Lapset aikuisten unelminen uhreina

IMG_6516

Facebookissa kiertää videonpätkä. jota varsinkin naisihmiset ihastelevat ja innolla jakavat. Oi, niin somaa! Videolla alakouluikäiset tyttö ja poika tanssivat jotain latinalaistanssia rytmikkäästi ja täsmällisesti. Täsmällisesti kuin marionetit. Noin kovin pieniä lapsia ovat, mutta tyttökin ketkuttelee lanteitaan ihan oikeaoppisesti aikuista naista matkien. Salsaa näin ja salsaa noin, heppelli hei!

Eikö kukaan ihastelijoista huomaa, että jotain on pahasti vialla? Tassi ei ollenkaan ilmennä (onneksi) sitä seksikyyttä, jota aikuisten tanssiessa korostetaan, mutta vika onkin paljon syvemmällä. Vika on siinä, että tuo lasten aikuisia matkiva tanssi on samaa lasta kunniottamatonta mutta vahempien unelmia täyttävää touhuilua kuin lasten kauneuskilpailut tai lapsitähtiä etsivät laulukilpailut, joissa viaton lapsi laulaa tangoa intohimoisesta rakkaudesta. Tai lapsimannekiinit, lapsille suunnattu huippumuoti. Tässä tajottimella koko aikuisten pintaliitomaailma. Pitääkö se maailma kaupata lapselle jo melkein kehdossa?

Lapsi tykkää siitä mistä aikuinen hänen haluaa tykkäävän. Lapset ovat taitavia ja oppivia. On sääli että pintaliidon villitykset täyttävät lapsen maailman, johon kuuluisi oman luovuuden kehittäminen, tietojen ja taitojen oppiminen yhdessä muitten lasten kanssa. Aikuisten tanssit vaativat toki harjoitusta ja innostusta, mutta lopputulos on marionettien opittua taitavuutta, aikuisen mieliksi tekemistä ja jonkinlaisen tähteyden hankintaa  äidin ja isin mieliksi. Siitä on luovuus kaukana, Amerikassa asti.

Lapsilla itsellään on ideoita pää täynnä. Niitä pitäisi hyödyntää kaikissa lapsia koskevissa jutuissa. Antaa lapsen ideoida, keksiä. Onneksi tämä on nykyään paljolti jo ymmärretty. Esimerkkejä löytyy ihan niinkin pieneltä paikkakunnalta kuin Mynämäki, jossa viimeksi on tuunattu Mietoisten sivukirjastossa lasten oma osasto käyttäen lasten ideoita.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): ihmiset, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Lapset aikuisten unelminen uhreina

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Voi sanoa, että tuollainen lasten laittaminen aikuisen rooliin, on lasten hyväksikäyttöä!!
  Onneksi vielä ei lasten kauneuskilpailuja Suomessa järjestetä. Lasten tulee saada olla lapsia, se aika on pian ohitse!

  Hyvää Vappuiltaa sinulle, Tuula ♥♥

  • Jokunen vuosi sitten oltiin kyllä kovaa vauhtia järjetsämässä meilläkin noita lasten kauneuskilpailuja, mutta tulisen verran vastustusta, että järjetäjien oli luovuttava . Mutta onhan noita kaikenlaisia ponnahdus pinnalle – kisoja lapsillekin. Sitä aikuismaista pukeutumistakin esitellään lapsille ja lapsethan pukeutuvat nykyään
   kouluissakin monesti kovin aikuismaisesti.

   Hyvää Vappuiltaa!

 2. Turkulaine sanoo:

  Minulla on sellainen mielikuva, että Suomessakin olisi järjestetty lasten kauneuskilpailu. En ole varma. Kenties se jäi suunnitteluasteelle. Mutta sellaista kyllä tapahtuu, että lapsen isä vaatii etenkin pojaltaan sellaista, mihin itse ei ole pystynyt.. Joku on halunnut tulla esimerkiksi hyväksi urheilijaksi, mutta ei tullut mitään ja nyt hän vaatii poikansa harjoittelemaan ja aina vaan harjoittelemaan urheilua. Isä siis haluaa toteuttaa haaveensa poikansa kautta.

 3. Karjalaispoika sanoo:

  Kyllä tuossa Lasten urheilussa näkee todella paljon sitä Äitien ja Isien ylikuumenemista.
  On mukava seurata matseissa kuinka vanhemmat elävät mukana tilanteissa.Eivätkä isovanhemmatkaan jää jälkeen (esim minä)

 4. Eli siis kohtuus tuossa kannustamisessakin!

 5. EmmaSofia sanoo:

  Olen kanssasi samaa mieltä.

 6. Karjalaispoika sanoo:

  Lapset olis lapsia mutta kun aikuiset ei anna heidän olla Lapsia.Omatoimiset leikit ja pelit kehittävät mielikuvitusta,josta on hyötyä sitten aikuisena nykyajan työelämässä.Mutta tässä välillähän oli kausi jolloin tarvittiin vain teollisuusrobotteja (esim minä 20-43 vuotiaaksi).Onneksi se aika on ohi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s