Kooste Aleksis Kiven päivän tapahtumista

suklaakivi 006Kulttuurikoordinaattori Tutta Sirviö-Höynä punnitsee oheisessa kolumnissaan Aleksis Kiven päivän tapahtumia maassamme.

*

Kulttuuri väritti  kulunutta  Aleksis Kiven päivää  10.10. kaikin puolin.
Ensinnäkin ruotsalainen prinssi Daniel matkusti  Ahvenanmaalle juhlistamaan Ahvenanmaan ahvenanmaalaisuutta tai jotain muuta paikallista  hapansilakapäivää.

Daniel on myös huomattava yksilö sen puolesta, että on rahvaan piiristä kiivennyt oivallisesti  varsin korkeaan asemaan. Meillä moinen ei onnistuisi ollenkaan, koska sellaisia  sääriä ei täällä ole, että  niitä pitkin pääsisi prinssiksi  asti  ja prinsessan  vuodetiloihin.  Ruotsalaisilla on  vuosisataiset perinteet ja taito hyppysissään.

Toinen merkittävä kulttuuritapahtuma oli Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajan valitseminen naapurimaamme puolella. Palkinto menee nyt  13. kerran naiselle. Sen saa 84-vuotias kanadalainen Alice Munro, joka lehtitietojen mukaan ei ollenkaan osannut veikata itseään voittajaksi.

Varsin hassusti kävi, kun palkintolaitakunnan edustaja soitti  kännykällään hiukan ennen voittajan julistamista kello 14.00 Suomen aikaa Alicen kännykkään ilmoittaakseen  palkinnosta. Kello oli kuitenkin Kanadassa 4 aamuyöstä. Eipä Alice  soittoon vastannut  vaan jatkoi uniaan.  Tieto on kuitenkin jo kulkeutunut Alicenkin korviin ja hän iloitsee suuresti, että tytär soitti ihmisten aikaan  ja ilmoitti asiasta. Tämähän on varsin hauska kommellus, jolle kirjallisuuspiirit ja me muut intelligentit nauramme pitkään!

Suomessa tyydyttiin liputtamaan kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven kunniaksi. 10.10. on perinteisesti Aleksis Kiven päivä, jota juhlistimme Turussa  mm. siten, että eräs turkulainen konditoria suurin ponnistuksin kehitteli suklaakivi-nimisen leivoksen.
Sepä maistui monelle kirjallisuusihmiselle!

Turun Sanomissa  kansalliskirjailijamme noteerattiin siten, että artikkelisivulla oli artikkeli kirjailija Maria Jotunista. Siinä mainittiin Aleksis Kivikin:  “Maria Jotuni palkittiin elämäntyöstään vuonna 1938 Aleksis Kivi  -palkinnolla.”

Näin monipuolista on kulttuuritarjonta ollut Aleksi Kiven päivänä, joka on taas vuoden kuluttua tuomassa iloista  meininkiä arkiaskareittemme lomaan.
.Tutta Sirviö-Höynä

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, kirjallisuus, kirjat, Mediamaailma, mynämäki, sano suoraan Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Kooste Aleksis Kiven päivän tapahtumista

 1. Paulina sanoo:

  Toivottavasti tuo suklaakivi-leivos leviää muuallekin Suomeen ja siitä tulkoon jokavuotinen juttu! Kyllä A. Kivi on sukulaatileivoksensa ansainnut. Itse ei eläessänsä varmaan saanut yhtäkään syödä, mutta nyt on sitten aika juhlia ja syödä hänenkin edestään.

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Jokohan Aleksis Kivi ’häviää’ Maria Jotunille???
  Höh..;((

  • Ihan tuntui siltä, että kilpaislla olisivat olleet, kun aamulla avasin lehden. Mutta sitten selvisi, että samaksi päiväksi sattui joku Jotunin merkkipäivä, joten toinen oli valittava. Kyllä Kivi olisi sentään yhden oman jutun ansainnut!

 3. eMMä sanoo:

  Täällä Paavon pitäjässä juhlitaan Runebergia vähän liikaakin. Kyllä Kiveäkin pitäisi nostaa ja miksei suklaaleivoksellakin juhlistaa.

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Oikeassa olet! Kaikenmaailman prinssinretaleet saa lehdistön huomion mutta ei todellinen syntymäpäiväsankari, kansalliskirjailijamme ja kirjallisuutemme peruskivi.

 4. aimarii sanoo:

  Jos vaan suklaakiven olisin jossain nähnyt, olisin maistanut. Liekö ihan vaan 10.10 päivän tienoon leipomus, kuten ne Runebergin tortutkin helmikuun alussa? Sen verran Aleksin Kiven tuotantoa lukenut, että leivoksen verran ainakin.

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Ilmeisesti leivoksia saa vain KIven päivän tienoilla. Täytyy pitää varansa ja mennä kiireimmän kaupalla ensi vuonna ostamaan. Leivoksen verran olen minäkin KIveä lukenut ja hyvältä on sekin maistunut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s