Kuka murhasi telakkateollisuuden? Elinkeinoministeri Jan Vapaavuorta epäillään

ranskaan 006Nyt on sitten selittelyn aika.

*

Poliitikkojen pöksyissä ei ole helppo olla, harva sinne hinkuaakaan, paitsi tietysti moni soman rahaministerimme pöksyihin. Politiikassa on katsottava laajempia näköaloja kuin pikkupöksyjä. Politiikassa vaaditaan kuulemma järkeä. Tosin  tavallinen taavi ei sitä useinkaan päätöksissä näe. Silmät ymmyrkäisinä on nyt ihmetelty, oliko äly vallan ämpärissä, kun viisaina pidetyt miehet hallituksemme talouspoliittisessa valiokunnassa eväsivät STX Finlandilta sen pyytämän 50 miljoonan lainan.

Siinä meni miljarditilaus jättiristeilijästä Ranskaan ja uhkana on koko Turussa olevan telakan kuolema. Ei oikein tunnu ainakaan ratkaisulta, joka lisäisi työllisyyttä! Päinvastoin.

Kuolematonta nimeä epäkiitollisessa politiikan teossa saa useinkin se, joka osaa pelata tuhkatkin pesästä kuten tässä telakkajutussa elinkeinoministerimme Jan Vapaavuori. Tuli mieheltä nyt sössittyä vain muutama miljoonan  tähden laivatilaus  Ranskassa olevalle telakalle.

Ilman mitään vakuuksia on Suomen päättäjät kuskanneet kottikärrykaupalla rahaa EU:n hätää kärsiville, yli varojensa eläneille maille. Sinänsä kilttiä mutta silti epäilyttävää.  Ja kuinkas naurettiinkaan Jutta Urpilaiselle, joka yritti edes jonkinlaiset takuut saada. Kankkulan kaivoon ahdetaan koko ajan euroja. Tuommoinen 50 miljoonan – itse asiassa pikkusumma – nyt sitten alkoi muka pelottaa! Ja kyseessähän olisi ollut laina, josta hyvin usein lainaaja saa rahansa takaisin.

Tosin tässä neuvottelujen pyörteissä on selvinnyt sekin, kuka jää historian kirjoihin ja kansiin. Ainakin vuorineuvos ja vanha telakkamies Martin Saarikangas tekee uskottavan ennusteen:
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori saattaa jäädä historiaan miehenä, joka tappoi suomalaisen telakkateollisuuden.”  

Mitä me teemme tämmöisellä elinkeinoista muka huolta pitävillä päättäjillä, jotka suu vaahdossa puhuvat työpaikkojen luomisesta mutta ovat valmiit lopettamaan tuhansia työpaikkoja muutaman miljoonan tähden?

vapaavuori 002

Joukon piirros Turun Sanomissa 29.12.2012

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eduskunta, eläkeläiset, EU, ihmiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

7 vastausta artikkeliin: Kuka murhasi telakkateollisuuden? Elinkeinoministeri Jan Vapaavuorta epäillään

 1. Deme sanoo:

  Mutta on se sairas ala, ensin pitää lainata rahat varustamolle ja sitten vielä telakalle jos haluaa laivan tehdä. Ja turhantarkat virkamiehet vielä meillä lakia lukevat ihan eritavalla kuin suurpiirteiset gallialaiset. En minä Vapaavuorta kehu enkä puolusta mutta jotenkin kuitenkin ymmärrän.

  • Mikäpä nykyaikana ei olisi sairasta. Luotan kuitenkin tähän vanhan ja kokeneen Martin Saarikankaan lausuntoihin. Hänellä jos kellä on kokemusta tältä alalta. Nyt alkaan mahtava talouspolitiikan päättäjien selittely ja todisteru, että on tehty oikea ratkaisu. Hullulta tuntuu, jos näin on. Kyllä ainakin kansalaisten luottamus on tyystin mennyt tuommoisiin päättäjiin, jotka päättävät tuottaa maahan 25 000 työtöntä lisää! Vapaavuorta voin ymmärtää vain siten, että siinä pikkunilkki on nyt jonkun rahakkaan hyväveliverkoston asialla. – On muuten vilkasta keskustelua tuolla Ylen uutispuolella tästä tilauksen menettämisestä.

 2. Tämän aamun (29.12.) Turun Sanomat kommentoi risteilijätilauksen menoa Ranskaan mm. seuraavasti:

  HALLITUKSELLA TILINTEON PAIKKA
  Päätöstä (innvaatiotuen myöntämistä mutta 50 miljoonan kieltämistä) luonnehdittiin hienoksi joululahjaksi turkulaisille ja meriteolliselle osaamiselle. Sen kanssa kelpaisi tilauksista kilpailla.
  STX Finlandin Turun telakka ja ammattiyhdistysliike olivat hallituksen ratkaisuun olla myöntämättä telakalle 50 miljoonan euron käyttöpääomalainaa katkeran pettyneitä. Kriitikoiden mielestä hallitus ei pannut lanttiakaan uutta rahaa likoon. Uumoiltiin, että jättiristeilijätilaus luisuu STX:n Ranskan telakalle.
  Valitettavasti Turun telakkka ja ammattiyhdistysliike olivat täysin oikeassa.— Ilma oli perjantaina (28.12.) sakeana selityksistä, miksi tilausta ei Turkuun saatu. Siitä ei pääse yli eikä ympäri, että hallitus epäonnistui rankasti yhdessä tärkeimmistä yksittäisistä teollisuus- ja työllisyyspäätöksistään.
  —–
  Veronmaksajan etujen suojelemisella hallituksen päätöstä ei voi perustella. Tilauksen ja option häviämisessä menetettiin valtava määrä yhteisö-, palkka-ja välillisiä verotuloja. Menopuolelle kirjataan nousevat työttömyys ja sosiaalikulut.
  Selitykset telakkateollisuuden epäterveestä kilpailusta ontuvat. Ryhtiliikettä tarvitaan mutta pitikö aloittaa Suomesta ja aikana, jolloin työttömyys on kasvamassa ja vaihtotase pakkasella. Risteilijatilauksen menetys on kova isku Suomelle ja erityisesti Turun Seudulle. Toisenlainen ratkaisu olisi merkinnyt yli 20 000 henkilötyövuotta.
  On erittäin todennäköistä, ettei jättiristeilijöitä enää Suomessa rakenneta. Turun seudun elinkeinostrategian yhtenä tukijalkana pidetty osaaminen haihtuu taivaan tuuliin tai ainakin kapenee..
  —-
  Hallituspuolueilla, erityisesti kokoomuksella, on nyt peiliinkatsomisen paikka. Kansalaisten poliittinen muisti on lyhyt, mutta kantanee seuraaviin EU- ja eduskuntavaaleihin saakka.

  ————————————————–
  Turun Sanomien vastaava päätoimittaja on Kari Vainio ja toinen päätoimittaja Riitta Monto.
  Kiitos kyseisestä pääkirjoituksesta!

 3. Aili Nupponen sanoo:

  Jos ei näihin hallituksen rahat riitä, riittää niitä kuitenkin EU:n velkamaiden takauksiin ja lainoihin.
  Suossa olemme hartioita myöten!;(((

  • Totta: suossa olemme. Ja joillakin ministereillä on otsaa viedä meitä vielä syvemmälle. Kyllä tässä nyt jo lapsikin tajuaa, että tavallista kansaa vedetään nenästä. ja totisesti tämä Vapaavuori joukkoineen on munausten maailmanmestari. Jopa Turun Sanomat, joka on perin porvarillinen lehti, hakee tähän onnettomaan laivatilauksen menetykseenkin syyllistä juuri sieltä missä se on: kokoomuksen riveistä lipunkantajana elinkeinoministeri Vapaavuori.

   Taitaa muuten kokoomukselle hyvin pian käydä niin, ettei se olekaan Suomen suurin puolue.

 4. Karjalaispoika sanoo:

  Telakkateollisuus on mätä,Korealaiset tietää että Euroopassa valtiot tukevat tätä mätää elinkeinon haaraa.Hehän omistavat Ranskan että Suomen telakat,pistivät telakat kilpailemaan keskenään.
  Itse ovat konkurssikypsiä eivätkä saa lainaa vapailta markkinoilta niinkuin Turun STX ei myöskään saa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s