Kotoista kylämatkatunnelmaa

IMG_7388Kylän tietotoimisto näkee, kuulee ja tiedottaa.

*

Kevyttä paikallishistoriaa humpan tahdissa  eli Mynämäki-humppaa aidosti ja ujostelematta  otsikolla Kultainen nuoruus nähtiin ja kuultiin kuluneen viikon aikana ympäri paikkakunta.  Tehtiin perinteinen kylämatka ihan omaksi iloksi. Idea on mainio: kerätään vanhojen  mynämäkeläisten muistikuvia menneitä vuosikymmeniltä  ja niistä sitten tehdään iloisia pikku kuvaelmia, lauletaan ja tanssitaan.

IMG_7392Kivistömäen paviljongilla pannaan jalalla koreasrti.

*

Tarinakertojia on ollut  pitkälle toistakymmentä. Niinpä saaliiksi on  saatu kaikenlaista iloista ja surullistakin tarinaa ja sattumusta. Siinäpä sitten työmaata on ollut mitä ottaa mitä jättää. Ja vieläkin rajummalla kädellä olisi saanut saalista ruotia. Lyhyestä virsi kaunis, kuten sanotaan. Yleisöä ei saisi pitkästyttää. Ja aineistoa kannattaisi muokatakin rajusti: pelkän historian kertominen jostain rakennuksesta tuntuu väkisinkin kovin kuivakkaalta.

IMG_7378Isku on hyvässä iskussa.

*

Mutta ilo saatiin kuitenkin pintaan ja nauru raikui nyt jo puretun urheiluseura Iskun talon tontilla. Monet katsojista muistivat tuon rakennuksen, jossa olivat nauttineet ikimuistoisia hetkien elokuvia katsellen. Muistettiin sekin kuinka Rakkauden vaarat oli varsin rohkea filmi: se näytettiin erikseen naisille ja miehille. Sota-aikakin vilahti kiellettyine nurkkatansseineen,  ja  tanssittiin hiki päässä Kivistönmäkeen rakennetussa tanssipaviljongissa, muistettiin  Annikki Tähti, Laila Kinnunen, Tapio Rautavaara…

IMG_7396Annoora Karppinen Laila Kinnusen jälanjäljillä.

*

Vanha kunnon kotiseutuhenki pilkisteli puitten välistä, kun laulettiin kaikki yhdessä Varsinaissuomalaisten laulu. Näyttelijät näyttelivät riemumielin. Ihailua saivat osakseen rohkeasti esiintyneet lapset. Sieltä joukosta niitä kasvaa uusia komeljanttareita Suomenmaahan. Ja Annanoora Karppinen lauloi kuin ammattilainen. Toinen illan tähti oli musiikista huolehtiva Hannu Verta, joka myös valloitti yleisön  laulullaan.

IMG_7397Yleisöä penkit lähes täynnä.

*

Näytelmän olivat muisteluitten pohjalta koostaneet Viktoria Kulmala, Pertti Salo ja Suvi Valtanen.

Mukana kylämatkaa tekemässä on ollut useita kymmeniä innostuneita mynämäkeläisiä.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): mynämäki Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Kotoista kylämatkatunnelmaa

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Onnea mynämäkeläiset, olette taas kunnostautuneet..;))
  Jälleen näytelmä kylän omasta historiasta!
  Kiitos, Hymyilevä Tuula! ♥ ♥

 2. Kyllä täällä innostusta riittää!

 3. Turkulaine sanoo:

  Ammattiteatterien tila Suomessa on varsin huolestuttava. Ne eivät tule toimeen lipputuloilla ja siksi niiden toimintaan tarvitaan verorahoja. Kuntien taloudesta riippuu miten paljon ne voivat teatteria avustaa. Ehkä parhaimmassa tilanteessa ovat Vaasan kaksi teatteria. Vaasalaiset maksavat 40 euroa per henki vuodessa, kun taas esimerkiksi Savonlinna ei voi avustaa tuskin laisinkaan. Kun tilanne maassamme on tämä, niin on erittäin hyvä, että teatteria voidaan harjoittaa vapaaehtoisvoimin. Toivottavasti ihmisille riittää intoa ja voimia jatkaa esimerkiksi tällaista kyläteatteritoimintaa.

 4. Ammattiteattereita ja näitä harrastelijaryhmiä ei kannata verrata ollenkaan, sillä harrastelu on harrastelua ja ihan mukavaa tietysti. Mutta ehdottomasti tarvitaan ihan ammattilaisvoimin tehtyä teatteria, ja useimmissa kaupungeissa semmoista näkeekin. Myös monenlaiset pienryhmät tekevät taiteellisesti kunnianhimoista työtä. Näitä kannattaa tukea verovaroista, mutta kotikutoiset hauskat harrastelijat pelaavat teatteri ihan omaksi ja katojien iloksi ilman sen kummempia valtion ja kunnna apuja. Se on suurenmoista ja ilahduttavaa. Ja todellakin tällaiset ryhmät ovat paikallaan ja kivoja niin kauan kuin niillä on selvä yhteys oman paikkakunnan ihmisiin. Tällä Kylämatka-ryhmällä on.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s