie vielä johtaa: teatteri varmasti ahmaisee miehen, ja tuolla olemuksella, pärställä ja intohimolla elokuvaankin ovi on raollaan.

Tämmöisiä poikia meillä vaan on Mynämäessä!

Sitten vielä kolmas ennustus ja kannustus Annoora Karppiselle: tytön herkkä laulu sykähdytti sydänjuuria myöten hulinan keskellä. Tietysti kaikille näyttelijöille onnittelut   paneutumisesta oman kylän historiaan ja   näyttelemisen innosta.  Ohjaajat Suvi Valtanen ja Emma Puikkonen saavat olla tyytyväisiä urakkaansa, joka varmasti on ollut työläs.

kylämätka 2013 006

Tarkastushommissa pitää olla tarkkana; kansanhuollon tarkastaja (Eero Puustinen) tarkastaa tarkasti.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): mynämäki, sano suoraan Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Kylämatkan pyörteissä – Mynämäessä aika kultasi pula-ajankin

  1. Ansku sanoo:

    Se kirjoitetaan ”Annoora Karppinen.”

  2. Aili Nupponen sanoo:

    Varmasti paikallisille ihmisille kiinnostava ja hauska näytelmä:)
    Toivorikasta torstai-päivää, Tuula!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s