Turun kouluissa ilmaa pilaavatkin kasvit!

viherkasvikielto kouluissa 005TS 11.1.2014

*

Tuntuu kuin jossain päässä heittäisi Turun kaupngissa. Ainakin pikkuisen tuntuu Turun kiinteistöliikelaitoksen ylläpitoinsinööri  Janne Virtanen puhuvan ikään kuin omaan pussiinsa arvioidessaan syytäTurun koulujen huonoon ilman latuun. Kiinteistöliikelaitoksen Virtanen toteaa, että syy koulujen huonoon sisäilmaan on viherkasveissa.

Arvio on kiinteistöhuoltoviraston kannalta sikäli hyvä, että virasto pääsee kuin koira veräjästä: ei tarvitse tehdä kalliiksi tulevia remontteja, kasvit vain pellolle! Nyt sitten kasvatus- ja opetusvirasto on jo määrännyt kasviraukat hävitettäviksi yhden insinöörin lausunnon perusteella. Ja kukkaruukut lentävät pellolle muistakin kaupungin laitoksista, jos tulee valituksia ilman laadusta!

Tämä biologiaan ilmeisesti  perehtynyt insinööri Virtanen sanoo, että vika ei ole itse kasveissa vaan mullassa, josta löytyy mikrobeja eli homekasvustoa. Siinä nyt syy ilman huonoon laatuun! Kiinteistöliikelaitos on puhunut. Suunnittelupäällikkö Tapio Alapaattikoski kasvatus- ja opetusvirastosta siunaa tämän ilmanlaadun parannusmenetelmän.

Jotain mussutusta on kuitenkin kuulunut sieltä täältä viherkasvien kieltämismääräyksen tultua tietoon. Joku on hiljaa huomauttanut, että tietysti työnantaja on velvollinen puuttumaan työntekijöiden terveyttä vaarantaviin asioihin, mutta toisaalta kasvit lisäävät  viihtyvyyttä työympäristössä. Niiden läheisyydellä on todettu olevan monia myönteisiä vaikutuksia työhyvinvointiin.

Joku on jo suositellut kouluihin vesikasvatusjärjestelmää, jossa ei käytetä multaa ja jossakin koulussa kokeillaan viherseinää, jossa kasvualusta on  epäorgaanista  kiviainesta. Ja insinööreille voisi samalla  opettaa  sen, että kasvit yleensä ja aina suodattavat ilman epäpuhtauksia ja haitallisia kemikaaleja.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): ihmiset, koulu, Luonnonsuojelu, mynämäki, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

16 vastausta artikkeliin: Turun kouluissa ilmaa pilaavatkin kasvit!

 1. Aili Nupponen sanoo:

  MInä olen lukenut, että kasvit puhdistavat huoneilmaa…
  Varmaan tuossa koulussa on myös sellaista hometta, joka ei ole kasveista peräisin!!

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Kyllä siinä insinööri on nyt täysin väärilläö jäljillä. talojen rakenteissa ja huollossa on taatusti sitäö vikaa, ei kasveissa.

 2. Turkulaine sanoo:

  Kyllä se Alapäänkoski on täysin väärillä jäljillä. Kasvit puhdistavat ilmaa ottamalla hiilidioksiidia ja luovuttamalla happea. Huono rakentaminen aiheuttaa hometta ja se vaikuttaa ihmisten terveyteen. Sata vuoptta sitten rakennetuissa taloissa ei ollut homeongelmaa ja niissä oli puhdas ilma. Kenen etua tämä Alapäänkoski mahtaa ajaa?

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Luulevatkohan nuo insinöörit ja kouluviranomaiset, että ihmiset ovat niin tymiä, että uskovat noihin selityksiin kasvien ja kasvien mullan aiheuttavan sitä ilman pilaanumista?

 3. lepis sanoo:

  Hieman hieraisin aamulla, kun tämä uutinen oli ylittänyt valtakunnan verkon, lukiessani. Erikoinen ajattelumalli, mutta toisaalta totta tuo mullan osuus asiaan. Tokkopa se multa kuitenkaan itse tuottaa niitä homemikrobeja, vaan on hyvä kasvualusta sellaisissa kiinteistöissä joissa hometta on. Toki niiden ilmaa puhdistava vaikutus taitaa kuitenkin olla plus-miinus-nolla, jos hometta löytyy muualta.
  Vesiviljely on hyvä ratkaisu ja ilahdutti, että niihin ollaan siirtymässä.

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Suurin syy huonoon ilman on ilman muuta huonossa rakennustavassa ja huonossa ilmanvaihdossa sekä huonossa huollossa. En kyllä usko tuohon kasvien mullan osuuteen.

   Kyllä ympäristö ankeaksi käy, jos kavit kielletään! Vesiviljely tietty on hyvä kokeilu.

   • lepis sanoo:

    Allekirjoittaneella on omakohtaista kokemusta homekämpästä ja kasvualustoista. Tiukan pohdinnan jälkeen, ja muutaman kyyneleen, jälkeen pistin menemään kaikki mullat viherkasveineen päivineen. Riski on liian suuri, vaik mitään ei tapahtuisikaan. Siksi ymmärrän noita Turun insinöörejä.
    Vesiviljely on muuten meidän oloissa julkisissa tiloissa oiva vaihtoehto, sillä kasvit osaavat ottaa veden ja ravinteet sopivassa suhteessa. Pientä lannoitekikkailua, niin ne voivat oikeastaan paremmin kuin mullassa.

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Asiantuntija tyrmää viherkasvikiellon

   Tänään 14.1. on Turun Sanomissa kysytty allergiatietokeskuksen asiantuntijaläkäriltä Timo Vantolta melipidettä täsät ilmanlaatu-kasvit -ongelmasta. Hän toteaa, että kasvien poistamista ei kannattaisi kokeilla, sellaisen vaikuttavuudesta ei ole minkäänlaistä näyttöä. Piekmminkin kasvea pitäisi hankkia lisää tiloihin, joisssa on sisäilmaongelmia. ” Viherkasvien kieltäminen lyö osaltaan korville Kansallista allergiaohjelmaa. Ohjelma kannustaa kansalaisia Kädet multaan -ajatuksella altistamaan itsensä luonnon mikroobeille. Taustalla on tieto, että esiintyy sitä vähemmän allergioita, mitä rikkaampi mikrobilajisto ympäristössä on.”

   Yhtä hyvin voitaisiin kieltää ulkona käveleminen – tutkimus ei anna mitään tukea Turun Kaupungin määräykslle hävittää viherkasvit kouluista sisäilmaongelmien vuoksi. Näi toteaa siis allergiatietokeskuksn asiantuntijalääkäri Timo Vento.

   • lepis sanoo:

    Ok. Tämä oli mukava uutinen. Niitä voi sitten taas pikkuhiljaa alkaa hankkimaan. On niin kalseaa ilman.

   • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

    Hyvä! Ei kasveille saa olla tuhma.

 4. eMMä sanoo:

  Tuntuu siltä, että rakenneongelmat pannaan kasvien syyksi.

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Noin kyllä väistämättä ajattelee jokainen vuosikausia kotonaan kasveja hoitanut ihminen.

 5. Karjalaispoika sanoo:

  Ei kai suomalaiset väärin rakenna, suomalaisten rakennustaito on maailmankuulua (SUOMESSA)

 6. aimarii sanoo:

  En ihan vielä kyllä rupea uskomaan, että huonekasvit ovat syypäitä homeongelmaan. Nyt taidetaan hypätä, missä aita on on tosi matalalla. Rakentamisen puolella ne virheet on tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s