Facebookin riemut ja riesat

facebooksudet 011Maija Palmerin  kolumni aamun (22.1.2014) Turun Sanomissa.

*

Facebookissa olet kuin täi tervassa. Kun sinne olet liittynyt, niin sinne myös juutut. Irti et pääse, ällöttää, mutta taas olet kirjoittanassa kommenttia tai nostamassa peukkua.  Olet sosiaalisessa mediassa ja sairastunut sosiaaliseen mediatautiin: luulet olevasi ajan hermolla!

Facebookin hyvä puoli on siinä, että  kaverilaumaasi sinun  ei tarvitse tavata, ei tarvitse rupatella säästä tai  sairauksista, tunnet olevasi suosittu pelkällä peukun nostamisella. Sinulla ei tarvitse olla mielipidettä mistään, sinun ei tarvitse oikeastaan tietää mistään mitään. Olet kaikin puolin ympäripyöreä nolla. Ihanaa! Niin positiivista ja kaunista. Söpöä, hauskoja koiran ja kissan kuvia ja  nauravia vauvoja, kukkasia ja järvenrantaa: elämänmyönteistä ja luovaa!

Ja tämän kauniin ja positiivisen virtuaalitodellisuuden keskellä joku saattaa kirjoitta vallan pirunmoisen kommentin, haistattaa  siinä  kaikelle sosiaalisuudelle, perheyhteisöille, psykologeille, sanataiteen luovalle kurssitarjottimelle, uusille opetussuunnitelmille, vöyhkääville naisasianaisille, homekouluille, susien suojelulle, hiihtämiselle, kuntosaleille, laihduttamiselle, kuntauudistukselle, paaville, poronpurijoille, kivikirkoille, öyläteille, taideterapialle, johtamiskoulutukselle, armeijan  Horneteille, ratsastajapatsaalle, Ahvenanmaalle, kaksikielisyydelle, Ruotsin kuninkaallisille, kunnanjohtajalle, EU:lle, Natolle,  arvotyhjiölle, poronhoidolle, itkuvirsille ja perinneruuille sekä Akselille paskat.

Tulipa tehtyä kauhea virhe! Ihmiset saattavat innostua ja  ruveta laatimaan vaikka lakialoitetta. Hemmetti, semmoinenhan  kuuluu kansanedustajille, tavallinen  facebookpöljä pitäköön suunsa supussa! Joku sisäsiisti kolumnistikin, joihin nyt sentään on uskominen, kirjoittaa lehteen kuten Maija Palmer aamun Turun Sanomissa, että jossain jonkun haukkuessa paikallisen kauneushoitolan huonosta palvelusta ihmiset alkoivat paheksua asiaa facebookissa ja kohtsillään kauneushoitola oli boikotissa. Kyllähän tämmöinen yhteisöllisyys on vallan kamalaa, toteaa kirjoittaja. Niinpä, facebookissa pitää vain nostaa peukkua ja antaa maailman mennä menojaan!?

Loppupäätelmä: sosiaalisen median kautta voi  sittenkin saada jotain aikaan. Kun vain uskaltaa. Kaikenlaiset tappouhkaukset nyt ovat ihan eri asia, mutta niihinkin voivat rohkeat kirjoittajat puuttua ja nuijia tuommoisen verenhimoisen hötöpään sanallisesti hiljaiseksi.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): EU, ihmiset, Mediamaailma, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Facebookin riemut ja riesat

  1. Zepa sanoo:

    Oon ollut sosiaalisessa mediassa härregyyd parikymmentä vuotta, ja mielestäni täs ei ole juuri mitään huonoja puolia paitsi ehkä se, että kiinnostavia alustoja on niin paljon että jostain on pakko tinkiä tai tulee pää pipi. Varsinkaan työviikon aikana ei vaan ehdi sekä blogeja että twitteriä että g+aa. Ihan hyvä etten ikinä mennytkään facepoopiin.

    Asioihin voi ja saa ja pitää vaikuttaa siellä missä epäkohtia huomataan. Ihmiset kommunikoi siellä missä ne sattuu olemaan. Ne jotka on hiekkalaatikolla tai baarissa, kommunikoi hiekkalaatikolla tai baarissa. Sosiaalisessa mediassa viestinsä saa yleensä kuitenkin useamman ihmisen näkyville samaan aikaan, mikä tietty on vähän helpompaa kuin huutaa viereisiin pöytiin.

    • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

      Kyllä minustakin näissä blogeissa on enemmän itua kuin facebookissa, facebook on sellaista lapellista pölinää! Mutta kun sinne on mennyt siellä sitten killuu joukon jatkona.

      Ja totta totisesti mielipiteensä saa sanoa! Ihmiset ovat erilaisia ja ajattelevat eri lailla. Kyllä näillä blogeilla on suurikin merkitys. Monilla kansaneustajillakin on oma blogi, ja varmasti monet lukevatkin tavallisten kansalaisten blogeja, haistelevat mielipideilmastoa.

      Ja tuokin on hyvä, että netin kautta voit vaikka erota kirkosta tai liittyä siihen, ekä siinä tavaroiden ostamisessakaan netin välituksellä ole juurikaan moitittavaa. Syrjäseuduilla varsin tarpeellinen.

  2. Aili Nupponen sanoo:

    Olipa melkoinen mielipide, kirjoita kirja, minusta siitä voi tulla myyntimenestys;)
    Juuri kaikista noista syistä en ole liittynyt naamakirjaan ☺☻☺

    • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

      Joo, kyllä sieltä facebookista aineistoa löytyy! Mutta tossapa on myös naamakirjan inhottavuus: pirstaleista tietoa, pinnallisia tunteita, puhutaan puuta heinää, todelliset tuntet pidetään visusti piilossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s