Niin inhimillistä, niin jumalallista

erkki mykrä 012Vanha Jumala

*

Erkki Mykrä; If God was one of us?
Joella – galleriassa  Turussa 3.2. asti

Kyllä taiteilija sormissa täytyy olla jotain ihmeellistä taikaa, päässä jotain ajatuksentynkää, kun syntyy sellaisia teoksia kuin Jumala saa kenkää, Jumalauta! Saatana! Jumalan morsian, Enkeli taivaan… kokonainen maanläheinen ja samalla taivaallinen näyttely pieneen Joella-galleriaan.  Taiteilija on Erkki Mykrä.

Taiteilija ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Mykrä on katsonut maailmaa taiteilijan silmin useita vuosikymmeniä, opettanut kuvanveistoa, tehnyt musiikkia , rakentanut lavastuksia.  Taiteilija , näkijä  ja kokija siis  läpikotaisin.

erkki mykrä 008Portieeri

Jos kuljet Joella- gallerian ohi, oli varovainen katsoessasi ikkunasta sisään: voit saada kuin iskun päähäsi vilkaistessasi  sisällä seisovaa hahmoa! Ainakin kaksimetrinen nainen siinä seisoo punaisessa avokaulaisessa puvussaan, laiha kuin heinäseiväs, päässä piispanhiippa, ei, taitaakin olla paavin pannumyssy,  silmillä aurinkolasit ja huulilla ylimielinen hymy! Paaviko se siinä?  Aivan selvästi paavi tuosta pääkapineesta päätellen, ja aurinkolasitkin ovat todiste ylemmyydestä, ylpeästi pystypäin seisoo tämä mies joka  on kumpaakin sukupuolta, ryppyinen  ja elähtänyt.  Teoksen nimi on kuitenkin Portieeri.

Niinpä, onhan toki paavissa ja portieerissa paljon samaa: vahtia siinä ketkä pääsevät taivasten valtakuntaan sisään ketkä eivät. Huh-heijaa mikä teos! Erkki Mykrä itse on sanonut tuosta paavi-portsarista: “Paavin vaikutus maailman väestöön on hirvittävän suuri, mutta siihen liittyvä instituutio ei ole ihmisten puolella.”

erkki mykrä 005Saatana!
Näyttelyn kaikki teokset  kertovat oikeastaan ihmisen  kummallisista käsityksistä niin uskonnosta kuin jumalasta. Mykrä kertoo perin inhimillisestä ihmisestä, perin inhimillisestä jumalasta. Mitä jos Jumala on tänäkin päivänä yksi meistä, joku vieras vaikka bussissa. Jotain jumalallista vilahtelee siellä täällä.

– Ihmisellä on paljon samanlaisia kykyjä, joita liitämme Jumalaa. Ajatellaanpa vaikka  Lääkärit ilman rajoja -järjestöä, lääkärit järjestössä tekevät juuri sitä mitä  Jeesus kehotti, heidän toimintansa ei liity mihinkään uskontoon, vaikka he toimivat niin kuin Raamatussa käsketään. Näin ajattelee Erkki Mykrä.

Taiteilijan  ajatuksia voi lukea kaikista teoksista, ne aukeavat helposti: katso vaikka teosta  Vanha Jumala. Siinä Jumala on tosiaan  kaikenlaista  vaivaa ja kärsimystä kokenut silmäpuoli ukkeli  tai voit miettiä kenen on tuon ikivanha potkukelkka, jossa on raamattu istuimella. Ettei vain pappien puheet olisi jääneet myös jonnekin vuosisadan vaihteeseen?  Tervehdit kuin naapuria ikään punaista  Saatana! -veikkoa, joka on asettunut Raamatun kannelle suu lempeässä ja maireassa hymyssä. Mutta kuka on tuo valkoinen täydellisen kaunis nainen, joka erottuu selvästi tästä varsin ihmismäisestä joukosta?

erkki mykrä 001

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): taide, yhteiskunta Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Niin inhimillistä, niin jumalallista

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Aika metkoja hahmoja nuo esillä olevat..:)
  Mukavaa viikonloppua sinulle, Tuula♥♥♥

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Ja taidetta, joka puhuttelee ja on hauskaa! Hyvää viikonloppua!

 2. Karjalaispoika sanoo:

  Ei näin vanhamies mitään oikeastaan teoksissa näe,tunnustan etten ole kulttuurihenkilö.

  • Älä höpise turhia: eikös tuo Vanha Jumalakin nyt tosiaan näytä lappusilmineen vanhalta jumalalta? Miksiköhän se on noin vanhaksi ja rumaksi käynyt? Onkohan sillä jotain huolia?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s