Opettajat eivät lue kirjoja

rautalehmä ja kurala 015Iloinen lukutoukka.
*

Turun kirjamessut ovat ovella eli viikon kuluttua (4.- 6.10.). Meistä on itsestään selvää, että suurin osa ihmisistä lukee innokkaasti, ainakin koulussa luetaan kirjoja innokkaasti. Tai ainakin opettajat lukevat innokkaasti. “Lukeminen kannattaa aina” on hokema, johon suurin osa meistä uskoo.

Järkytyin tai ainakin hätkähdin, kun luin netistä äskettäisten  Göteborgin kirjamessujen antia valottavan artikkelin Lukukunto kasvaa lukemalla.  Otsikko lupasi hyvää mutta artikkeli paljastikin karmean totuuden.

Totuus on tämä: opettajat Ruotsissa hiljattain tehdyn  selvityksen mukaan – eivät lue!
Asiaa podittiin Björn Linnellin johtamassa paneelissa,  jossa keskustelijoina olivat opettaja Caroline Lindberg, opettaja ja kirjailija Martin Widmark ja kirjallisuuspedagogi Åsa Lundholm. Pohdittavan ongelmana oli se, miten opettajat saataisiin lukemaan. – (Löykkiön kirjasto-blogi)

Mahtaako meillä olla sama ongelma?

Ruotsissa on jo keksitty keinoja, joilla saadaan opettajat kirjan ääreen. Esimerkiksi jossain koulussa kaikkien aineiden opettajat lukevat ne kirjat, jotka oppilailla luetetaan. Niistä keskustellaan monella tunnilla, ei ainoastaan äidinkielen tunnilla.
Mahtaisiko tämmöinen onnistua Suomen peruskoulussa?

Ruotsissa on havaittu, että erityisesti nuoret opettajat ovat laiskoja lukemaan. Joka kahdeksas alle 40-vuotias  ei ollut vuoden aikana lukenut ainuttakaan kaunokirjallista teosta. Onko meillä yhtä huonosti asiat?

Ruotsissa onkin aloitettu En läsande klass-niminen lukuhanke, jossa opettajille, vanhemmille ja kirjastohoitajille tuotetaan aineistoa ja järjestetään ilmaista koulutusta. Meillä Suomessa toki on jotain saman suuntaista. Tosin meillä ei ainakaan vielä ole  kirjallisuuspedagogeja,  siis kirjallisuuden ammattilaisia, jotka tukisivat lukutaidon ja lukuilon opetusta  samoin kuin kirjastoammattilaisten ja opettajien työtä.

Suomessa äidinkielen opettajat ja kirjastonhoitajat tekevät kyllä nykyresursseilla parhaansa  innostaakseen oppilaita lukemaan niin kaunokirjallisuutta kuin tietokirjoja. Mainio juttu on myös vuosittainen kouluissa vietettävä sanomalehtiviikko, jossa perehdytään päivälehtien uutisiin ja artikkeleihin. Ehkä meilläkin tarvittaisiin kaikkien opettajien innostamista kirjallisuuden pariin.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): kirjat, koulu, mynämäki, nuoret, opettajat, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Opettajat eivät lue kirjoja

 1. Zepa sanoo:

  Takavuosina tapasin yhden kirjastovirkeilijan, joka pyysi multa lukuvinkkiä kun hän ei oo lukenut kirjoja… että mistä vois aloittaa. Nielin ilmaa muutaman kerran, mutta oltiinhan kylässä jossa kaikilla paikallisilla on sama DNA, joten mikäs ihme se on jos ei lukeminen ole onnistunut yli viidenkympin ikään saakka. Ai mitä vastasin, no sanoin että lue vaikka Härkösen Häräntappoase. Pitäis olla tarpeeksi helppo alkupala.

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Aika hurja juttu, mutta ehkä tämä kirjastovirkailija oli käsittänyt työnsä siten, että päähomma on laittaa kirjat takaisin hyllyihin. Täällä maaseudulla tapaa tosi innostuneita ja lukeneita kirjastovirkailijoita. Jossain Vehmaalla kirjastonhoitaja on koko paikkakunnan kulttuurikoordinattosi ja järjestää kirjastoonsa myös taidenäyttelyitä (harrastelijoista ammattilaisiin), täällä Mynämäessä kirjaston eniten lukenut kirjastovirkailija pitää lukmisesta innostuneille ihmisille lukupiiriä: kirjavalinnoistakin jo näkee, että virkailija ymmärtää monipuolisen lukemisen merkityksen.

   • Hirlii sanoo:

    Kylläpä on taas dorka väite, tai juttu. Mutta näitä kannattaakin kertoa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on jo saatu suljettua liki 30 prosenttia pääkirjastoista. Vauhti kiihtyy. Saadaan näitä juttuja kertoessa seuraavan kymmenen vuoden sisällä suljettua suurin osa kirjastoista. Ennuste on tämä: nykyisistä 800 kirjastosta jäljellä on sitten noin 100 tai alle sen.

    Katotaan miltä maailma näyttää vuonna 2023.

    Täytyy nyt oikaista vähän, että kyllä kirjastoon töihin päästäkseen on luettava muutama kirja, melkoinen pino. Ellei nyt Zepa sitten törmännyt TET-harjoittelijaan, mutta peruskoulussakin kyllä tietääkseni luetaan vielä kirjoja. Opettajista en niin tiedä, ehkä eivät lue, mutta luultavasti ovat joutuneet opiskeluaikanaan ainakin lukemaan. Muutaman kirjan.

   • Hirliille: Kyllä peruskoulusa äidinkielen opettaja parhaansa tekee, että kirjoja luetaan ja yleensä nämä opettajat myös lukevat paljon. Sen sijaan muiden aineiden opettajat tuskin lukevat nimeksikään. Useimmat eivät edes sanomalhetiä. Poikkeuksia tietysti on.

    Kirjastoista meidän olisi pidettävä kynsin hampain kiinni!!!

 2. Paulina sanoo:

  Ikävä kyllä täytyy sanoa, että monet nuoret opettajat ovat melko lukemattomia. ;) Vanhassa polvessa tilanne on AIVAN toinen. Tiedätkö – oletko käynyt – Mynämäessä on sellainen kansallisten seniorien lukupiiri! Minä kävin siellä nyt viime keskiviikkona. Kirjastossa sekin järjestetään, ja meille tuttu Pirkko on vetäjänä. En voi kuin suositella! Siellä törmää moniin, moniin opettajiin aina kansakouluopettajista aineenopettajiin. Ja mikä lukeneisuus ja sivistyksen määrä! On kyllä eroa verrattuna moneen nuorempaan… Ei monikaan enää ajattele, että opettajalla pitäisi olla jatkuva, laaja-alainen kiinnostus itsensä kehittämiseen ja sivistämiseen. Kunhan vain mietitään sitä tulevaa liksaa, joka toki on hyvä verrattuna moniin muihin maistereihin. Taitaa olla sellainen kutsumusammattilaisuus vähän harvinaista nykyisin. Korkea eetos puuttuu.

  Uskoisin, että viihtyisit sinäkin tuossa lukupiirissä. Seuraava kerta on 23.10. Itse uskalsin mennä, vaikken olekaan täysi seniori vuosiltani! Hyvin ottivat vastaan!

  • Paulina sanoo:

   Nyt vain tuli sellainen kauhea asia mieleen, että teinköhän s i t t e n k i n väärin kun menin – en ole kansallisten seniorien jäsen! Itse asiassa en ole koskaan edes kuullut sellaisesta järjestöstä. Mietin vaan, että pitäisiköhän siihen littyä, että voisi sitten puhtaalla omatunnolla osallistua piiriin? Voikohan nelikymppinen edes liittyä seniorien piiriin, se kuulostaa vähän siltä, kuin pitäisi olla eläkkeellä tms..? :(

   • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

    Tuohon sanon heti, että Höpö-höpo, kyllä ne pois ajaa, jos tuntevat itsnesä uhatuiksi. Ilmeisesti on hyvä vaan, että mukana on sellaisiakin, jotka eivät tuohon seniorijärjestöön kuulu! Ja nuorempaa porukkaan tarvitaan aina mukaan!Täytyypä itsekin tulla katsastamaan ja kuuntelemaan.

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Panen heti tuon päivämäärän muitiin kalenteriini!

   Noita nuoria opettajia voi kyllä sikäli puolustella, että nykyään opettajalla on vaikka minkämoista puuhaa ja kaavakkeen täyttöä ym. pipellystä. Aika ei yksinkertaisesti riitä. Tosin sitä on vielä kesäloman aikana…

   Mitä siihen opettajien sivistyneisyyteen tulee niin paljon siinä on sellaista pintakiiltoa, tarkoitan, että tyypillinen opettaja tietää kaikesta ijotain mutta han vähän, onneksi monet ovat kyllä tietoisiankin siitä, siis ne jotka lukevat kirjoja ja myös sanomalehtiä.. Että ei niitä kansankynttilöitä kannata mitenkään ujostella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s