Runo aukeaa kuin kukka kahden runosielun kohdatessa

runoja kirjastossa 003

Vanhan sanalaskun mukaan, kun sokea taluttaa rampaa,  etenemisestä ei tahdo tulla mitään. Runoudessa se käy vallan mainiosti: kasvokkain kohdaten voi runoilijan  äidinkieltä taitamaton tulkitsija pinnistellen ja ponnistellen  kääntää runon omalle kiellelleen. Näyttöä tästä on! Tuloksia  kokeilusta on esillä Mynämäen kirjastossa 27.3. asti. Jotain elävää nykyaikaa on runojen myötä saatu siis Mynämäenkin kuolleiden piispojen värittämään kulttuuritarjontaan!

Kyseessä on Runokohtauksia, runot ovat tauluina seinällä arabiaksi, kurdiksi, espanjaksi, italiaksi, venäjäksi, somaliaksi ja persiaksi. Jokaisen rinnalla suomennos, joka on syntynyt tunteen, vaiston ja tilanteiden myötä, lähes  ilman yhteistä kieltä. Mukana prosessissa  on ollut myös kulttuuritulkki.

Esillä on runoja kymmeneltä maahanmuuttajarunoilijalta. Projektissa on huseerannut sellaisia turkulaisia runoilijoita kuin Esa Hirvonen, Tommi Parkko, Timo Harju –  löytyyhän noita nykyrunoilijoita vaikka kuinka turkulaisesta runomaisemasta. Projektin koordinaattorina on toiminut Marja Mäenpää. Projekti on saanut merkittävän apurahan Koneen säätiöltä ja viikon ajaksi työskentelytilat Mynämäen Mietoisissa sijaitsevassa Saaren kartanossa. Yksi viikko ei toki ole riittänyt vaan työtä on tehty residenssiajan ulkopuolellakin.

Runonäyttelyyn kannattaa käydä tutustumassa ihan rauhassa silloin kun aikaa on. Jo runokammarin pikku eteisessä saat näytteen varsinaissuomalaistenkin runoilijoiden tuotannosta. Itse näyttelysalissa monikieliset runot jo pelkällä oudolla kirjaimistollaan lumoavat. Kun alat lukea suomennoksia, sinä sokea alat nähdä! Tunteikasta, lämmintä, keli voi olla erilainen kuin omasi,  mutta ajatukset ihmisillä kaikkialla maailmassa samanlaisia: rakkauden, kaipauksen, vihan ja toivon täyttämiä.
Runonäyttely on tyylikkään yksikertainen. On toki inhimillisempää lukea runoja seinältä kuin sähköisestä iPadista. Jokaisen runon alla on myös kuvalla varustettu tietoisku runon tekijästä. Kyseessä on ollut melkoinen luova prosessi ennen kuin näyttely on syntynyt!

Maanantaisissa lämminhenkisissä avajaisissa oli paikan päällä runojaan lukemassa kaksi  runoilijaa, espanjalainen Ainhoa Gonzalez Liano ja venäläinen Galina Inkeroinen.

Ainhoa:runoja 011

Putoan kuin kukat, putoan kuin kivet, putoan kuin unelma ja kuolen tänää kuin prinsessa kertomuksessa

*

Galina:

runoja 013Luoja
Lähetti sieluuni /Profetian mahtavan/yksityisyytesi valtava/
Taiteeksi muuta loistamaan

 

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): kirjallisuus, mynämäki, runoilijat, Runokohtauksia, sano suoraan Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

9 vastausta artikkeliin: Runo aukeaa kuin kukka kahden runosielun kohdatessa

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Lukivat varmaan omalla kielellään kumpikin..?
  Saitteko runoista suomennokset?
  Hyvää viikkoa, Tuula ♥ ♥

 2. Turkulaine sanoo:

  Olisi elämys päästä tutustumaan tähän runonäyttelyyn. Ja rauhassa ilman kiirettä. Saaren kartano on todella merkittävä kulttuurin edistäjä ja kiitos siitä on Koneen Säätiöllä. Tämä nyt esillä oleva näyttely ei ole ensimmäinen säätiön avulla aikaansaatu.ja varmasti tämä toiminta siellä jatkuu..

  • Eli Mynämäessä kuluttuuri alkaa elää ja kukoistaa, Tänne saadaan muualtakin vaikutteita kuin vain satoja vuosia sitten haudattujen piispoja muistelemalla. Kotiseutumuseotkin ovat mukavia, mutta me elämme nykypäivää.
   Kirjastossa toimii muuten lukupiirikin – hienoa!

 3. Kiitos illasta
  ja teidän ajasta!

  Ihmisiä tarvitsevat jonkun kuuntelemassa
  ja joskus jonkun joka kirjoita heidän sanoja
  Jossain vaiheessa, sydän lyö.
  Ja siihen hetken, olemme elossa….

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s