Vuoden museoteko Mynämäkeen. Mutta onko Mynämäessä elävää kulttuuria?

museoille kiitosta 002Vapaaehtoistyönä ja yhdessä tehden!
*
Kerrassaan mukava tunnustus mynämäkeläisille  kotiseututyötä innolla tekeville oli äskettäinen Varsinais-Suomen museot ry:n  ja Varsinais-Suomen maakuntamuseon myöntämä Vuoden museoteko 2013 -palkinto. Tottahan olemme ylpeitä paikallisperinteestämme: Tavastilan museo, Karjalan museo, Korvensuun konepaja- ja voimalaitosmuseo. Kaikissa vapaaehtoistyöllä keskeinen asema. Osaavia ja oman paikkakunnan historiaa tuntevia ja vaalivia ihmisiä on paljon!

Paikallisessa kesäteatteriharrastuksessakin  on hyödynnetty pakallista historiaa. Näin on tehty niin Laajoen kesäteatterissa kuin jo muutamana vuonna Kylämatka- projektissa.  Siinä on koottu paikallisten ihmisten muistoja  menneiltä ajoilta ja taitavan ohjaajan ohjauksessa harjoiteltu näytelmä. Kerrassaan viihdyttävää varsinkin, kun mukana on ollut myös lapsia ja nuoria.

Kotiseutumuseoissa vaalitaan hellästi paikallista  vanhaa kulttuuria. Mutta jos halutaan,  että paikallinen kulttuuri oikein eläisi ja kehittyisi, tarvitaan nuorten ihmisten saamista mukaan. Samoin  paikkakunnalle muuttaneiden uusien ihmisten mukanaoloa ja näkemystä. Näinhän on tapahtunut esimerkiksi tuossa Kylämatka-projektissa. Kulttuuria ei synny pelkistä kahvipannukokoelmista  eikä  kuolleiden ja kuopattujen piispojen ylettömästä  juhlimisestakaan.

Elävässä kulttuurissa pitää olla  elämää, voimaa ja intomieltä,  sitä juuri mitä on Mynämäessäkin Aseman seudun kylät ry:n toiminnassa. Mukana on ripaus kansainvälisyyttäkin, josta esimerkkinä vuoden takainen taidepolku Bonjour tai kuluneen vuoden taidepiknik.
Aseman seudun kylät hakee kylän omaa identiteettiä mutta pitää ikkunat auki Eurooppaan. Kyseessä on maaseudun kehittämiseen kuuluva EU-hanke.

Olemmeko me mynämäkeläiset kulttuurin kuluttajat edes huomanneet, että vanhassa Kulmalan talossa asuu läänintaiteilija Leena Kela, vanha talo on nykyään Kulttuuri Kulmala! Mietoisten puolla toimii Koneen säätiön rahoittama oikea taiteilijaresidenssi.  Se vaikutus on säteillyt Mynämäenkin puolelle,  esimerkiksi viime syksyisenä taideperformanssina ympäri keskustaa. Siinäpä meillä elävää kulttuuria.
Hienosti aktiivinen nykyaikaan päin kurkottava on ollut paikallinen kotiseutyhdistys, Wirmo-seurakin: vanhassa makasiinissa on nähty ja koettu nykytaiteenkin antamia elämyksiä, taustalla taas Koneen säätiön taitelijaresidenssi.

Kirjaston erityisesti pitäisi olla nykyajassa kiinni. Tästä  pieni pilkahdus on saatu  kuulemalla nykyrunoutta nykyrunoilijoiden itsensä esittämänä  kuluneena syksynä. Kirjastomme yrittää pysyä nykyajassa kiinni muillakin tavoin, mm. esittelemällä sähkökirjaa. Hyvä! Kirjastoonhan  voi tuoda paljonkin toimintaa, josta hyvänä  esimerkkinä Mynämäen kirjaston  kotoiset ja lukemaan innostavat lukupiirit!

Elävä kulttuuri on uuden etsimistä, maailman näkemistä elävin silmin  tässä ja nyt.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, mynämäki, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Vuoden museoteko Mynämäkeen. Mutta onko Mynämäessä elävää kulttuuria?

 1. Turkulaine sanoo:

  Suomessa kulttuuri on elävää ja voi hyvin. Meillä on vanhat perinteet myös vapaaehtoistoimintaan.
  Kulttuurin tilasta ei tarvitse olla huolissaan, päinvastoin. Saamme iloita siitä, että pienilläkin paikkakunnilla, kuten nyt Mynämäessäkin on niin monipuolista toimintaa kulttuurin saralla. On kolme museotakin. Suomen vanhin autokin on valmistettu Mymämäessä. Näin joulun alla ja vuoden lyhimpänä päivänä mielessäni on se, kun Suomen Turku julistaa joulurauhan. Se on myöskin kulttuuria ja vanhaa sellaista. Tämä tapa juontaa juurensa 1300-luvulta. Nyt se televisioidaan ja paikalla voi olla jopa 15 tuhatta kuulijaa. Julistus tehtiin myöskin sodan aikana. Muista erään kerran, kun olin siellä paikalla ja meitä oli vain 7 henkeä. Näin muistan laskeneeni. Tapahtuma oli vaatimaton eikä mukana ollut soittokuntaa. Suosittelen katsomaan myös tuntia aikaisemmin lähetettävää ekumeenisen joulun julistusta Turun Tuomiokirkosta, Suomen ykköskirkosta.

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Mynämäessä pitäisi kiinnittaa huomiota enemmän elävään kulttuuriin. Kirjastoa vosi kehitella niin, että se tarjoaisi huomattavasti enemmän esierkiksi kirjailijavierailuja ja erilaisia näyttelyitä.
   Runoilijoista meillä on jo hyviä kokemuksia.Samoin lukupiireistä. Uutuuskirjojen esittelytilaisuuksia voisi myös järjestää..
   Harrastajataiteilijoille voisi järjestää oikein oma tila näyttelyille. Miksi kirjastossa ei järjetetä myös jo nimeä saneiden taiteilijoiden näyttelyitä?

  • Karjalaispoika sanoo:

   Ja tänä vuonha Joulurauha julistukse lukkoo Akkase Mika, häne issää o meitä evakkoi ja asu aikannaa Mietoisten Hirmuisissa.Jot paljo sitä hyvvää saap Mynämäki Mietosist.

   • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

    Juu ja paljon hyvää tulee muualtakin Suomea. Esimerkiksi Keski-Suomesta. Tunnen lisäksi yhden henklön, joka on alunperin Lapista. Ja porilaisiakin olen tavannut. Lisäksi yksi raumalainen on monesti vieraillut Mynämäessä.
    Jouluterveiset sinne Ruotsiin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s