Kirkkoherran kanssa pääsiäiskahvilla

IMG_6331Mynämäen kirkkoherra Tapani Kujala.

*
Pappismiehen tuntee kirkkoon kuulumatonkin heti. Se on tietysti se mustapukuinen valkoinen panta kaulassa kulkeva tyyppi, joka hymyilee maireasti ja jota kaikki vähän arastelevat ikään kuin pelkäisivät, että pappi näkee tuotapikaa kunkin synnit. Kädessä tietty virsikirja. Varmaankin siksi, että on jotain missä käsiään pitää, kun taskuunkaan niitä ei voi työntää.

Keskiviikkona Mynämäen Osuupankin kerhotiloissa parisenkymmentä harmaahapsista eläkeläistä odotteli paikkakunnan melko uutta kirkkoherraa. Oli lupautunut puhumaan pääsiäisen merkityksestä. Minäkin syntisäkki siellä ihan uteliaisuuttani. Minkähän sorttinen pappismies sieltä ovesta ilmestyy?

Sieltähän kirkkoherra saapuu! Hymyilee. Ja virsikirjakin on kädessä. Tulee ihan siihen samalle riville kuin minä, istuu hymyillen viereeni.

Hyvä onneni jatkuu: pääsen kirkkoherran beesissä hakemaan kahvia ensimmäisenä, sillä emäntä ilmeisesti luuli minua kirkonmiehen paremmaksi puoliskoksi. Mikäs siinä, hyvinhän tämä sujuu! Ihmiset kilistelevät kahvikuppejaan, naurahtelevat. Puhekin alkaa luistaa. Kirkkoherra kertoo minulle kohteliaan kyselynsä lomassa tulleensa Mynämäelle Äänekoskelta. No, voihan nenä, tämäpä piti sattua: sieltä Keski-Suomestahan minäkin olen kotoisin, ihastelen. Vaan kirkkoherra sanoo olevansa oikeastaan Härmästä, Kauhajoelta.

– Härmän häjyjä siis, tokaisen ja mekös sitä siinä sitten yhdessä nauramaan.
Siinä siunaamassa kirkkoherra alkaa vaikuttaa ihan oikealta ihmiseltä, mieheltä nimeltä Tapani Kujala.

Ja kun Tapani Kujala alkoi puhua eläkeläisille, hänen sanomansa oli yksinkertainen ja selvä:
– Tänä päivänäkin tässä maailmassa ihmiset, niin naiset, miehet kuin lapset, kokevat samaa kärsimystä ja kidutusta, mitä Jeesus koki pääsiäisenä. Jeesus kärsii jokaisessa kidutetussa ja kärsivässä. Yhdenkin ihmisen kuolema on korvaamaton, mutta Jeesuksen ylösnousemus antaa meille kaikille lohtua ja toivoa. Meidän kristittyjen velvollisuus on tuoda rauhaa ja sovintoa maailmaan!

*

*

*

*

*

 

 

 

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, luterilainen kirkko, mynämäki Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Kirkkoherran kanssa pääsiäiskahvilla

 1. Paulina sanoo:

  Kyllä oli koskettavia sanoja uudella kirkkoherralla. Varmasti on mies paikallaan, ja huumorintajua löytyy. Sehän se ihmiset lähentää toisiinsa ja tekee tutuiksi – hymy. Joka ylittää raja-aitoja, eikä maksa mitään. :)

  Me olimme PuoLiskoisen kanssa (omassa) kirkossamme sunnuntaina. Sielläkin kirkkoherra puhui saarnassaan viisaita sanoja ihmismielen häilyvyydestä. Tiedäthän: palmusunnuntaina ihmiset huusivat hoosiannaa, ja sitten Suurena Perjantaina (=pitkäperjantai) vaativat ristiinnaulitsemista. Muuttuvainen on ihmisen mieli. Se on totta niin tässä ajassa kuin raamatullisessa ajassakin. Jos luottaa yleiseen mielipiteeseen ja sen muuttumattomuuteen, on auttamattomasti matkalla kohti pettymyksiä.

  • On se muuten kumma kuinka jotkut ihmiset tekevät mukavan vaikutelman ihan väkisin. Tämä kirkkoherrakin jaksoi olla ystävällinen ja hymyillä, niinpä sitten aloin oikein jutella hänen kanssaan – ja lopuksi lupailin, että tulen pääsiäisenä kirkkoonkin kuunteleman, kun kirkkoherra saarnaa. Voi elämän kevät!

 2. Karjalaispoika sanoo:

  Kyllähän nykyajan papit ovat inhimmillisiä,eräs pappi kertoi että hänelle seurakunnan vanha rovasti neuvoi, kun papit tunnetusti joutuvat juomaan paljon kahvia että on tärkeää Papille, että vatsa kestää paljon kahvia+että älä koskaan ota päässä olevaa pullanpalaa se on usein hieman kuiva vaan se seuraava.Rovasti oli sanonut että nämä ovat tärkeimmät ohjeet häneltä nuorelle papille.

  • Aika ankeaa se saattaa papin elämäkin olla: enemmän tapaa vanhoja ja sairaita kuin nuoria ihmisiä. Aina pitää kuunnella kaikenlaisia jorinoita eikä saa suuttua ja lyödä hanskoja tiskiin. Vaan siistiä sisätyötähän tuo kuitenkin on.

 3. Aili Nupponen sanoo:

  Hienoa että saitte mukavan ja huumorintajuisen papin..:)
  Oikein hyvää Pääsiäistä sinulle, Tuula! ♥♥

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s