Tiistaipakinointia: Alkuräjähdys ja mustat aukot

kuu 010Avaruuden tutkiminen on niin vaikeaa, että se on paras jättää tiedemiehille. Ihmispolon on tyydyttävä kuun ihailuun, joka ei sinänsä ole ollenkaan hassumpaa miellyttävän partnerin kanssa.

*

Tiedemiehet eroavat poliitikoista siinä, että poliitikko tietää totuuden  mutta tiedemies ei. Poliitikon kanssa ei paljon pullikoida  muuten on hilut kintuissa , mutta tiedemies oikein innostuu, kun joku uskaltaa väittää vastaan. Kummankaan kanssa ei kannata kuitenkaan ruveta väittelemään, koska toiseksi siinä ainakin tavallinen pulliainen jää.

Tiede on kuitenkin houkuttelevaa, melkein kuin uskontoa. Uskomattomia kumpikin. Maailma on vanhastaan ihmeitä täynnä kuten enkeleitä  ja henkiolentoja, samoin maailmakaikkeus lyö ihmisen ällikällä.  Paljon on samaakin:  ajatellaanpa vaikka mustia aukkoja. Niitä on maailmankaikkeudessa riesaksi asti – ehkä yhtä paljon kuin uskonnossa.

Nyt sitten Stephen Hawking, tämä Albert Einsteiniin verrattava tieteen ihmemies, väittää, että mustia aukkoja ei olekaan. Ihminen joutuu tämmöisestä hirveän epätietoisuuden valtaan: ollako vai eikö olla? Jopa avaruustähtitieteilijä Esko Valtaoja  hätkähti väitettä TS:n kolumnissaan 18.3. Miestä ymmärtää vallan hyvin onhan hän uhrannut koko elämänsä juuri mustien aukkojen perusteelliseen tutkimiseen. Tiedemiehenä hän suhtautuu kuitenkin Hawkingin väitteeseen urheasti, pitää sitä mieluumminkin jonkinlaisena  lipsahduksena. Tekevällehän sattuu, kuten vanha sanalasku sanoo.

Maailmankaikkeuden tutkiminen on antoisaa. Vaikka siihen tarvitaan kalliita laitteita,  ei se tule ollenkaan niin kalliiksi kuin maanpäällisen elämän tutkimus eli maailmanvalloitus ja elintilan laajentaminen. Tämmöiseenhän uppoaa tälläkin hetkellä huomattavia summia. Yleensä se tuottaa kuitenkin enimmäkseen vain surua ja murhetta sekä särkyneitä tavaroita. Ja ihmisuhrejakin se vaatii enemmän kuin maailmakaikkeuden tutkiminen.

Ihmeellisintä tässä maailmakaikkeuden tutkimisessa  on se, että tiedemiehet ovat  tutkimuksissaan  menneet miljardeja valovuosia taaksepäin, kun maanpäällinen tutkimus usein yrittää mennä eteenpäin. Maailmankaikkeuden tutkijat ovat saavuttaneet jo alkuräjähdyksen,  tai ainakin olleet jo ihan hilkulla,  itse räjähdys on ollut  tipalla kuin entisellä likalla.

Jos tiedettä  vertaa uskontoon, uskonto on siinä suhteessa vakaata, että se ei ole vuosituhansiin liikkunut mihinkään suuntaan.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): yhteiskunta Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Tiistaipakinointia: Alkuräjähdys ja mustat aukot

  1. Aili Nupponen sanoo:

    Tuntuu uskomattomalta, että maailmankaikkeuden alkuräjähdys on yhä nähtävissä kaukana avaruudessa. Samoin voimme uskoa, että kaikki maailmojen historit löytyvät avaruudesta, kun avaruusteleskoopit suunnataan oikeaan suuntaan…

    Mutta samalla voimme luottaa myös Darvinin lajien kehityshistoriaan, raamatun kerrtomus maailman eläin- ja ihmiskunnan luomisesta on väärä. Joka päivä opimme jotakin uutta:)

    • Itse asiassa ihminen on tavattoman viisas, kun katsoo tieteen saavutuksia. Mutta umpityhmä, kun katsoo poliitikkoja ja heidän touhujaan, eikä bisnesmiehissäkään ole hurraamista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s