Mynämäkeläisten yhteinen kädenjälki

saaren kartano ja avoimet ovet 129Mynämäkeläiset Aseman seudun ihmiset rakastavat laulua ja soittoa!
*
MITÄ SE ON?
Taianomaiselle kiertueelle 4.10!

Mynämäessä on ällistyttävän suuri harmaakivikirkko keskellä kylää. Sen antama opetus  riitti ennen vanhaan hengenravinnoksi. ´Vaan eipä riitä enää, nykyään mynämäkeläiset kaipaavat viihdyttävää yhteisöllisyyttä, mielenvirkistystä, kaikenlaista kulttuuriin viittaavaa toimintaa. Ja sitähän alkaa olla:  on kuoroja, on näytelmäharrastusta, on taidepiirejä…
Nykyisestä aktiivisuudesta saa näytteen  lauantaina 4.10. kun ottaa osaa Taianomaiseen kiertueeseen. Se vie ihmeellisten taide-elämysten äärelle. Oikein linja-autolla pääsee kierrokselle ympäri Mynämäkeä.

Mynämäessä on tapahtunut jotain sellaista, mistä puhuttiin jo runsaat 30-vuotta sitten. Silloin keskieurooppalaisissa suurkaupungeissa oltiin huolestuneista lähiöiden riehakkaasta elämästä, ilkivallasta, huumeista. Ihmiset tarvitsivat selvästikin toimintaa. Siispä lähiöihin kaikensortista kulttuuritoimintaa! Uskomatonta mutta totta: esimerkiksi Ranskassa saatiin loistavia kokemuksia. Varsinkin nuoret innostuivat.

Suomessakin  alettiin 70-luvun lopulla  hakea kuntiin kulttuurisihteereitä. Mutta usein nämä osoittautuivat enemmän virkamiehiksi kuin luovan toiminnan ystäviksi.  Kulttuurisihteerit lähinnä koordinoivat ja jakoivat avustuksia. Pian huomattiin, että jotain puuttui… puuttui todellista intoa!  Eikä sitä voi virkamies kassissaan kantaa.

IMG_7589Yhteisötaiteilija Pia Bartsch (oik.) ja Saaren kartanossa harjoittelijana olevan Lotta Häkkinen.
*
Nykyään kulttuurityötä tekevät armoitetut  kulttuurityöntekijät kuten Mynämäessä yhteisötaiteilija Pia Bartsch. Hän on toteuttanut hämmästyttäviä projekteja, eikä ole siis ollenkaan kunnan leivissä oleva “virkamies”. Hän on työskennellyt jo muutaman vuoden paikallisessa taiteilijaresidenssissä, Saaren kartanossa. Residenssiä rahoittaa Koneen Säätiö. Tästä kartanosta mynämäkeläiset saisivatkin olla ylpeitä, sillä juuri sen toiminta on tuonut raikkaita kansainvälisiäkin tuulahduksia Mynämäkeen.

Pia Bartsch on saanut esimerkiksi Mynämäen asemanseudun asukkaat  yhdistämään voimansa.  Asemanseudulla on  herännyt vilkasta kylätoimintaa, jossa kulttuurilla on päärooli. Innostusta on herättänyt mm. taidepolku, joka on ollut varsinainen kansainvälistymishanke. Kyläläiset ovat tehneet yhteistyötä kahden ranskalaisen kylän kanssa. Ja mukana on niinkin moderni taidemuoto kuin performanssi. Mynämäessä asuva läänintaiteilija Leena Kela on tehnyt niin Ranskassa kuin Mynämäessä yhteistyötä ranskalaisen performanssitaiteilijan kanssa.

Ja tänä vuonnakin on mukana kansainvälisyyttä: yhteistyökumppaneina ovat olleet Dublinin National College of Art and Design -korkeakoulusta valmistuneet taiteilijat sekä Turun ammattikorkeakoulun taideakatemian opiskelijat. He ohjaavat nyt syyskuun viimeisellä viikolla työpajoja, joissa tulevan taianomaisen kiertueen reitillä nähtäviä teoksia valmistellaan.

Yhteistyökumppaneita Mynämäessä on paljon; Mynämäen mieslaulajat, Mietoisten lintuharrastajat, Laajoen alueen lapsiperheitä, Mietoisten maamiesseura ja  Mynämäen Asemanseudun kylät ry.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): mynämäki, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti