Vapaana kuin taivaan linnut

Pive Toivonen, Pyhän Yrjön saari
Akvarelleja
Kulttuurikulmala, Mynämäki 31.5.asti

pive toivonen ja pyhän yrjön saari 001Linnut lentävät vapaina, huutavat ilosta!

*

Tuhansia ja taas tuhansia lintuja, kallioseinää, lintujen huutoja, tuulta, merta. Tuossa se on, Pyhän Yrjön saari, yksi yhdeksästä Azoreiden saaresta Atlantilla. Kallioseinämä ylettyy kilometrin korkeuteen.

Sinne korkealle tähyilee Andromeda -purjeveneestään taiteilija Pive Toivonen. Viisikymmentä kilometriä pitkän saaren hän on jo  nähnyt kaukaa mereltä, nopein vedoin luonnostellut akvarellin.

pive toivonen ja pyhän yrjön saari 002Kallioseinä tihkuu vettä,  peittyy kasveihin.

*
Mitä lähemmäksi saari tulee sitä meluisammiksi tulevat linnut. Nyt näkee kuinka kallioseinämät  peittyvät osin  kasveihin. Auringon laskiessa saapuvat keltanokkaliitäjät ja esittelevät laulutaitoaan Andromedan miehistölle. Sinivalaat ja hammasvalaat tuskin huomaavatkaan outoa vierasta, tuota jotenkin kummallista isoa ja outoa kalaa, joka ui meren pinnalla.

pive toivonen ja pyhän yrjön saari 007Mitä lähemmäksi saarta tulet, sitä meluisimmaksi käyvät linnut…

Nyt kun aukaiset  Mynämäessä olevan kahvila Kulttuurikulmalan oven, näet ensimmäisenä nuo valkosiipiset linnut, rehevien kasvien peitossa olevat kallioseinämät. Kun terästät kuuloasi, kuulet lintujen huudot, kuulet siipien viuhkeen. Ihastelet Pivi Toivosen kädenjälkeä.

Kahvilassa on esillä kymmenkunta  akvarellia, kaikki syntyneet  pitkä, kokonaisen vuoden mittaisen  purjehdusmatkan aikana . Töitä on  enemmänkin Turussa Ullakkogalleriassa. Töitä syntyi matkan aikana reilut sata.

pive toivonen ja pyhän yrjön saari 005Nopea valaan pyrstön heilahdus…

*

Kulttuurikulmalassa esillä olevat akvarellit ovat kuin suolainen meri itse, eläviä kuin lentävät lintuparvet.  Ilo ja vapauden tunne  valtaa mielen myös katsellessa  akvarelleja  valaista; nopea pyrstön heilahdus, sinivalaan sukellus, vesi pärskyy.  Pive Toivosen työt  välittävät katsojalle elämyksen jostain alkuperäisestä, kertovat jylhästä Pyhän Yrjön saaresta  ja koko Atlantilla sijaitsevasta Azorien saariryhmästä, jossa ihminen ei vielä ole tehnyt tuhojaan. Saarista, joilla tuhannet linnut pesivät, lentävät vapaina ja pelottomina.

*
pive toivonen ja pyhän yrjön saari 003Pyhän Yrjön saari, jossa linnut lentävät vapaina ja huutavat elämisen riemusta…

*
Pive Toivonen on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta kuvataideopettajaksi. Hän asuu,  maalaa ja piirtää Högsårassa. Mynämäen näyttely on avoinna Kulttuurikulmalassa toukokuun loppuun.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): mynämäki, taide Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s