Mitä hävettävää on rumuudessa?

IMG_7318Onko tämä Mynämäen rumin taideteos?
*
Turussa on haeskeltu kaupungin ruminta julkista taideteosta. Itse haeskelin Mynämäen ruminta pystiä.  Otin siitä valokuvan.
Hetkinen.…

On toki totta, että kaikki mikä on pantu jonnekin esille, ei aina ole taidetta. Harvoin muistomerkki on taidetta,  tarkoitus lienee herättää lähinnä muistoja. Eihän nyt kukaan tosissaan voi väittää esim. jalustalle asettua Leninin päätä tai Adolf Ehrnrothin muistolaattaa taiteeksi! Monet pystit  ovat katsojalle rumia tai kauniita katsojan maailmakuvan mukaan.

Turun museokeskuksen toiminnanjohtaja Päivi Kiiski kirjoittaa aamun (13.8.) Turun Sanomien Mielipiteet-sivulla kauneudesta ja rumuudesta: “Kauneus on suhteellista. Mikään uutta luova esteettinen vastakulttuuri ei ole mahdollista ilman kehittynyttä ruman tajua.  Kyse on näkökulmasta, jossa risteilee esteettisten arvoasetelmien lisäksi merkityksen pohdinta. Mitä tämä taideteos merkitsee? Mikä on taideteoksen suhde todellisuuteen? — Ruma on kiehtovaa – osoitus maailman rikkaudesta – olisiko kauneutta edes mahdollista kokea vailla ruman tajua?”

No, nyt pohdin Saarimaan merkitystä suomen kielelle katsellen tätä  Mynämen teosta, joka tuo mieleen huolimattomasti pinotut betonilaatat: vahvalle pohjalle perustuu kielemme rakenne!

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): ihmiset, mynämäki, sano suoraan, taide Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Mitä hävettävää on rumuudessa?

 1. Turkulaine sanoo:

  Mielestäni tämä Mynämäessä syntyneen kielentutkijan E.A.Saarimaan muistomerkki on hieno. Se kuvastaa sitä, miten vahvalla ja vankalla pohjalla kielemme on. Olen iloinen siitä, että hänelle on tällainen muistomerkki pystytetty. Missä tämä muuten sijaitsee Mynämäessä?

  • Muistomerkki on muistomerkki ja se voi olla noin onneton kuin tuo Saarimaan muistomerkkikin. Tuskin se pilaa Saarimaan merkitystä kielentutkijana. Haitanneeko tuo kyhäelämä tuossa vanhan yhteiskoulun nurkalla mitään, kun ei ole liikentäänkään tukkeena. Taiteellisia arvoja siinä on tosin vaikea nähdä. Samaa luokkaa on mielestäni Turussa oleva kirjaston nurkalla olevassa Aleksanteri I:n ja Bernadotten Venäläisten lahjoittamassa patsastelussa.

 2. Turkulaine sanoo:

  Lenin oleskeli tai oikeastaan piileskeli Turussa jonkin aikaa ja asui Puutarhakadun ja Käsityöläiskadun kulmassa olevan talon piharakennuksessa. Talo on edelleen pystyssä. Ja muistona tästä Turussa Aurakadun varrella lähellä Taidemuseota sijaitsevan kivitalon seinällä
  Leniniä esittävä kuvalaatta.. Ja nyt Turussa on myös Aleksanteri I :n patsas. Neuvostoliittolaiset
  turistit ihmettelivät aikoinaan sitä, että Helsingissä on aivan paraatipaikalla keisari Aleksanteri II:n
  patsas. Eivät tietäneet tämän hyvän keisarin hallinnosta mitään. Keisari Aleksanteri II murhjattiin ja paikalle rakennettiin Pyhän veren kirkko.

 3. Tämmöistä se on noitten suurmiesten kanssa. Onhan muuten sitä Aleksanteri II patsastakin pyritty poistamaan useitakin kertoja sieltä Helsingistä. SeTurussa oleva muistopatsas sisältää Aleksanteri I:n ja sen Ruotsin kuninkaan sen Bernadotten tapaamisen Turussa – kohta Suomi luovutetaan Venäjälle. Se on muuten todella kamala tekele, mitä lie aikansa elänyttä venäläistä realismia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s