Sanoja etu- ja takaperin

turussa kirjakahvilassa ym 003

Kävin Turussa ihan varta vasten katsomassa Turun Kirjakahvilassa Sami Liuhton  sanatauluja. Sanoja oli etuperin ja takaperin ja ristikkäin. Muistui mieleeni ukkokultani sanaristikot, jossa sanoja on lähinnä etuperin mutta myös ristikkäin.  Pällistelin asiantuntevasti ja aloin nauttia kahviani, jossa kerman tilalla oli jotain soijakermaa vai olisikos ollut kaurakermaa. Kummalliselta maistui.

turussa kirjakahvilassa ym 006
Idunpurijoiden kahvissa tietysti lehmänmaitokin on kiellettyä, koska se on eläimestä. Onkohan vauvoilta kielletty äidinmaitokin, mietin, mutta tulin siihen tulokseen, että äiti ei ole eläin.

Ulkona ukot laittoivat mukulakiviä katuun. “Mitähän järkeä tässäkin on, että  vanhat suomalaiset kivet vaihdetaan Kiinasta tuotuihin kiviin“, ihmetteli mies, jolla oli parta sievästi letitetty. Samin hassut taulut lämmittivät yhä mieltäni. “Kumma juttu”, sanoin kivimiehelle, joka hymyili leveästi kuin Naantalin aurinko. Vaikka satoi vettä.

turussa kirjakahvilassa ym 004

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, runoilijat, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

11 vastausta artikkeliin: Sanoja etu- ja takaperin

 1. Turkulaine sanoo:

  Tuo oli uutta ainakin minulle, että Kirjakahvila on niin ”idunpurijoiden” ettei kahviin saa tavallista kermaa tai maitoa, vaan senkin täytyy olla soija- ym.maitoa. Kahvi maistuu mielestäni ihan sellaisenaa, siis ei mitään lisukkeita. Sitä minäkin olen ihmetellyt, että katikiviä tuodaan Kiinasta, mutta näin on. Ennen vanhaan Kakolan vangit hakkasivat katukiviä Kakolan graniitista. Se on muuten aivan oma graniittilaji nimeltään Kakoliitti.

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Mutta mukavan kahvilahan tämä Kirjakahvila on. Ja mukavia tauluja esillä seinillä. On siinä ihmisellä miettimistä noissa sanatauluissakin.

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Hauskoja tauluja, noita voi mietiskellä, muuta seuraa ei tarvitse:)
  Hauskaa keskiviikkoa sinulle, Tuula.♥

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Aivan, niitä voi lukea etuperin ja takaperin. Iloa löytyy.
   Hauskaa ruotsalaisuuden päivää myöskin.

 3. Turkulaine sanoo:

  Niin, hyvää ruotsalaisuuden päivää kaikille. Turun konserttisalissa on juhla alkaen klo 18.oo..
  En oikein käsitä sitä, miksi ruotsalaisuuden päiväksi on valittu juuri marraskuun 6.päivä, kuningas
  Kustaa II Adolfin kuolinpäivä. Mitä juhlimista siinä on. Muuten., hänen viimeiseksi hallinnolliseksi päätökseksi jäi Tarton yliopiston perustamisasiakirjan allekirjoitus 30.6.1632. Sitä ennen Ruotsissa oli vain yksi yliopisto, Uppsalan yliopisti, joka perusti arkkipiispa Jacob Ulfsson 1477.ö
  Mutta mutta, Ruotsin valtakunnan kolmas yliopisto oli Turun Akatemia eli yliopisto, jonka perustajaksi mainitaan Pietari Brahe, mutta todellisuudessa sen perusti kuningatar Kristina vuonna 1640. Mutta vielä kerran, hyvää ruotsalaisuuden päivää.Päivä on muutenkin kaunis ja aurinkoinen.

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Mietipäs löydätkö jonkun ruotsinkielinen sanan, joka on sama luit sen alusta loppuun tai lopusta alkuun kuten esim. suomen sana ”saippuakauppias”. Tai sitten niin, että sillä säilyy takaperinkin luettuna joku merkitys.

 4. Turkulaine sanoo:

  Pitää miettiä. Nyt ei ainakaan tule mieleen sellaista sanaa. Minusta tuntuu siltä, että ruotsinkielessä ei ole sellaista sanaa, joka olisi sama lukipa sen sitten etu- tai takaperin. Voin olla väärässäkin. Suomenkielessä on vielä sana ”innostunut sonni”.

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Suomen kielessä on vaikka kuinka paljon ja varmasti löytyy ruotsistakin!

 5. Turkulaine sanoo:

  No ainakin nämä kaksi tulivat mieleen eli apa ja oro. Kyllä niitä varmasti on muitakin.

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Hyvin mietitty, minä en ole keksinyt yhtään ruotsinkielistä.

 6. sami liuhto sanoo:

  Suomen kielessä on noin 39 perusmuodossa molemminpäiten samaa sanaa. Mun blogissa on niistä lista, olen kopioinut sen jostakin, löytyy varmaan sentyyppisellä haulla kuin suomi palindromisanat kotus.

  Autioitua on aika kaunis sana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s