Arkkipiispa niuhottaa

arkkipiispa 003*
Arkkipiispa Kari Mäkinen ottaa ainakin  näin ensikuulemallaan  kielteisen kannan siihen, että vanhat kikolliset pyhät, helatorstai ja loppiainen,  siirrettäisiin  viikonloppuun lauantaiksi.  Tätä muutosta ajaa elinkeinoelämän keskusliitto.

Perusteluna muutokselle on se, että työelämään saataisiin näin kaksi  uutta ehjää työviikkoa Työteho on loppiais- ja helatorstaiviikkoina melkoisen kehno ja näitten pyhien yhteydessä pidetään usein muitakin vapaapäiviä.

Arkkipiispa Mäkinen  ei lämpene asialle. Mäkisellä on hyvä  ja kansaan menevä perustelu. “Kaikkea ei voi tarkastella rahassa“, hän sanoo. Näinhän se on,  mutta eikös tuossa oikeastaan haiskahda pelkkä hurskastelu? Kuinka moni kirkon jäsen  niitä jotenkin viettää, siis muuten kuin omaksi iloksi  juhlimalla reippaasti maallisin menoin ja juomin.

Lisäksi on olemassa jatkuvasti suureneva kirkkoon kuulumattomien  ja muihin uskonnollisiin yhteisöihin  kuin kristilliseen kirkkoon  kuuluvia joukko.  Nämä ihmiset  ovat harmissaan tällaisista keskellä viikkoa olevista pyhistä, jolloin missään ei liiku kissaakaan.

Yhtä tekopyhä on tietysti EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatusenkin perustelu muutokselle. Hän vetoaa ovelasti kirkon  ihmisiin toteamalla, että kirkon pitää miettiä omaa osallistumistaan laman nujertamiseen. Hyvä veto, uskottavakin. Kirkon ihmiset  nyt sitten lyövät viisaat päänsä yhteen  ja pohtivat!

Loppiaista ja helatorstaita on aiemminkin eli 1970-90-luvuilla vietetty lauantaina, eikä kukaan tullut siitä sen hullummaksi eikä sitten keskelle viikkoa  siirron jälkeen sen hurskaammaksi. Tämän edellisen siirron yhteydessä jo todettiin, että loppiainen ja helatorstai eivät ole sellaisia pyhiä, että niiden siirtäminen loukkaisi kirkon oppeja.

Ennen kaikkea olisi otettava huomioon tavalliset normaalijärkiset  kirkkoon kuulumattomat ihmiset ja annettava nyt mammonalle, mikä mammonalle kuuluu. Kuinkahan moni kirkkoon kuuluva tietää edes sen vertaa, mitä nämä loppiainen ja helatorstai oikein uskonnossa edustavat?

Kirkollisasioista vastaava ministeri, änkyräuskovainen Päivi Räsänen sen sijaan asettuu mammonan puolelle ja sanoo, että nykyaikana on toki mietittävä kaikki keinot tuotavuuden lisäämiseksi. Tosin hän huomauttaa, että vanha pakanallinen työn ja ylioppilaiden juhla vappu myös sattuu usein arkipäivän kohdalle…

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, kirkko, luterilainen kirkko, mynämäki, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Arkkipiispa niuhottaa

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Eikä Vappuakaan siirretä, eihän se ole kirkollinen juhla ollenkaan;)
  Ps. Onhan arkkipiispallakin oikeus omaan mielipiteeseen…

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Tietty arkkipiispalla on oikeus mielipiteeseen. Toinen asia on sitten kuunnellaanko sitä. Raha kahmivat eivät ainakaan kuuntele ja uskonnottomille on yks hailee missä sellanen helluntai tai loppiainen on. Vappu on perinteisesti työläisten ja ylioppilaiden juhla, siihen ei kannattaisi kajota. Ne kirkolliset juhlat olivat jo siellä viikonlopussa joskus takavuosina mutta kirkolliset piirit saivat ne muutettua nykyisille paikoille.

 2. Turkulaine sanoo:

  Ei arkkipiispa niuhota varsinkaan kun on oma lehmä ojassa. Hän on nyt viikon mittaisella matkalla Kiinassa. Siis Kiinassa! Loppiaisen ja helatorstain siirtämiseen viikonloppuihin on sekä hyvät että huonot puolet. Työaika pitenisi ja on Laatusen mielestä hyvä. Mutta työtä tekevilta meni kaksi vapaapäivää pois. Mäkisen mielestä näiden päivien uskonnollinen merkitys on niin suuri, ettei niiä saa siirtää. Ne olivat kutenkin jonkin aikaa Suomessakin ajoitettu viikon loppuun. Italiassa taitaa olle vieläkin niin. Valhe, emävalhe, legenda. Nämä uskonnolliset juhlat perustuvat legendoin, ei tositapahtumeen. Kolme tietäjän tulo ei ollut totta, vaan legenda. Jeesuksen taivaaseen nouseminen lainattiin Rooman uskonnosta. Siellä vietettiin Romulukseen taivaaseen ottamisen juhlaa jonka nimi Popilfugia. Lähes kaikki uskonnolliset juhlat ovat saatu antiikin Rooman uskonnoista. Vappu sen sijaan perustuu tositapahtumiin.

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Sitä minäkin, että yhtä tyhjän kanssa tuommoiset kirkolliset juhlat, uskovaiset juhlikoon keskenään. Tosin tästä keskellä vikkoa olevasta vapaapäivästä aivait nauttia ei-uskovaisetkin.

   Vappua ei kyllä mielestäni saisi siirrellä, vaan sen pitää olla aina toukokuun ensimmäinen päivä oli se mikä viikonpäivä tahansa. Vappu on työtä tekevien ja ylioppilaiden perinteinen yhteinen kevään ja kesä tulon juhla.

 3. Turkulaine sanoo:

  Vapunpäivällä on historialliset perinteet. ja se on kansainvälinen työn ja ylioppilaiden juhlapäivä.
  Uskonnollista juhlista kaikilla on juutalaisuuteen tai antiikin Kreiikan ja Rooman uskontoihin liittyvä kytkös.

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Sellaisia vapun kaltaisia ilolisia juhlia pitäisi olla enemmnkin. Itsenisyyspäiväkin muistuttaa jotain hautajaisjuhlaa niine sodassa kuolleiden haudalla käynteieneen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s