Guggua koko rahalla!

IMG_6741Richard R. Armstrongilta paloi käämit Ylen haastattelussa.

Isoisäni ymmärsi taiteesta sen, että teoksen arvon näkee raameista. Kullatut kipsikehykset tekevät säväyksen, taulusta kuin taulusta tulee arvotaidetta. Isoisä oli sahanomistaja, rahamies ja taiteen ystävä. Kustansi itse oman olohuoneensa taideteokset.

Nykyiset taiteen ystävät eivät tyydy pelkkiin kullattuihin raameihin. Nyt täytyy saada kokonainen kullalla silattu palatsi, Guggenheim-museo. Löyhäpäiset päättäjämme  olivat jo antamassa typötyhjästä valtion rahakirstusta avustusta laitoksen rakentamiseen. Etulinjassa taisteli  läpiä päähänsä puhuva Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen.

Pojat ovat poikia Guggenheimin säätiössäkin, kauppamiehiä kuten Suomessa äskettäin vieraillut säätiön johtaja Richard R. Armstrong. Hän tapaili täällä rahasta innostuvia taideihmisiä toiveena saada museohankkeelle vastoinkäymisistä huolimatta Helsingin kaupungin ja valtion tuki  sekä veronmaksajien rahat.  Mutta miksi guggenheimiläiset eivät maksa hanketta omista pusseistaan, jos se on niin tuottoisa hanke kuin kauppamiehet esittävät? Ja eikö yhteiskunnallinen omistus olekaan enää paha asia silloin, kun investointipankkiiri tulee veronmaksajan kukkarolle?

Jos taide vaatii noin hirmuisen kalliit raamit kuin Guggenheimin museo, alkaa hiukan arveluttaa. Lirissä ollaan, eikä meillä enää kulttuuripiireissä ole turvanamme edes Paavo Arhinmäkeä, joka sentään uskalsi uhmata kulttuuritätien oopperainnostustakin. Huonosti tässä vielä käy. “Kaik män eikä piisantkaa”, sanoi karjalaisevakkokin hävityn sodan jälkeen.

Ei oikein tunnu olevan homma  hanskassa säätiön johtajalla  Armstrongillakaan. Hän kun Ylen haastattelussa käyttäytyi pikkupojan tavoin. Kun toimittaja kysyi miten hankkeen käy, jos Helsingin kaupunki ja valtio eivät lähde maksumiehiksi, herra ylipääjohtaja vastasi:
“En tiedä. En pidä tästä haastattelusta.” Nousi tuolistaan ja käveli pois.

Jos Helsingin museohanke kariutuu, Guggenheimin säätiö jää ilman 20 miljoonan euron lisenssimaksuja.  Siinä menee sitten ne kullatut kehykset!
Vai jäikö keisari ilman vaatteita?

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): sano suoraan, taide Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Guggua koko rahalla!

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Jälleen kerran asiaa suoraan napakymppiin;)
  Rosvojoukko, joka veisi viimeisetkin veronmaksajien rahat…
  Näin sen, kun herra Amstrong lähti litomaan vihapäissään;(

  • Melkein voisi sanoa, että tyylikkäitä huijareita koko Guggenheim-jengi. Jos yksityiset tahot haluavat rahoittaa omilla rahoillaan tuota hanketta niin rahoittakoon. Mutta kun maassa on lähes puoli miljoonaa työtöntä, tuntuu ruokottomalta, että valtio alkaisi tukea tätä taideliikeyritystä.

 2. Turkulaine sanoo:

  Guggenheim-säätiöllä on kova halu saada Helsinkiin oma museo. Helsingin kaupunginhallitus hylkäsi säätiön hakemuksen, mutta ei säätiö siihen tyytynyt. Raha ja vallanhimo on sellainen yhdistelmä, että ei sitä helpolla nujerreta. Nyt säätiöllä on uusi stragedia. Julistettiin arkkitehtikilpailu museorakennuksesta. Kilpailu tulee kalliiksi, mutta mitäs siitä. Kyllä ne rahat takaisin otetaan. Kun arkkitehtikilpailun tulos on selvillä, säätiö esittää sen kaupunginhallitukselle ja sanoo, että nyt meillä on jo tämän museorakennuksen malli ja muoto tiedossa. Tällaiseen hakemukseen onkin sitten jo vaikeampaa antaa kielteinen päätös. Eikä lobbaajien merkitystä voida myöskään aliarvioida. Kaupunginjohtaja on koko ajan ollut Guggenheimin puolella. Lisäähän se hänenkin arvovaltaansa ja kenties voi paisuttaa hieman kukkaroakin. Ja näille muilla puolesta puhujilla on monilla kytköksiä Guggenheim-säätiöön. Yhden puoliso taitaa olla siellä töissäkin. Ja tämä säätiön puheenjohtaja Richard Armstrong sitten. On kai tottunut siihen, että toimittajat matelevat hänen edessään. Kun suomalainen toimittaja kysyi suoraan, niin ukkopa ei kestänyt, vaan poltti propunsa. Meillä on muita tärkeitä rakennushankkeita, esimerkiksi uusi lastensairaala. Mutta mitä lapsista ja varsinkin sairaista lapsista. Niitähän on aina ollut. Sanotaahan sanassakin, että köyhät teillä on aina keskuudessanne, mutta Guggenheimiä ei, se on sellainen suuri ja ihana. Ja kyllä veronmaksajat sen jaksavat kustantaa ja rahat saa Guggenheim-säätiö. Muistatteko muuten miten kävi sille Soloman R.Guggenheimille? Uppoamaton loistahöyry Titanic upposi huhtikuun 15.päivän vastaisena yönä vuonna 1912.
  Soloman oli myös laivassa rakastajattarensa kanssa ja hukkui kai pienessä pöhnässä . Rakastajatar sen sijaan pelastui ja eli pitkälle 1930-luvulle saakka varakkaana leidinä.

 3. Paulina sanoo:

  Tuo Gugge saa ainakin minun mieleni kiihdyksiin. Voi Luojan tähden, kun se asia oli jo PÄÄTETTY, eli sitä ei siis tule.. Mutta nyt tietyt tahot tahtovat väkisin vänkäämällä sen tänne saada! Ja se on kyllä joutavaa jorinaa, että Gugge toisi Suomeen miljoonia turisteja .. täytyy olla hyvin herkkäuskoinen, jos sellaista kuvittelee.

  • Mielestäni olet täysin oikeassa. Tässä on kyse pelkästä bisneksestä, jotkut taidehörhöt uskovat että taide ei viihdy kuin hienoissa gallerioissa ja ylettömän kalliiksi tulevissa museoissa, Valtiolta ei anakaan saisi mennä penniäkään tällaiseen pelleilyyn, Jos yksityiset rahamiehetomilla rahoillaan rakentavat tuon taidepytingin, niin rakentakoot.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s