Sormituntumaa nykytateeseen, äimistelyä Yksinäisyyden kynnyksellä Mynämäessä

performassi ja muuta 013Pressu on poistettu Soren Losen halkopinon päältä: nyt se on kunnianosoitu ajattomalle materiaalille!

*

Hiivatti vieköön, kun alkaa mennä lujaa! On the treshold of privacy! Vallan äimäksi menee mynämäkeläinen tässä kansainvälisyydessä! Keskiviikkona sukelsin  päistikkaa nykytaiteen monimuotoisuuteen, alkupalat nautittiin tuossa Mynä-grillin läheisyydessä uutta eloa saaneessa  vanhassa Kulmalan talossa. Taidetta, oikein nykytadetta!

Jopa kunnanjohtaja Seija Österberg kiireiltään pistäyse avajaisissa olihan  kyseessä Saaren kartanon residenssissä työskennellyt taiteilijaryhmä, paikalla joitain muitakin kuin rupusakkia. Oli esmerkiksi Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen alueen asioihin perehtynyt Henri Terho. Valkoviinilasillisen ja herkullisen piirakkaviipaleen nauttimisen jälkeen taiteesta kiinnostunut  väki sitten tutustui töihin,  kierteli ympäri keskustaa ihmetellen  nykytaiteen muotokieltä.

*

performassi ja muuta 027Soren Lose
Esittelyn aloitti tanskalainen Soren Lose. Mies selitti halkoinstallaatioonsa nojaten, että kun halkopino tuodaan tavallisesta paikasta talon takaa Mynämäen keskustaan, siitä tulee kunnianosoitus tälle uskomattoman ajattomalle materiaalille. Siinä se nyt sitten jököttää muutaman päivän väliaikainen  muistomerkki  kirkon lähelle.

*

performassi ja muuta 032Peilikalvo ikkunassa.

Hiukan hankala oli sen sijaan myöntää taiteilija Susken Rosenthalin installaation puhuttelevuutta: omakotitalon ikkunat peitetty peilikalvolla, samoin talon edessä olevan auton ikkunat, puutarhassa pörisee robottiruohonleikkuri. Tätä taloa ei ole vielä saatu myytyä.  Taiteilija haluaa työllään ilmaista sitä, että katsoja ei nyt näe talon sisälle ja asukkaat haluavat olla erossa muista.

*

performassi ja muuta 034Sosiaalidemokraatien valtuustoryhmän suunnitelmassa puiston nurkissa kasva punaisia ruusuja.
JP Kaljonen  oli pystyttänyt Hani Hallin taakse katoksen ja esitteli siellä puistosuunnitelmia tälle tyhjäksi jääneelle entiselle kaurapellolla. Muutamat mynämäkeläiset ryhmät ovat suunnitellet esillä olleet kolme pienoismallia. Työt vaikuttivat peräti mielikuvituksettomilta, mutta taiteilija oli innoissaan. Hänen  työskentelynsä teemoja on eri kulttuurien ja sosiaaliryhmien vuorovaikutus. Nyt  Mynämäessä eri ryhmien pitäisi suunnitella yhdessä puisto…

*

performassi ja muuta 023Arcadian valtio sijaitsee jossain Turun ja Mynämäen välisessä maastossa.

Peeter Keesin työ, tämä ympäri Mynämäkeä mainostettu itsenäinen neliömetrin suuruinen Arcadian valtio on nähtävissä  Kulmalan talon sisätiloissa tieokoneruudulta. Ehkä joku suunnistustaitoinen löytää se luonnostakin.

*

performassi ja muuta 036Hauska pieni teltta pyrkii pitämään yllä purkutuomion saaneen talon muistoa.

Andrea Boening on rakentanut Laurin koulun vieressä olevan purkutuomion saaneen talon viereen pikkuruisen söpön teltan, jonka muistuttaa tuota alkuperäistä taloa. Taiteilijan töitten keskiössä on kuulemma  väärennöksen ja alkueräisen, keinotekoisen ja aitouden välisten raja-aitojen  hämärtäminen.  No, söpö teltta kumminkin, talo sen sijaan hajoaa kohta itsestään.

*

performassi ja muuta 040Performanssi eteni melko hitaasti eikä rekvisiitta pahemmin ollut, yleisö sai kuitenkin laulaa rotarien laulukirjasta.

Yllättäväksi  mutta kokonaisuudessaan pitkäveteiseksi muodostui Marko Alastalon performanssi uimahallissa paikallisten rotarien tiloissa. Esitys pohti henkilökohtaisia arvovalintoja. Se oli toteutettu yhdessä Mynämäen Rotaryklubin kanssa. Ehkä tämä vaikutti siihen, että esityksestä tuli paljolti  pikkutakkimiesten pitkäveteisyydellä arvoja pohdiskelevaa höpinää. Katsojat istuivat kuin kirkossa ikään. Lopussa kuitenkin seisoi luojan kiitos yllätys.

performassi ja muuta 044Hei. mitäs nyt tapahtuu! -Yleisö valpastuu…

performassi ja muuta 045”Nyt tämä poika menee uimaan!”

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, ihmiset, mynämäki, sano suoraan, taide, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Sormituntumaa nykytateeseen, äimistelyä Yksinäisyyden kynnyksellä Mynämäessä

  1. Aili Nupponen sanoo:

    Hmmm:))
    Kikkelis-kokkelis, hauska mies kun riisuuntuu:DD

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s