Riipaisevan rakkauden ja petoksen Saari

IMG_6541Spinalongan saari Kreetan pohjoisrannikolla oli spitaalisten saari vuoteen 1957.
*
Television Teema-kanavalta on kevään aikana tullut viihdyttävä ja tunteisiin vetoava, suorataan upea televisiosarja Saari. Tästä 26-osaisesta sarjasta tulee tänään tiistaina toiseksi viimeinen jakso. Sarja on kaikkea sitä mitä tavallinen katsoja toivoo: pieni kappale Välimeren suurimman saaren, Kreetan lähihistoriaa,   rakkautta ja vihaa, taistelua pelottavaa spitaalia vastaan.

Saari perustuu englantilaisen  Victoria Hislopin  samannimisen menestysromaaniin. Kirja  on kirjoitettu ammattitaidolla ja rakkaudella. Lisäansiona on se, että televisiosarja on kreikkalaisten tekemä eli tunnelma on niin aito kuin olla voi. Lisäksi moni Kreetan-kävijä tunnistaa Spinalongan saaren, on jopa viettänyt ihania lomapäiviä läheisessä turistikohteessa Eloundan kylässä.

Viihderomaani Saari on miellyttävää kesälukemista. Se on helppolukuinen, jännittävä täynnä tunteiden myllerrystä. Lukija astelee Kreetan maaperällä, haistelee sitruunoiden ja oliivien tuoksua, kuuntelee liiran vingutusta lämpimässä yössä ja tanssii yks-kaksi yllättäen vanhoja kreetalaisia  tansseja… Kirjaa ei todellakaan malta päästää käsistään ennen kuin viimeisen sivun lopussa.

Victoria Hislop osaa. Hän todistaa, että viihderomaani voi sisältää syvällistäkin sanomaa. Huonoja  ja keskinkertaisia viihderomaaneja on kirjastoissa metrikaupalla ja lisää väsätään,  mutta kaikki eivät ole lukemisen arvoisia. Kuitenkin niiden helppous rentouttaa,  ja viihderomaanit ovatkin erityisesti kesälukemista.  Hislop kirjoittaa kuten hyvä viihdekirjailija: selkein lausein ja kepeästi eikä mässäile rajuillakaan kohtauksilla. Kirjassa on jotain ajatonta: vanha kreikkalainen tragedia toistuu yhä. Kreetalainen maailma on yhä vielä miesten maailma, jossa miehen kunnia vaatii joskus jopa veriteon.

Mielestäni kirjasta tehty filmatisointi on jopa parempi kuin kirja. Syynä tietenkin kreikkalaisten tekijöiden  oman perinteen tunteminen. Filmistä huokuu kreetalainen intohimo, kreetalainen kunniantunto, kreetalainen kärsimys ja sen kestäminen.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): ihmissuhteet, kirjat, televisio, yhteiskunta Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Riipaisevan rakkauden ja petoksen Saari

 1. Turkulaine sanoo:

  En ole lukenut tätä kirjaa, mutta olen seurannut kirjan pohjalta tehtyä televisiosarjaa. Se on mielestä paras sarja, mitä olen nähnyt. Ruotsalais-tanskalainen ”Silta” oli myös hyvä, mutta siinä
  setviteltiin rikosta. Tässä ”Saaressa” kerrotaan elämästä Kreetalla ja sen vieressä sijaitsevalla Spinalongan saarella.. Lepratautia potevat ihmiset siirrettiin sille saarelle, jossa he joutuivat viettämään elämänsä loppuvuodet. Ihmisten surun ja kuolerman kohtaamiset on kerrottu mestarillisesti. Samoin heidän ilonsa ja juhlansa. Eilen nähdyssä osassa, joka on toiseksi viimeinen, näytettiin leprasta parantuneiden hillitöntä iloa. Soitto soi, ihmiset tanssivat, jopa ortodoksipappikin oli tanssimassa ja rakia juotiin. Mutta myös kuolema oli mukana. Mies surmasi vaimonsa, koska koki, että vaimo oli ollut uskoton. Surmaaja, eli aviomies, kuolee vankilassa ja hänen äitinsä ei kestä poikamsa kuolemaa ja kuolee suruunsa. Tässä sarjassa kuvastuu kreikkalaisten luonne. Ihminen on pieni ja kohtalolleen hän ei voi mitään. Elämään kuuluu niin suru kuin ilokin. Tämän katsominen ei jätä ketään kylmäksi.

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Tuula, kiitos että kirjoitit tästä kirjasta ja elokuvasta. Kirjaa en ole minäkään lukenut, mutta siitä tehtyä hienoa elokuvaa olen sydänsyrjällään seurannut…

  Juuri tämä jakso on vielä katsomatta, mutta se on kiintolevylle talletettuna:)
  Oikein hyvää kesäkuun alkupuolta sinulle, Tuula♥♥

 3. Oikein hyvää kesäkuun alkua sinnekin. Tosiaan: kerrankin sarja, jota jaksaa seurata ja jota jää kaipaamaan. Rakkaus on ihmeellistä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s