Kulttuurirelativismin pitkä käsi ja kukkahattutädit

IMG_7242Käsi tavoittelee kultturia Rauman pääkirjastossa.

Pakinoitsija Bisguet eli Seppo Ahti tuli syntymäpäivähaastattelussaan Helsingin Sanomissa 18.8. sanoneeksi seuraavaa:

“Kukkahattutätien märkä uni on, että kaikki kulttuurit olisivat yhtä arvokkaita. Eivät ole, tyttöjä silvotaan ympärileikkauksen nimissä eikä se ole ollenkaan arvokasta.”

Se oli ilmeisesti pahasti sanottu, sillä Facebookista löysin kerrassaan kiukkuisia mielipiteitä. Ensinnäkin kukkahattutäti-nimitys sain veren kiihkeästi kohisemaan joidenkin päässä. Sitä pidettiin kerrassaan typeränä ja jopa ihmisarvoa loukkaavana. Samoin lytättiin Bisquetin arvio ns. kulttuurirelativismin ( käsitys että kaikki kulttuurit ovat yhtä arvokkaita ja ihmisten tekoja tulisi tarkastella kulttuuritautaa vasten)  mahdottomuudesta typeränä, lapsellisena.

Ovatko siis kaikki kulttuurit yhä arvokkaita? Onko siis typerää esittää, että tyttöjen silpominen ympärileikkauksella ei saisi kuulua mihinkään kulttuuriin eikä  mikään uskonto saisi sitä sallia?

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): feminismi, mynämäki, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s