Tiistaipakina: Kirkosta väki vähenee, rahat loppuu! Mistä pelastus?

turun linna 053Kirkoista väki vähenee.

*
Luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen on huolissaan siitä, että kirkko köyhtyy, väki eroaa kirkosta jatkuvalla syötöllä. Hienona, sydämellisenä miehenä hän on jopa valmis alentamaan omaa palkkaansa. Upea ele tässä umpikapitalistisessa, korruptoituneessa maailmassa. Mutta arkkipiispa ei tunne alkuunkaan raakaa kaupallista meininkiä!  “Ei se ole keltään pois, jos joku rikastuu“, opettaa nykyajan apostoli, rahakonsultti Jari Sarasvuo.

On tietysti valittava kumman haluaa: kirkon täyteen väkeä ja rahaa vai panostaako  pieneen ihmiseen, lohduttaa ja antaa uskoa, toivoa ja rakkautta.

Konstit on monet:
Kyllä ihmiset kirkkoon ryntäävät, kun jaetaan ilmaisia lippuja  joulunajan konserttiin kuten  parastaikaa Turussa.  Tädit jonottivat eilen kaksikin tunti kylmissään, ilman lippua jääneet tietysti kiroilivat, joka on uskon kannalta vähän huono juttu. Mutta kirkko täyttyy takuuvarmasti!

Toisena vaihtoehtona on  antaa kirkkosali jonkun markkinapellen käyttöön. Suuren suosion on saanut esimerkiksi demonitaiteilija Pirkko Jalovaara, joka kaataa mummon kuin mummon suorilta jaloilta selälleen. Sekä samaan hintaan saarnaa  tosi mielenkiintoisista demoneista, jotka sairastuttavat ihmisiä, kerää rahaa kahmalokaupalla rukoustilaisuuksissaan.

Uskonvahvistusta rahan taivaalliseen voimaan voisi hakea myös katoliselta kirkolta, joka ei koskaan ole rahantekoa hävennyt, on aina osannut kaupata ihmeitätekeviä esinahkoja ja muita pyhimyskaluja. Rahaa riittää Vatikaanin salaisissa kammioissa!

Entäpä jos venyisi niin pitkälle, että vuokraisi kirkkosaleja kaikenlaisille Cheekeille tai Katri Helenoille? Ai, mutta tätähän on jo tehtykin ja haitariakin, noita pirunkehkoja,  on  soitettu… Ja myös tanssi on jo kivaa viihdettä kirkoissa. Siinä pitää vain muistaa, että jalannostoista ja käsien vääntelystä koostuva produktio nimetään taidetanssiksi.

Runonlausunta olisi muuten kivaa mutta  viimeisetkin mummot katoaisivat kirkosta, jos sinne päästettäisiin eläviä runoilijoita. Akateemiset kukkahattutädit toki arvostavat tutkimusten mukaan kaikkea kulttuuria ihan sikana.  Turun Sanomissakin oli tänään  lukijan kolumnissa Eeva Siivosen hauska kirjoitus siitä, kuinka hän nauttii suunnattomasti monen moisesta kulttuuriannista:

“Me kukkahattutädit nautimme kulttuurin hyvää tekevästä vaikutuksesta. Kulttuurin harrastamisesta on tutkitusti hyötyä sekä fyysiselle että psyykkiselle hyvinvoinnille. — Taide virkistää aisteja ja rikastuttaa elämysmaailmaa.”

Selvä vihje siihen, että kulttuuritilaisuuksien pääsylippujen hintaa voisi roimasti korottaa  ja esityspaikkoja lisätä. Uutena elämysmaailman virkistyspaikkana kirkot. Akateemista tätiä riittäisi, eikä köyhät olisi jaloissa pyörimässä, mummot vieressä köhimässä.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, katolinen kirkko, luterilainen kirkko, mynämäki, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

12 vastausta artikkeliin: Tiistaipakina: Kirkosta väki vähenee, rahat loppuu! Mistä pelastus?

 1. Paulina sanoo:

  Sarasvuon ottaminen kirkkoon ”saarnaamaan” oli varsinainen pohjanoteeraus. Näin ei saisi minusta tehdä, ei kai kirkko voi samaistua Sarasvuon markkinameininkiin. Jotenkin ihan karmeaa.

  Tuo Jalovaara on oikeasti alkanut minua kiinnostaa, melkeinpä tekisi mieli nähdä hänet toiminnassa. :) Mietin vain, että kaatuisinko itsekin siellä? :) Vai jäisinkö tukevasti tolpilleni.

  Kai se Cheek kirkkoon seuraavaksi tulee, kun on stadioni jo kahteen kertaan loppuunmyyty. Tervetuloa vaikka tänne Mynämäelle mylvimään. :(

  • Olen samaa mieltä Sarasvuosta. Pysyköön rahakasojensa ääressä.
   Uteliaisuuttani minäkin olen sitä Jalovaaraa käynyt kuuntelemassa. Osaa asiansa kyllä ja kaataminen käy kuin Taika-Jimiltä! Sirkuksissa on paljon samanmoisia kaatajia.

   Mutta Cheek saisi kyllä tylla Mynämäelle niin minäkin näkisin millainen pojanjoppi se oikein on.

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Asiaa kirjoitit, Hymyilevä Tuula!
  Meidän seurakunnan budjetista vievät palkat 70 prosenttia tuloista. Sen lisäksi monista kiinteistöistä on paljon rasitteita. Kaikkea -paitsi rahaa – alkaa olla liikaa. Seurakunta myy jo omaisuuttaan selvitäksen vuodesta toiseen. Ja pian on liityttävä johonkin seurakuntayhtymään, asia on valmisteilla kirkkohallituksessa. Että näin on, varmaan sitä väkeä joudutaan lopulta vähentämään, ja on jo palkattu tuntityöläisiä joihinkin töihin…

  • Ohoh! Jopa on huonosti asiat siellä! Varmasti sama juttu monessakin seurakunnassa.
   Mutta tohan tuntuisi olevan hyvä ratkaisu, että useat seurakunnat yhtyisivät yhdeksi seurakunnaksi. Kyllä varmasti kirkkokansa matkustaisi hiukan pitemmällekin kuin nykyisin.
   Entäpä kiertävä kirkkobussi?

 3. Karjalaispoika sanoo:

  Päivi Räsänen kai se suurin kirkosta eroamisen syy on.Kirkothan menevät Euroopassa myyntiin.
  Mutta KYLÄTALOJA on jo melkoisesti Mynämäellä ja lisää tulee.

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Jospa Suomessa pidettäisiin talvisin kirkot suljettuina niin säästettäisiin lämmityskuluissa? Kirkkoon kuuluvien kirkollisveroa voisi huomattavasti korottaa. ja kirkon maaomaisuus myyntiin. Kyllä tuolla kuurilla vähän aikaan kirkko eteenpäin kitkuttelisi.

 4. Turkulaine sanoo:

  Hyvä kirjoitus Hymyilevä. Suomessa on nyt rahaa enemmän kuin koskaan. Kuitenkin niin kunnat kuin seurakunnatkin ovat monet kriisissä. Kirkon kriisi on sekä taloudellinen että hengellinen. Kun kirkosta erotaan, niin verotulot vähenevät. Mielestäni kirkon on karsittava virkakoneistoaan kovalla kädellä. Kirkkojen lämmityksen vähentäminen voi myös tuoda säästäjä, mutta siitä voi olla seurauksena kirkkojen vaurioitumien. Kirkkoja voidaan myös myydä. Kuulin juuri, että Männistön kirkko Kuopiossa on 27.11.2013 myyty Suomen katoliselle kirkolle. Oli aika kun katolisia kirkkoja muutettiin luterilaisiksi ja nyt tapahtuu päinvastaista. Mieleen tulee kysymys mistä katolisella kirkolla on niin paljon rahaa. Heillä ei ole verotusoikeutta, mutta toisaalta eivät heidän papitkaan saa mitään palkkaa. Katolinen kirkko on aina osannut tehdä rahaa, mutta aneiden myymisellä ei enää voi saada rahaa. Vatikaanin pankki kyllä on hyvin rikas.
  Sitten se hengellinen kriisi. Pappien saarnatekstit ovat sekä Vanhasta että Uudesta Testamentista
  Uskovatko papit todella sen kaiken, joita he niistä lukevat. Ihmettelen sitä miksi legendoja väitetään Jumalan sanaksi. Kerrotaan tapahtumista, joilla ei ole historiallista todellisuutta.Näin joulun kynnyksellä tulee mieleen jouluevankeliumin ensimmäinen virke:”Ja pahtui niinä aikoina, että keisari Augustukselta kävi käsky jne”. Tällaista ei ole tapahtunut. Sen tiedämme Rooman historiasta. Ja Herodes ei tapattanut pieniä poikalapsia. Hän oli Rooman lakien alainen eikä olisi voinut antaa sellaista määräystä vaikka olisi halunnutkin. Ja kaikki 400 vuotta ek eläneet henkilöt ovat taruolentoja, siis Vanhan Testamentin hohmot. He ovat yhtä todellisia kuin Kalevalan Lemminkäiset, Marjatat, Turjat ja Ukrit. Mutta Kai Sadinmaa on pappi, joka puhuu asiaa ja uskaltaa sen sanoa. Häntä kunnioitan ja ihailen. Eilisessa Kotimaa-lehdessä oli taas hänen kolumninsa. Otsake oli: Suomi kaatuu, kirkko tarjoaa pipareita. Taas on se vuodenaika, jolloin papit nousevat saarnatuoliin tarjoamaan pimeydessävaeltavalle kansalle todellisuuspakoa, kivaa ja harmitonta unnelmointia ja sumuttaa kansaa kauneimpien joululaulujen tahdissa. Näin siis Kai Sadinmaa. Jos muutkin papit saarnaisivat niin kuin Sadinmaa, niin kirkko ei olisi kriisissä.

 5. Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Sinäpä sen sanoit: vikaa ehkä on koko siinä kirkkon pappisjoukossa, joka ei elä tätä päivää, ei tiedä ihmisten ongelmista ja hädästä mitään, lepertelevät, kun pitäisi sanoa asiat halki kuten Sadinmaa.
  Voisi vaikka hiukan muistella Lutheria, joka sentään oli suoraselkäinen mies.

  Naurattaa näin sivullista näin joulun alla tuo suomalaisten luterilaisten ihastus kaikenkarvaisiin seimiasetelmiin. Turun tuomiokirkossakin on kuulemma jonkin italialaisen seimitaiteilijan teos. Ajatelkaapa nyt luterilaiset uskovaiset: katolin kirkko pikkuhiljaa luikertelee kaikkiin kirkkoihinne kammottavine periaatteineen kuten nyt vaikka tuo kielteinen suhtautumien homoihin tai ehkösy-. ja aborttikielto. Suossa olette kohta kaulaanne myöten. Katolisella kirkolla on rahaan, sekä laillista että laitonta tietä saatua. Nyt se on jo siis ostanut yhden luterilaisen kirkon.

 6. Eeva Siivonen sanoo:

  Kun olin mukana järjestämässä Asunnottomien Yötä 2000-luvun alussa Turussa, järjestäjäjoukon kantavana voimana oli Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteiskunnallinen työ – diakonit ja papit. Tuolloin esim. Tumiokirkossa järjestettiin asunnottomien yön ehtoollishartaus, jonne kävimme kutsumassa asunnottomia esim. Kärsämäen hautausmaan metsästä. Yhtenä vuonna Aki Kaurismäki lahjoitti ilmaiseksi elokuvansa Mies vailla menneisyyttä esitysoikeudet yhdeksi illaksi ja saimme ylipuhuttua elokuvateatteri Dianan järjestämään ilmaiseksi näytöksen. Tulostimme seurakuntien kopiokoneella lippuja ja kävimme diakoniakeskuksen pikkubussilla jälleen Kärsämäen hautausmaan takana ym. paikoissa jakamassa asunnottomille kutsuja elokuviin. Seurakuntien Ruokapankkitoiminta oli tuolloin myös aktiivisesti mukana, jaoimme mm. vaatteita, ruokaa ym. asunnottomille. Sitten Ruokanpannkit lopetettiin ja yhteiskunnallinen toiminta mm. asunnottomien hyväksi tuntui hiipuvan muutenkin täällä Turussa. Miksi? Tarvetta kyllä olisi valitettavaksi edelleenkin. Ehkä Uuden Pesulan väki nyt paikkaa tuotakin aukkoa.

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Tuo on tietysti ihan järkevää toimintaa. Mutta mihin siinä sitä uskontoa tarvitaan?

   Ja kyllä kirkolla rahaa on kaikenlaiseen toimintaan: arkkipiispa Mäkinenkin matkustaa suuren seurueen kanssa Roomaan paavin kättä suutelemaan siinä Henrikin päivän tienoilla.

 7. Stella sanoo:

  That saves me. Thanks for being so seinebls!

 8. Stelalle: Mitä yrität sanoa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s