Tiistaipakinointia: Samaa vanhaa aina vaan – tosi kiva odottaa tulevaisuudessa!

mannerheim-etana 004Päivän lehti on aina lukemisen arvoinen. Hyvä lehti osaa kertoa samat asiat useampaan kertaan niin kuin ne olisivat vallan uusia. Tämän aamun Turun Sanomissa pohditaan  heti etusivulla muutamia hyvinkin ajankohtaisia asioita.

Olympialaiset on edelleen ykkönen. Nyt kuitenkin Veijo Hietalan artikkeli  “Olympiaurheilu tihkuu ideologiaa ja symboliikkaa” ilahduttaa sellaistakin, joka ei ole kaikkeaan antanut urheilulle. Filosofille ominaiseen tapaan Hietala etsii villakoiran ydintä. Mies rohkenee kirjoittaa mm. näin:

“Tuskinpa laudoilla mäkeä lasketelleet ja huimia hyppyjä omaksi ilokseen  leiskautelleet varhaisnuoret arvasivat muutama vuosikymmen sitten, että jonain päivänä lumilautailijat voisivat olla palvottuja olympiasankareita. Näihin aikuisten primitiivisiin leikkeihin kansakunnat ovat valmiita uhraamaan päätähuimaavia summia.”  Siinäpä se, Venäjäkin hupeloi omiinsa yli 50 miljardia dollaria!

Toinen ufomies, ihastuttava partaniekka Esko Valtaoja samaisella etusivulla vetäisee kolumnin, jolle antaa nimen “Ikuisuuden viipaleita“.  Kovin hitaasti Valtaojankin mukaan ihmiskunta muuttuu ja tätä muuttumista on totisesti vaikea hahmottaa: “ Kolmetuhatta vuotta menneisyyttä mahtuu vielä ajatuksiimme Sinuhe egyptiläisen siivittämänä, mutta entäpä kolmetuhatta vuotta tulevaisuuteen?”  Kuitenkin vasta tulevaisuudessa Valtaojan mukaan tapahtuu jotain todella mielenkiintoista, tässä vielä junnataan ikään kuin paikoillaan saappaat savessa.

Pääkirjoituksen mukaan pieni edistysaskel on kuitenkin saatu ja samalla pieni ivallinen hymy huuleen, kun Turun hovioikeus on asiallisesti todennut, että ulkomaalaiset vippiyhtiöt, jotka eivät ole rekisteröityneet Suomeen saavat kansanomaisesti ilmaistuna horia persettään, jos yrittävät periä lakiteitse saataviaan. Tyhmempikin järki sanoo, ettei tuommoisilla laittomilla firmoilla voi olla lainsuojaa. Mies joka rohkeasti kävi taistoon, voitti äskettäin juttunsa ja sai pitää vippaamansa 120 euroa ihan ilman korkoja.  Lisää tämmöistä!

Päivän kuva kertoo asiat ytimekkäästi: ikuisuusprojekti on kuitenkin Mannerheim-filmin tekeminen. Ratsastajapatsas saa ilmeisesti nyt uuden pikalähdön ja uudet tekijät: ohjaajaksi Lauri Törhönen ja tuottajaksi Jörn Donner. Pitäkääpä pojat kiirettä, ihmisen ikä on rajallinen!

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): elokuva, ihmiset, Mediamaailma, mynämäki, urheilu, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

16 vastausta artikkeliin: Tiistaipakinointia: Samaa vanhaa aina vaan – tosi kiva odottaa tulevaisuudessa!

 1. Turkulaine sanoo:

  Turun Sanomissa oli tänään samalla sivulla kolme hyvää juttua. Luin ensimmäiseksi Veijo Hietalan kirjoituksen ”Olympiaurheilu tihkuu ideologiaa ja symboliikkaa. Tässä verrataan Berliinin kisoja vuonna 1936 ja parhaillaan käytäviä Sotshin kisoja. Hitler oli ensimmäinen, joka käytti olympialaisia kansallishengen ja arjalaisuuden korostamiseksi. Luotiin kansallissosialistinen tahdon henki. Tätä samaa henkeä ajaa nyt Putin näillä mahtipontisilla kisoilla. Vuonna 1936 Suomessa oli piirejä, jotka haaveilivat myös arjalaisen rodun ylivertaisuudesta ja korostivat pohjoisten kansojen elinvoimaa. Tämä näkyi myös eräiden suomalaisten lehtien kirjoittelussa.
  Naistenlehti Hopeapeili kirjhoitti Saksan naisten uintimaajoukkueen kilpailusta näin:”Ja vihdoin, kaiken suurenmoisena loppunousuna, ihmisruumiiden kauneusorgiana uimarien ruumiiden häikäisevänä, loppumaton, loppumaton, loppumaton lento, aurinkoa ja pilviä kohden, kirkkaiden, suhisevien vesimassojen halki – yhä uudestaan ja uudestaan- henkeäsalpaavan ja päätäpyörrryttävän rytmikkäinä kuvasarjoina mitä ällistyttävimmistä kuvakulmista kuvattuina kauneuden juhlaa”.
  Kirjoituys jatkuu vielä, mutta riittäköön tämä. Siinä kirjoitetaan Hitlerin suosikin Leni Riefenstahlin tekemästä filmistä Berliinin olympialaisista ja tätä filmiä esitettiin Suomen elokuvateattereissa. Turkuun tuli silloin uusi elokuvateatteri ja se sai nimekseen Olympia.

  • Kansallishengen kohotustahan se on vieläkin noihin olympialaisiin osallistuminen. Onhan siinä jotain hyvääkin, jos se ei mene tappeluksi ja muiden maiden mollaamiseksi.

   Ihana tuo sinun lainaamasi Hopeapeilin selostus naisten uintikilpailusta! Tosi lujaa saksalaista kansallisosialismia.

 2. Karjalaispoika sanoo:

  Olen nähnyt kuvan Talviolympialaisista 1936 kun suomi voitti viestinhiihdon,suomalaiset kultapallilla tekivät Natsitervehdyksen mutta eivät Norja ja Ruotsi hopea ja pronssi pallilla.

 3. Turkulaine sanoo:

  Turha siitä Mannerheimistä on enää mitään elokuvaa tehdä. Donnerin näkemys Marskista olisi tietenkin mielenkiintoinen, mutta mutta. Televisiossa oli hiljattain fili nimeltään Päämaja ja siinä esiteltiin yksi näkemys miehestä. Kovin hän oli määräävä tyyppi ja tunsi ruokapöydän tavat. Kun joku kenraali valitti, ettei pöydässä ollut sitä marskin lielikaviaaria, niin hän totesi, että pääasia on, että pöydässä on kaviaaria.

  • Sitä mieltä minäkin olen, että täyttä rahan tuhlausta se on filmin tekeminen Mannerheimista. Historian kirjoista saa kyllä tietoa, jos joku tarvitsee. Ei oikein ole ukosta nykyajan ihanteeksi.

 4. Karjalaispoika sanoo:

  Ois jo aika laskea Marski muiden kuolevien joukkoon., Vaikka suomessa vieläkin häntä jumaloidaan. Airo johti jatkosotaa ei Marski siihen pystynyt, keskellä sotaa lähti Sveitsiin hoitamaan terveyttään????Ruotsiin lähetti omaisuuttaan sodan loppuvaiheissa pelkäsi miehitystä.
  Oli karjalaisten maansaantia (ostoa)vastaan oikea takinkääntäjä.

 5. Turkulaine sanoo:

  Airo oli ainoa päämajassa, joka uskalsi sanoa Mannerheimille epämieluisetkin asiat ja myöskin väittää vastaan. Jos tilanne vaati, niin hän antoi myöskin käskyjä ylipäällikön nimissä. Airo oli saanut sotilaskoulutuksen Ranskassa eikä Saksassa, jossa muut kenraalit oli koulutettu.

 6. Karjalaispoika sanoo:

  No olihan niitä Venäjälläkin koulutettuja Kenraaleita esim. Tykistön kenraali V.P. Nenonen
  maailmankuulu tykistön matemaatikko.Luin pari kirjaa äskettäin hänestä kirjoitti että minkäänlaista ”kiusaamista”ei Tsaarin Venäjän armeijassa esiintynyt ”ulkolaisia”kohtaan ,ja siellä olikin monesta eri kansallisuudesta miehiä (poikia)upseerikoulutuksessa.

 7. Karjalaispoika sanoo:

  Varmaan hyvään tarkoitukseen ????

 8. Karjalaispoika sanoo:

  Kirjoitin ironisesti tuon ”Hyvään tarkoitukseen” Renny on amerikkalaistunut,Jenkit vie meitä kuin pässiä narussa” Esim. Raisio ja Stora-Enso.Kalliitta seikkailuja meidän Isäntämies liikemiehille. ”Ku määt herroi kans marjaa nii ei siul oo korriikaa ku tuot kottii.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s