Helena Eevan iskelmätekstit tuovat muistoja mieleen…

helena eeva ja karjala 003Helena Eevan sanoittamia iskelmiä on koottu CD-levyille.

*
Muistot ovat  ihmisille rakkaita aarteita. Mynämäkeläisiä, erityisesti niitä,  jotka ovat  vanhoja karjalaisia,  yhdistää hyvin kipeätkin muistot sodasta ja evakkotaipaleesta.  Karjalaisuutta Mynämäessä  vaalitaan, kirjastossa on ollut jo 10 vuotta Metsäpirtti-huone, johon on koottu Karjala-muistoja. Nyt kirjastossa on  esillä pienimuotoinen näyttely  yhdestä metsäpirttiläisestä naiskohtalosta. Kyseessä on Helena Eeva, lotta ja runoilija.

helena eeva ja karjala 001Helena Eevan tytär Helka Korpela avasi näyttelyn.

*

Näyttelyn on koonnut Helena Eevan tytär Helka Korpela. Helenan kirjoittamat iskelmien tekstit olivat aikoinaan tuttuja lähes kaikille suomalaisille. Vanhimmat eläkeläiset muistavat ehkä sellaiset kuin Jos kyyneleet helmiä ois tai Kulkuriveljeni. Lasten liikennelaulun saattaa yllättäen kuulla vieläkin. Toivo Kärki sävelsi useimmat Helenan tekstit.

Helena käytti monia salanimiä: A. Kajo, Helena Niva, L.Suolakivi, Arvi Tarvainen, Asser Tarvasmäki tai Aarne Torniainen. Laulajista nykyihminenkin tunnistaa vielä Tapio Rautavaaran ja Paula Koivuniemen. Sellaisetkin konkarit kuin Olavi Virta, George Malmsten, Henry Theel ja Erkki Junkkarinen ovat Helenan tekstein tunnelmoineet.

Helena eli  elämänsä poikkeuksellisena aikana, johon sota löi raa’an leimansa. Talvisodan alkaessa Helena oli vasta 16-vuotias. Energinen Helena jopa kirjoitti Mannerheimille kirjeen ja pyysi päästä mukaan aseellisiin taisteluihin. Naisia ei kuitenkaan rintamalle lähetetty ja Helena ryhtyi lotaksi. Viiden vuoden ajan hän  sai nähdä sodan kauhut ja julmuudet toimiessaan kirjurina rintamalla  kuolleiden kokoamiskeskuksessa.

helena eeva ja karjala 004Näyttelyssä on esillä myös valokuvia.

*

Karjalasta lähdön ja hävityn sodan muistoksi Helena Eeva kirjoitti 85-säkeistöisen kronikan, josta osa kuultiin Mynämäen näyttelyn avajaisissa. Helenan runoja on koottu Kaipuun kukka -nimiseen kirjaan, jossa on mukana muutakin aineistoa hänen elämästään. Mynämäen kirjaston näyttelyssä on esillä myös valokuvia ja vanha lottapuku. Samoin on esillä Helena Eevan sanoittamista lauluista koottuja äänitteitä.

Helena Eevan sodan ja evakkotaipaleen muovaama  elämä kiinnostaa nykyäänkin: Mikkelin teatteriin on syksyllä tulossa Ilpo Tuomarilan kirjoittama näytelmä Jos kyyneleet helmiä ois, pohjana Helenan kirjoittamat laulutekstit.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Helena Eevan iskelmätekstit tuovat muistoja mieleen…

  1. Aili Nupponen sanoo:

    Mainitsemasi Helena Eevan tekstit ovat painuneet syvälle muistiini, vaikka en ole niitä koskaan opetellut varsinaisesti. Lauluissa on puhuttelevat sanat, jotka jää kuulijan mieleen…
    Oikein antoisaa sunnuntaita sinulle, Tuula ♥♥

  2. Tuo on kivaa kuultavaa täällä Mynämäessä! – Hyvää sunnuntaita!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s