Nykytaidetta mynämäkeläisessä kivimakasiinissa

potilaatikko ja taidetta kivimaksiinissa 022Riikka Wesamaan piirustuksia ja luonnoksia.

*

Mynämäessä on sentään muutakin kuin ikivanha kivikirkko, sen verran modernisoitu, että  naakat eivät enää kaki ullakolle. Nyt viikonloppuna oli jopa mahdollisuus nähdä ihan pesunkestävää ja ajan hermolla olevaa taidetta. Kiitos tästä elämyksen antamisesta kuuluu  täällä toimivalle Saaren kartanon taiteilijaresidenssille ja  Wirmo-seuralle.

Wirmo-seuran kivimakasiinissa nähty ja kuultu näyttely oli elämys, joka  herätti ajatuksia ja monenlaisia toiveita. Koneen Säätiön omistaman residenssin antamaa valoa pitäisi mynämäkeläisten osata ottaa kiitollisuudella vastaan, osata myös hyödyntää.  Pieni Wirmo-seura tekee hienoa paikallista kulttuurityötä ja jo nyt yhteistyötä paljon  suuremman, tunnetun ja tunnustetun tateilija.- ja tutkijaresidenssin kanssa.

potilaatikko ja taidetta kivimaksiinissa 023Riikka Wesamaan installaatio.

*

Paikallinen seura ei  tyydy siis pelkkään Mynämäen perinteen vaalimiseen. Seurassa on ymmärretty, että perinnettä syntyy jatkuvasti lisää jokaisesta eletystä päivästä.  Taiteesta kiinnostuneita on kaikkialla, Mynämäessäkin. Taide muovaa ihmisen ajattelua ja nykytaide jopa enteilee tulevaa. Pieni makasiini on upea ympäristö modernillekin taiteelle, vanhat hirsiseinät mainio kontrasti  ja alusta  nykyteoksille.

Ihmetellä vain täytyy eikö Mynämäen kunnassa ole  olenkaan taiteesta ja kulttuurista kiinnostunutta virkamiehistöä. Luulisi, että taidekin kuuluu  sivistykseen, sen liepeille ainakin. Tämänkin näyttelyn avajaisissa olisi ollut kohteliasta kunnan taholta ja mukavaa vieraidenkin nähdä ainakin yksi Mynämäen kunnan kulttuurista edes hiukan innostunut virkamies.  Paperia tuntuvat pyörittelevän.

potilaatikko ja taidetta kivimaksiinissa 021Japanilaisen Ryusuke Kidon installatio suomalisesta maasta ja puusta.

*
Jo nyt Saaren kartanon residenssi on antanut paljonkin  taiteesta kiinnostuneille kuntalaisille: loppukesän mainion eri puolille keskustaa sijoittuneen näyttelyn puupinoineen ja Arkadian valtion  itsenäisyysjulistuksineen on ainakin muistissa.  Tai  Kylämatka-näytelmät tai asemanseudun syksyiset taidetapahtumat. Performansssi on vallan uusi ilmiö Mynämäen kulttuuritarjonnassa.  Saaren kartanossa työskentelee  monen alan taiteilijoita, jotka ovat olleet antamassa vinkkejä ja innostamassa.

Lokakuun  piristysruiskeena toimineessa näyttelyssä kuultiin residenssissä työskentelevän runoilijan Esa Mäkijärven lukevan runojaan, nähtiin yhdysvaltalaisen tanssija-koreografin Julie Nathanielszin tanssivan säveltäjä Maija Hynnisen luonnonäänisävellyksen  innoittamana. Kolme kuvataiteilijaa – Sanna Kauppinen, Riikka Wesamaa ja japanilainen Ryusuke Kido – pohdiskelivat valokuvainstallaatioissaan, piirroksissaan tai videoinstallaatioissaan taiteen mahdollisuuksia.

potilaatikko ja taidetta kivimaksiinissa 014Yhdysvaltalainen Julie Nathanielsz keskittyy kuuntelemaan luonnon ääniä…

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, taide, yhteiskunta Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Nykytaidetta mynämäkeläisessä kivimakasiinissa

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Hyvä että ainakin sinä, Tuula, kerrot näistä Mynämäen kulttuuritapahtumista:))
  Leppoisaa sunnuntai-iltaa sinulle ja parrakkaalle miehellesi:D

  ♥.♥.♥

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Täällä eivät ihmiset ole juuri toittuneet katselemaan muuta kuin harrastajien esityksiä kesäteatterissa. Kivoja tietty, mutta kun maailmassa on niin paljon muutakin. Ja sitä tuo mukanaan Mynämäkeen nyt Saaren kartanon residenssi, jossa ihan oikeat taiteilijat työskentelevät. En tässä ollenkaan vähättele harrasteljoita: kyllä kaikilla on toki lupa katsella maailmaa taiteilijan silmin.

 2. Zepa sanoo:

  Mun hyvä kamu oli viime kevänä tuolla residenssissä pari kuukautta. Laitteli kuvia välillä. Ei valittamista ympäristössä!

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Hienoa! Olen ymmärtänyt, että kun sinne tulee valituksi, on tiedossa täysi ylöspito ja vielä taskurahakin. Olen minäkin käynyt siellä muutamassa tilaisuudessa: tosi hieno paikka, ei mitään moittimista.

 3. Turkulaine sanoo:

  Ensinnäkin suurkiitos Koneen Säätiölle siitä, että se ylläpitää Saaren kartanossa tätä taiteilijaresidenssiä. Minäkin olen käynyt siellä yhden kerran. Ja kiitos myös Mynämäessä vaikuttavalle Wirmo-seuralle, että se on järjestänyt sinne vanhaan kivimakasiiniin tämän näyttelyn.
  Sitä en ihmettele laisinkaan, että avajaisissa ei ollut ketään kunnan edustajaa, kyseessähän oli taide eikä urheilu.

 4. Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Kunnassamme on sellainenkin kuin kasvatus- ja sivistyslautakunta. Sitäpaitsi meillä on täällä noita asioita varten oikein palkaaa nauttiva virkamieskin eli kasvatus- ja sivistysjohtaja Laura Päiviö-Häkämies. Ei taida moni mynämäkeläinen tuntea, sillä tämä johtaja asuu Turussa, joten Mynämäki on jäänyt vähän vieraaksi eikä sen pikku tapahtumat ilmeisesti juurikaan kiinnosta.

 5. Turkulaine sanoo:

  Sivistystoimen johtajan nimestä voi hyvin päätellä, että tällainen pieni kivimakasiini on liian vaatimaton hänelle. Minulla on sellainen käsitys, että tämä kivimakasiini olisi ollut joskus kirkkoherra Antti Lizeliuksen ruokavarastona. Siellä hän säilytti viljaa ja perunoita jaettavaksi köyhille. Häntähän kutsuttiin perunapapiksi ja hän kehoitti saarnoissaan talonpoikia viljelemään perunoita. Lizelius on myös suomenkielen uudistaja. Kokousten pöytäkirjat kirjoitettiin suomeksi ja
  c-kirjain poistettiin ja tilalle hän otti k-kirjaimen. Ja hän alkoi toimittamaan ensimmäistä suomenkielistä lehteä ”Suomenkieliset Tieto-Sanomat”.

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Onneksi tuo kivimkasiini on nyt Wirmo-seuran käytössä. Siitä on muodostunut oikea pieni kulttuurikeskus. Harmi vain, ettei siellä ole lämmitysmahdollisuutta.

   Sivistystoimenjohtajankin soisi joskus käväisevän makasiinissa ja tutustuvan muutenkin paikalliseen kulttuuriin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s