Kosketus

omenoita ja muuta sälää 016*

Voi sinua ihmisriepua! Voi minua, voi sinua! Voi kaikkia kiireessä jonnekin sysättyjä! Ihminen on ihmiselle susi.

Vielä 1930-luvulla orvoksi jääneitä lapsia ja  kylän vaivaisia myytiin huutokaupalla taloihin, kunta antoi köyhän ihmisen sille talolle, joka vähimmällä rahamäärällä  otti nurkkiinsa. Mutta töitä piti toki tehdä. Palkasta ei puhettakaan.

Televisiossa esitettiin eilen ohjelma, joka kertoi näistä onnettomista,  huutolaisista.  Vieläkin on muutamia elossa. Muistot kurituksesta, raadannasta, alituisesta pelosta ja nälästä  eivät häviä.  Ihminen kestää paljon. Liian paljon.

Kuivin mutta vakavin silmin lapsuuttaan muisteli  pieni, linnunpoikasta muistuttava mummo. Mummo katsoi minuun ruskeilla silmillään. Paha olo tuli vuosien takaa, täytti mielen. Kertoi sitten senkin kuinka pienenä tyttönä koki kummallisen asian. Kertoi hymyillen, miten pääsi isännän pyörän  puhdistettuaan pienelle huviajelulle istuen pyörän rungolla. Mikä vauhti, tuuli ja aurinko!

“Ensimmäistä kertaa elämässäni tunsin turvallisuutta, kun siinä istuin vahvojen käsien suojassa”, kertoi huutolaislapsi.  Sanoi sitten vielä:

“Kun edes yhden kerran lapsena  olisin saanut tuntea ihmisen käden kosketuksen ilman lyöntiä. Olisin saanut tuntea päätäni silittävän käden lämmön.”

Linnunpoika itki.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, mynämäki, politiikka, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Kosketus

 1. erikeeper sanoo:

  Nykyisin on yhteiskunnasta syrjäytyneitä jotka jonottavat armonpaloja leipäjonoissa ja sossun luukulla. Kyllä maailma on lähtökohtaisesti kova kaikille heikkoutta osoittaville.

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Ja maailma vain kovenee. Joskus tuntuu siltä, että nämä nykyisten perheiden omatkin lapset ovat sellaisia huutolaislapsi, joita ei paljon suukotella tai tukkaa silitellä, puhalleta niitä moninaisi kuhmuja ja naarmuja, joita leikeissä väkisinkin tulee. Vanhemmat eivät yksinkertaisesti ehdi. Tosiaankin: nykyaikana ei saa olla heikko, vaivainen tai köyhä! Vanha sanontahan jo sanoo, että heikot sortuu elon tiellä. – Mutta onneksi köyhääkin joskus naurattaa!

 2. erikeeper sanoo:

  Köyhän ja heikomman on ehkä pakko oppia nauramaan jotta ei elon tiellä sortuisi. Onnellinen köyhä nauraa kyykyssäkin. Ilon kautta jne.
  Mä saan päivittäin kuulla pieniä tapahtumia koulumaailmasta ja kyllä siellä pohjalla kuplii rakkaudettomuuskin ja kiire, aikuisen puute, välinpitämättömyys.

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Samanalisia kokemuksia minulla on opettaja-ajoiltani. Onneksi teidän perheessä asuu runoilija! Iloisen hurmanav hullun sanoman välittäjä.

  • runopasanen sanoo:

   Kehitysmaalainen sovellus: kaatopaikka tonkiva ja samalla naurava lapsi on ehkä ”päättänyt”, että ei rankaise itseään kielteisillä tunteilla vielä kaiken muun kurjuuden lisäksi, kun maailma ei muutu hänen mieleisekseen kuitenkaan

   • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

    Siinä voimia kysytään, että pystyy tuntemaan itsensä ihmiseksi.

 3. Aili Nupponen sanoo:

  Olen katsonut tuon ohjelman kahteen kertaan, ja yhä vielä se tuntui riipaisevalta!
  Onneksi hän on kuitenkin jaksanut elää huonoista muistoistaan huolimatta.
  Kiitos hyvästä postauksesta, Hymyilevä Tuula.♥

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Tuo ohjelma on malliesimerkki siitä, että hyvä ohjelma syntyy, kun se tehdään sydämellä ja hienovaraisesti, annetaan asian ja haatateltavien puhua. Tyylikkäästi tehty ohjelma vaikeista muistoista. Pani tosiaan katsojan ajattelemaan. Ihan itku tuli.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s