Yksi seitsemästä onnellisesta jumalasta ja Päänavaus

Adidasmies ja voimanainen –
kommentteja ajastamme
Wäinö Aaltosen museo 25.5. asti

IMG_6391Taiteen edessä ei oikein uskalla nauraa. Mutta Wäinö Aaltosen museossa se on väistämätön reaktio: hyväntahtoinen hymyily ja nauru vapauttavat, ajatuksesi saavat siivet. Katso vaikka Villu Jaanisoon vanhoista autonrenkaista luotua jumala Hoteita. Häntä joka on yksi seitsemästä onnellisesta jumalasta. Buddha autonrenkaista: käytettyjen renkaiden jätekasasta nousee Hotei-jumala! Onnellinen. Siinä kietoutuu yhteen itämainen traditio ja länsimaisen materialismi.

IMG_6388-001Ensihätään naurat rumaakin rumemmalle naiselle, jonka päästä nousee pieni valkoinen nainen, joka on selvästi lähdössä juoksuun. Päänavaus, Pauliina Turakka Purhosen tekstiiliveistos. Naurusi loppuu lyhyeen, kun tajuat, suorastaan haistat veren hajun. Punainen kärsimys, Mariako tuolla pitelee sylissään tapettua lastaan? Mietit pitkään sitä päänavausta: tuottaako jokainen keksintö, jokainen muutos, taide, rakkauskin verta ja hikea, tuskaa?

IMG_6394Itket ja naurat samanaikaisesti, kun väistelet Pekka ja Tea Isorättyän Invalid robot -teosta; valo välkkyy, kun luurankomainen robottivanhus alkaa ajella rollaattorillaan. Hymysi hyytyy, kun huomaat selvän yhteyden todellisuuteen: sehän on tämän päivän vanhus, hän joka laihtuneena ajelee pitkin vanhainkodin käytäviä, niin yksin , niin yksin

IMG_6401No, mutta mitä pupu siinä miettii? Mitä miettii arka olento suuren tekoaltaan vettä tuijottaessaan, “Tahtoisin ymmärtää”, vastaa Pekka Jylhän teoksen pupujussi. Katsoja lumoutuu hiljaisesta vedestä, muuttuu itsekin mietteliääksi arkajalaksi: tahtoisin ymmärtää, ymmärtää edes hiukan tätä maailmaa – tai mitäpä tuosta, hetkenkin pysähtyminen voi avata hetkeksi silmät.

IMG_6395Iloitset myös siitä, että taidetta voi tehdä vakka vanhoista kauhoista tai kokoisen iltapuvun värikkäistä karkkipapereista, pitsiliinoista kokonaisen teltan, rikkinäisistä kahvikupien palasista tyynyn .. .Maailmaa ympärillämme on osattava katsoa ja taiteilijat ovat siinä katsomisessa varsin hyvinä tiennäyttäjinä.

IMG_6390

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): ihmiset, taide, yhteiskunta Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Yksi seitsemästä onnellisesta jumalasta ja Päänavaus

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Oi mikä postaus, kiitos Tuula..;)
  Näitä kuvia voi katsella monelta kantilta, ja löytää yhä uusia ajatuksia! ♥
  Sinä olet ylittämätön taide- ja ajankohtaispostailija heistä joita tunnen…
  Kulttuurinsarka ei sinun kanssasi ainakaan kuivetu ja tule yhdentekeväksi!
  Oikein hyvää & kaunista viikonloppua sinulle ja mynämäkeläismiehelle(si)! ♥♥

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s