Usko tai älä: väkivalta on maailmassa vähentynyt

IMG_6906Sota ei ole leikin asia.

*

Asiaa on tutkittu: sotia on nykyään vähemmän kuin ennen. Murhat  ovat kuolinsyynä nykyään moninkertaisesti yleisempiä kuin kuoleminen sodassa.

Tuntuu hiukan uskomattomalta juuri tällä hetkellä. Mutta näin  väittävät useatkin tutkijat. Onhan se sitten uskottava. Murhia on tutkimusten mukaan aikaisempaa vähemmän, kidutusta ja muita epäinhimillisiä rangaistuksia ei käytetä läheskään yhtä usein kuin ennen ja orjuus on paljolti jo kadonnut. Lasten, naisien  ja mielisairaiden kohtelu ei ole niin väkivaltaista kuin ennen. Samoin eläimiä kohdellaan aikaisempaa paremmin. Näyttää siltä, että on koettu oikeuksien vallankumous.

Asiasta kirjoittaa tutkija Pertti Joenniemi aamun (25.8.-14) Turun Sanomissa. Mielellään lukee näin hyviä tutkimustuloksia juuri nyt, tässä sodan uhan varjossa.  Useat tutkijat eivät kuitenkaan ota kantaa sotien lisääntymiseen tai vähenemiseen tulevaisuudessa, kirjoittaa Joenniemi. Poikkeuksena hän mainitsee Oslon rauhantutkimuslaitoksen, jossa tutkijat ovat päätelleet sotien  olevan edelleen vähentymässä, jopa kolmannekseen vuoteen 2050. Pikkuisen Joenniemeä kuitenkin hirvittää: ydinaseita on edelleen valtavat määrät ja suurvallat ajoittain lähes sodan partaalla.

Saavutammekohan koskaan tilannetta, jossa sotien syyt poistuvat? Nämähän tunnemme: etniset ja uskonnolliset  erimielisyydet, taloudellinen eriarvoisuus eli rikkaiden rikastuminen ja köyhien köyhtyminen, luonnonvarojen rajallisuus ja kilpailu niistä.

Monet hyvät asiatkin saattavat kääntyä päälaelleen eli olla  edistämässä sotien  tuhoisuutta kuten esimerkiksi teknologian kehitys ja sen sovellutukset.

Uskokaamme kuitenkin rauhan mahdollisuuteen kaikkialla maailmassa!

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): ihmiset, sano suoraan, Uncategorized, yhteiskunta Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s