Kulttuuriviisastelijat

IMG_6604

Kaikenlainen kulttuuri kuulemma tekee hyvää ihmiselle. Se rentouttaa ja avartaa maailmaa. Avartaa ainakin jonkin verran ulommaksi kotinurkkia, melkein sinne K-kaupalle asti. Mutta tuskin edemmäksi, ei ainakaan  oman kunnan rajoja kauemmaksi. Joku tolkku tässä avartamisessakin pitää olla.

Näihin rajallisen kulttuurin vapaa-ajattelijoihin kuuluvat kaikkitietävät estetiikkaa ja luovaa kirjoittamista opiskelleet ja siistiä sisätyötä tekevät varsinaiset kulttuurisössöt, jotka ovat heti viisastelemassa, jos esimerkiksi joku halua seinälleen kissataulun. Malliesimerkkinä nyt vaikka television A-studion juontajapari. Nämä kaksi suunapäänä pölöttävää toimittajaa, jotka keskeyttävät ylimielisesti haastateltavan puheenvuoron ja  hymyilevät alentuvasti.

Panivat muka uuden kulttuuriministeri Pia Viitasen lujille taannoisessa haastattelussa, kun ministeri toivoi työhuoneensa seinälle kissataulua. Sekös nyt vasta rahvaanomaista! Minkä tyylisuunnan edustava taulua, kenen tekemää,  kyseli kohtsillään naistoimittaja, joka tuskin itse tunsi sen enempää vanhempaa kuin nykytaidetta edes kotitarpeiksi.

Niin kuin kissakuvan tekijällä olisi muka suurikin merkitys! Ilmeisesti kulttuuriministeri toivoi näköiskuvaa kissasta. Ei kai kissataulun omistaja ole sentään  epäpätevä kulttuuriministeriksi? Ei muuten ollut epäpätevä kulttuuriministeriksi Paavo Arhinmäkikään , vaikka ei erityisemmin jaksanut paneutua oopperan tarjoamaan nautintoon.

Jos Pia Viitanen olisi hoksannut sanoa, että haluaisi seinälleen Akseli Gallen-Kallelan Akka ja kissa -taulun, hän varmasti olisi saanut toimittajatylleröltä pisteitä. Onhan näitä kissatauluja vaikka millä mitalla syntynyt kuuluisiltakin tekijöiltä, ja lisää syntyy nykytaiteilijoiltakin. Joku panee näytteille pelkän kissan nahkankin, siinäpä vasta taiteilija!

Kissa vieköön, en paremmin sano.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): Mediamaailma, mynämäki, taide, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

17 vastausta artikkeliin: Kulttuuriviisastelijat

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Jottako seinille kissannahkatauluja—?
  Iloista äiskänpäiväniltaa sinulle, Tuula! ☺☺

 2. EmmaSofia sanoo:

  Täällä Uumajassa on euroopalainen pääkaupunkivuosi, pienen lapsen äitinä en kuitenkin ehdi huomata niin paljon siitä suuremmoista kultuuritarjoilla. Olen blogganut (vardagsskriverier. wordpress.com ) siitä lyhyestä keskustamusikkista jota ehdin kuunnella 30.4. Periaatessa kultuuuri voi avata ajatusmaailma jos ihminenon sille herätty.

  Täällä on tietysti sellaista keskustelua, onko juuri tätä kultuurivousi liian kallista. Joiden mielestä on liian paljon saamelaisuutta, taas muiden mielestä liian vähän. Jotkut sanoivat että yhteiskunta pitäisi tarjoa vain hyvä koulua ja hoitoa ei kultuuria. En paljasta oma mielipiede tuosta.

  • Kulttuuriin kyllä kuuluuu muutakin kuin taideteoksia ja niiden ihailua ja tuottamista. Koulu on kärkipään kulttuurihanke joka maassa. Kulttuuriin kuuluvat myös tavat ja tottumukset sekä se miten yhteskunta hoitaa lapset ja vanhukset, miten työllisyys on hoidettu jne. Niillä vasta mitataan millaisessa yhteiskunnassa eletään. Kaikenlainen taide tietysti on kulttuuria mutta se ei saa jäädä pienen eliitin nautiskeltavaksi korkeakulttuuriksi.

 3. Turkulaine sanoo:

  En nähnyt tuota ohjelmaa, jossa kulttuuriministeri kertoi kissataulusta. Kissataulusta minullekin tulee mieleen tietenkin Galen-Kallelan ”Akka ja kissa”. Se on muuten Turun taidemuseossa. Hän maalasi toisenkin taulun, jossa oli kissa, Se on tietääkseni Pietarin Hermitage eli Eremitaas-museossa. Mitä Pietariin tulee, niin suosittelen tutustumaan tähän kaupunkiin aluksi lukemalllla Max Engmanin kirjoittamaan kirjaan ietarin suomalaiset”. Se ilmestyi noin 10 vuotta sitten.

 4. Hirlii sanoo:

  Amsterdamissa on erityinen kissataiteen museo, olen käynyt siellä. Tässä linkki museon sivuille >>> http://www.kattenkabinet.nl/

  Siellä on valtava kokoelma arvotaidetta jossa kissa on keskiössä. Eräs hauskimmista museoista joissa olen koskaan käynyt. Nythän sellainen voitaisiin perustaa Suomeenkin, he he :)

 5. emmä sanoo:

  Niinpä. Nyt pitää taulujen sijaan lukea seinällä HOME :D

 6. Turkulaine sanoo:

  Muttei ei kait senttä sama äijä. Tai kuka niistä tieättä.

 7. Karjalaispoika sanoo:

  Onhan niitä paljon tapauksia kun äiti on vienyt tyttärensä miehen ja poika isänsä naisen.

 8. Karjalaispoika sanoo:

  Hyvin sanottu…..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s